Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple reclama que es retiri la proposta de producte paneuropeu de pensions individuals (PEPP) de la Comissió Europea L’alcaldessa ha aturat la sessió per permetre al Plenari poder assistir a la concentració contra la sentència del cas “La Manada” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple reclama que es retiri la proposta de producte paneuropeu de pensions individuals (PEPP) de la Comissió Europea

L’alcaldessa ha aturat la sessió per permetre al Plenari poder assistir a la concentració contra la sentència del cas “La Manada”

La sessió del mes d’abril ha comptat amb la presència de la Síndica de Greuges, que ha presentat l’informe de la seva gestió.
La sessió del mes d’abril ha comptat amb la presència de la Síndica de Greuges, que ha presentat l’informe de la seva gestió

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Veïns per Rubí (VR), a petició del Moviment per unes pensions publiques dignes, han presentat una moció al Ple d’aquest dijous perquè l’Ajuntament es dirigeixi al Govern espanyol i als grups parlamentaris europeus perquè rebutgin la creació d’un producte panaeuropeu de pensions individuals proposada per la Comissió Europea. El text ha prosperat amb els vots a favor de l’equip de govern ─PSC i el regidor no adscrit Sergi Garcia─, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’AUP, ICV, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín i les abstencions de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), el Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECAT) i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque.

Segons s’assegura a la moció, “el principal objectiu d’aquest producte paneuropeu de pensions individuals (PEPP) no és garantir unes pensions dignes per a les treballadores i treballadors en l’edat de jubilació, sinó com la proposta repeteix una i altra vegada, [obtenir més capital i canalitzar-lo cap a inversions europees a llarg termini en l’economia real]”. La moció planteja que el Consistori insti la Comissió Europea a retirar la proposta del PEPP i que sol·liciti al Govern espanyol que proposi i doni suport a la retirada d’aquesta iniciativa del Consell Europeu. I, a la vegada, que demani a aquests organismes que estudiïn les mesures necessàries perquè el sistema públic de pensions garanteixi unes pensions dignes i suficients, entre d’altres acords.

El Ple també ha centrat el debat en un altre col·lectiu vulnerable: les persones amb diversitat funcional. D’una banda, s’ha donat llum verda a la moció formulada per ERC, l’AUP, C’s i VR per a la millora de l’accessibilitat en establiments comercials i de restauració. El text, que ha comptat amb l’abstenció del PDECAT i els vots contraris d’ICV, recorda que a Rubí, el 5,4% de la població de 0 a 65 anys té algun tipus de diversitat funcional. Més de 3.000 persones tenen certificat de discapacitat i, d’aquestes, un 14% té mobilitat reduïda. Concretament, el Plenari ha acordat convocar una nova reunió de la Mesa d’Atenció a la Diversitat Funcional en el termini d’un mes; elaborar una campanya de sensibilització per conscienciar la ciutadania de les dificultats de mobilitat que tenen algunes personers; crear-ne una altra dirigida a comerços i establiments de restauració per promoure les reformes necessàries que permetin facilitar els accessos als seus establiments, i potenciar les subvencions que poden sol·licitar els comerciants per dur a terme millores en accessibilitat.

I, de l’altra, tots els grups han aprovat per unanimitat la moció presentada per l’AUP en què insta l'equip de govern a fer les modificacions pressupostàries corresponents, tenint en compte els canvis que ha patit el Plenari, i incorporar els diners resultants a la partida pressupostària destinada a la Font del Ferro del present exercici.

Aquesta societat municipal també ha estat protagonista d’una altra moció, en aquest cas presentada pel PDECAT, per a l'adhesió de Rubí i de la Font del Ferro al projecte de Viles Florides de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya. A banda d’aquest punt, també s’ha acordat que el consistori estableixi un pla a mig termini per tal de millorar sensiblement el manteniment dels seus parcs, places i zones enjardinades amb col·laboració amb la Font del Ferro.

