Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte BRACE d’integració de joves migrants a través del futbol celebra la seva segona trobada a Bresso L’Ajuntament de Rubí, líder del projecte, i el Club Escola de Futbol Can Mir han participat a les jornades de treball que s’han celebrat a Itàlia https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El projecte BRACE d’integració de joves migrants a través del futbol celebra la seva segona trobada a Bresso

L’Ajuntament de Rubí, líder del projecte, i el Club Escola de Futbol Can Mir han participat a les jornades de treball que s’han celebrat a Itàlia

Membres de les entitats sòcies del projecte BRACE (foto: Ajuntament de Rubí).
Membres de les entitats sòcies del projecte BRACE (foto: Ajuntament de Rubí)

Representants de l’Ajuntament de Rubí i del Club Escola de Futbol Can Mir han participat a les segones jornades de treball del projecte BRACE, celebrades a la localitat de Bresso (Milà), juntament amb els socis Associazione Sportiva Bresso 4, KCS Machelen (Bèlgica) i Instituto Superior de Gestao (Portugal). Aquesta iniciativa, promoguda i subvencionada per l’Agència Europea de la Cultura, l’Educació i l’Audiovisual (EACEA) a través del programa Erasmus Plus i liderada per l’Ajuntament de Rubí, té com a objectiu la inclusió de les persones migrants a través de l’anàlisi de les barreres que les separen de la societat i la cerca de noves maneres de superar-les, en aquest cas mitjançant el futbol.

Bresso és una ciutat de la perifèria urbana de Milà. El 2016, el club esportiu Bresso 4 va impulsar-hi un equip de futbol format pels joves migrants i els refugiats polítics que arribaven al centre d’acollida de la Creu Roja, amb l’objectiu de donar-los una oportunitat d’integració. L’entitat compta a hores d’ara amb una trentena de refugiats polítics però en els últims anys n’hi han passat més de 120. Els mateixos joves han batejat aquest projecte amb el nom de Panafrica United, en referència als diversos orígens dels seus integrants.

La trobada del projecte BRACE celebrada a Bresso ha reunit entrenadors, educadors socials i mànagers dels clubs participants, entre ells el rubinenc Can Mir, amb la voluntat de debatre sobre noves maneres d’aconseguir la inclusió social de les persones vulnerables a través del futbol. En el marc de les jornades, a més, s’ha celebrat un petit torneig entre jugadors de cadascuna de les entitats implicades.

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha destacat l’interès de treballar la inclusió de les persones migrades a través de l’esport: “Arribar a un nou país sense recursos, com ho fan els joves que estem coneixent en el marc d’aquest projecte, és un repte majúscul. El futbol no és la solució als seus problemes però sí que, combinat amb altres accions, és una eina poderosa d’integració”. El regidor ha elogiat l’experiència ja consolidada del club milanès, que ha beneficiat nombrosos joves migrants i refugiats polítics, i l’ha posat en relació amb la tasca d’inclusió que també realitza el CEF Can Mir. El club rubinenc disposa actualment d’un grup juvenil integrat per nois de diferents ciutats i menors no acompanyats que viuen a la comarca.

La següent trobada del projecte BRACE tindrà lloc a Lisboa (Portugal), on l’Instituto Superior de Gestao oferirà un seminari sobre com trencar la barrera econòmica que pateixen les persones immigrants i refugiades. La darrera convocatòria serà al juliol a Rubí i inclourà jornades de sensibilització a centres educatius, un taller sobre com replicar el projecte, i un intercanvi cultural entre jugadors, entrenadors i representants de les organitzacions col·laboradores, entre d’altres.

El projecte BRACE preveu l’elaboració final d’un manual de bones pràctiques per al col·lectiu d’educadors/es i persones del l’entorn del col·lectiu de joves migrants en relació a l’ús de l’esport com a eina d’inclusió, de millora de les condicions de vida, de l’autoestima i, finalment, de la inclusió al món laboral i social dels països d’acollida.

La iniciativa ha despertat ja l’interès d’altres entitats, com ho demostra el fet que la UEFA hagi manifestat el seu interès per incorporar-s’hi com a soci col·laborador en una propera edició.

Objectius de Desenvolupament sostenible