Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El portal de transparència Open Data rep unes 119.000 consultes des de la seva posada en funcionament La plataforma impulsada per l’Ajuntament de Rubí és de les poques de l’Estat espanyol que permeten interactuar amb les dades publicades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El portal de transparència Open Data rep unes 119.000 consultes des de la seva posada en funcionament

La plataforma impulsada per l’Ajuntament de Rubí és de les poques de l’Estat espanyol que permeten interactuar amb les dades publicades

L’Ajuntament ha organitzat sessions formatives adreçades a la ciutadania per mostrar les potencialitats de la plataforma (foto: Localpres).
L’Ajuntament ha organitzat sessions formatives adreçades a la ciutadania per mostrar les potencialitats de la plataforma (foto: Localpres)

El portal Open Data Rubí ha rebut un total de 119.102 consultes a les seves pàgines des que es va posar en funcionament, al novembre de 2014. Amb la publicació d’aquesta plataforma, que permet a qualsevol ciutadà, empresa, entitat o institució consultar i utilitzar les dades i la informació pública tant de la ciutat com de l’activitat municipal, l’Ajuntament de Rubí ha fet un pas més per facilitar un govern obert, més pròxim, més transparent i més dialogant amb la ciutadania.

En aquests moments, l’eina disposa d’un total de 27 datasets ─conjunts de dades─ i 8 mapes (soroll, línies de bus, zones d’esbarjo de gossos, equipaments, àrees bàsiques de salut, itineraris a peu, polígons CIT i zones escolars). L’Ajuntament està treballant per ampliar el nombre de datasets durant aquest primer semestre de l’any, concretament de les categories de Finances municipals, Medi Ambient i Ciutat. El darrer a incorporar-se ha estat el que fa referència al Catàleg de tràmits. Recentment també s’han publicat els pressupostos inicials de despeses i ingressos, amb històrics des del 2009 i fins al pressupost actual, el pressupost d’enguany 2015 (ingressos i despeses) i les modificacions del mateix.

Els datasets més consultats en aquests primers mesos de funcionament del portal Open Data Rubí han estat la taula de retribucions, les activitats econòmiques del municipi, la població de la ciutat i les eleccions. Paral·lelament, els documents més descarregats han estat la taula de retribucions, les parcel·les de cadastre, les activitats econòmiques del municipi, la població per nivell d’estudis i el manual d’ús del portal. Els conjunts de dades s’han configurat per actualitzar-se diàriament.

Els usuaris del portal Open Data Rubí, que es pot consultar a l’adreça https://opendata.rubi.cat/, han accedit a la plataforma a través del web del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (www.aoc.cat), del cercador Google, del web de l’Ajuntament de Rubí (www.rubi.cat), del web del Diari de Rubí (www.diariderubi.com) i de la xarxa social Twitter, entre d’altres.

Sessions formatives
Al desembre, l’Ajuntament de Rubí va organitzar dues sessions formatives per explicar a la ciutadania, de manera didàctica, les potencialitats d’aquesta eina. La primera jornada va tenir lloc el 19 de desembre i es va adreçar als representants dels partits polítics amb presència al Ple municipal, mentre que la segona es va dur a terme el 22 de desembre, dirigida als periodistes locals i comarcals i a la ciutadania en general. Totes dues sessions, que es van desenvolupar a l’Ateneu, van despertar molt interès i van servir per apropar l’eina tant a la ciutadania com als seus representants.

El Consistori també ha editat un vídeo explicatiu del portal, que es pot veure a través del canal de YouTube de l’Ajuntament. Open Data també té presència a Twitter (@Opendatarubi).

Foment de la transparència
Amb el portal Open Data Rubí, el Consistori vol fomentar la transparència, posant a l’abast de tothom tota la informació relacionada amb la gestió pública. A més, el de Rubí, juntament amb el de Gavà, Granollers i Gijón, són els únics portals de dades obertes de l’Estat espanyol que actualment van més enllà de permetre simplement la descàrrega de les dades. Open Data Rubí és una plataforma interactiva, que permet als usuaris fer cerques i crear gràfiques, entre d’altres accions.  Tot plegat, amb la voluntat de facilitar la generació de coneixement col·lectiu.

El conjunt de dades que es fan públiques a través d’aquest portal es valida en el marc de la Comissió de transparència i bon govern, en la qual hi són presents totes les formacions polítiques amb representació al Ple municipal.