També ha prosperat una altra moció de l’AUP, en aquest cas per a la planificació de la distribució equitativa de les festes de la ciutat als diferents barris i la redacció d’un protocol que reguli el volum sonor de les diferents activitats i actuacions. Mentre no estigui a punt aquest protocol, la moció insta a establir uns mecanismes per tal d’assegurar al màxim el descans del veïnat, sobretot en aquells punts de la ciutat on tradicionalment hi ha més acumulació de festes. L’equip de govern i els regidors no adscrits Mariola Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque s’han abstingut a la votació.

El text de C’s instant al govern municipal a reforçar els efectius de la Policia Local també ha tirat endavant amb els vots favorables de C’s i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque; les abstencions de l’equip de govern, ERC, l’AUP, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i Mariola Marín, i els vots contraris d’ICV i PDECAT. Així, s’ha acordat instar al Govern municipal a crear un mínim de 6 places de policia interí/a, tenint en compte que aquesta ha de ser una mesura excepcional per a una situació excepcional, per la falta d'efectius. L’equip de govern ha explicat que s’està treballant aquesta qüestió i que s’està a l’espera de rebre l’informe d’impacte organitzatiu de l’inspector en cap de la Policia Local i l’informe jurídic del cap de Recursos Humans, entre d’altres. El regidor de Seguretat, Rafael Güeto, ha recollit la proposta de l’AUP de convocar una Junta de Portaveus properament per tractar el futur d’aquest cos policial.  

La moció per a la supressió del peatge de Les Fonts, plantejada per VR, ha comptat amb el suport de tots els grups. Per unanimitat, s’ha acordat instar al nou govern de la Generalitat de Catalunya a realitzar tots els procediments necessaris amb l’objectiu de suprimir el peatge de Les Fonts de l’Autopista C-16, fent una valoració en termes econòmics, de mobilitat, mediambientals i d’impacte en el teixit empresarial.

Pel que fa a les dues mocions que tenen el procés independentista com a teló de fons, una ha estat rebutjada i l’altra, aprovada. D’una banda, no ha aconseguit prous vots favorables el text que presentava l’AUP per donar suport als comitès en defensa de la república i la resistència civil activa i no violenta. ERC, l’AUP, ICV i el PDECAT hi han votat a favor; mentre que VR i el regidor no adscrit Sergi Garcia s’han abstingut i el PSC, C’s i la resta de regidors no adscrits (José Manuel Mateo, Mariola Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque) hi ha votat en contra. En canvi, sí que ha tirat endavant la moció del PDECAT i la Joventut Nacionalista de Catalunya en defensa de la llibertat d’expressió, malgrat les abstencions de C’s i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín i els vots contraris dels regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque. El Plenari ha manifestat que la ciutat de Rubí se situarà, en qualsevol cas, al costat de la llibertat d’expressió com a llibertat fonamental de qualsevol societat democràtica. I ha mostrat el suport al cantant de rap mallorquí Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per les seves expressions i idees.

Per la via d’urgència, ERC, l’AUP, ICV, el PDECAT i VR han presentat una moció per aturar el projecte del Parc de Ca n’Oriol i obrir un debat ciutadà per redefinir-lo, que ha estat aprovada amb el suport d’ERC, C’s, l’AUP, ICV, el PDECAT i VR; les abstencions dels regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque, i els vots contraris de l’equip de govern. Així, s’ha acordat instar l’equip de govern a aturar aquest projecte i a iniciar un debat amb tots els grups municipals per a consensuar una proposta global d’intervenció i millora del parc. I que amb  aquestes propostes, es redefineixi el projecte i se sotmeti a la participació de la ciutadania.

Per últim, i també per la via d’urgència, s’ha donat llum verda per unanimitat a la moció presentada pel PSC, ERC, C’s, l’AUP i ICV de suport a l’ONG Proactiva Open Arms, per la “magnífica tasca que fa salvant vides de persones que cerquen refugi i protecció internacional”.

Tràmits
A la part resolutiva, la Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, ha presentat l’informe de la Sindicatura dels anys 2016 (de setembre a desembre) i 2017, que aquest mateix dijous al matí ha fet públic davant dels mitjans de comunicació locals. L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha agraït la tasca que es fa des de la Sindicatura, assegurant que “tots plegats treballem pels nostres veïns i veïnes”, i ha posat en valor el bagatge de la Síndica, que “ofereix un plus per haver treballat durant molts anys a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania”.

El Ple també ha aprovat la declaració institucional de les "Ciutats Defensores dels Drets Humans" per unanimitat.

D’altra banda, s’ha donat llum verda al Pla Local de Joventut 2018-2021 amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC, C’s, AUP, ICV, VR i els altres quatre regidors no adscrits i l’única abstenció del PDECAT. Es tracta d’un document de planificació estratègica que recull la diagnosi de la joventut de Rubí en tots els àmbits de la vida. El Pla Local dona resposta, a través d’un pla d’acció, a les prioritats detectades i defineix les oportunitats que la ciutat pot oferir a aquest col·lectiu.

El Ple també ha donat el seu vist-i-plau inicial a un total de vuit projectes d’inversió. Es tracta de la millora de la seguretat viària a la C-1413, la BP-1503 i al polígon de La Llana; la formació de plataforma i ubicació de casetes provisionals de vestidors i bar al talús nord-est del camp de futbol del 25 de Setembre; l’arranjament de les zones verdes del Sector H de Rubí; la reforma de les dependències de la Policia Local; l’adequació del carrer García Lorca entre el carrer General Prim i el passeig del Ferrocarril; l’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol; la reforma interior del Servei Local de Català; i l’ampliació de la xarxa de semàfors del carrer Cadmo. Tots els projectes s’han aprovat de manera inicial per unanimitat, excepte el de la reforma interior del Servei Local de Català, que ha comptat amb les abstencions dels regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque; i el del camp de futbol del 25 de Setembre, que ha tingut l’abstenció del PDECAT.

Aquest dijous també s’ha pres coneixement de l'expulsió del Partit Popular (PP) de Jonatan Cobo i Noelia Borque, que passen a ser regidors no adscrits; de la modificació de competències i del règim de dedicació i retribucions de la regidora socialista Maria Mas i del canvi de portaveu del PSC; i de la renúncia de Ramón Capolat a la condició de regidor de l’Ajuntament de Rubí i del conseqüent canvi de portaveu del grup municipal d'ICV.

També s’ha donat compte de l’aprovació del Pla Anual Normatiu 2018 i s’ha aprovat la directriu reguladora del servei de Protecció Civil de l'Ajuntament de Rubí, amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC, C’s, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque; i les abstencions de l’AUP, ICV i el PDECAT.

La sessió ordinària corresponent al mes d’abril s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència de gènere: una dona de 39 anys (Múrcia), Mª José, de 43 anys (Vitòria), Pilar, de 72 anys (Olite, Navarra), Florentina, de 69 anys (Vitòria), Felisa, de 72 anys (Sabadell) i Patricia, de 40 anys (Blanes). I també amb una referència per part de l’alcaldessa, Ana María Martínez, a la sentència judicial del cas de "La Manada", que condemna els joves acusats d’haver violat una noia als San Fermines de fa dos anys a 9 anys de presó per un delicte d’abús sexual, exculpant-los del delicte de violació. Martínez, en nom del Plenari, ha enviat un missatge de suport a la víctima i ha comentat que aquesta sentència judicial és el “reflex d’una societat patriarcal, que continua tenint en un segon lloc a la dona”. L’alcaldessa ha aturat la sessió per permetre que el Plenari pogués assistir a la concentració convocada per l’Assemblea Feminista de Rubí davant dels jutjats.