Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple ratifica la bonificació de les targetes del transport públic T-10 i T-Estudiant aplicades per l’Ajuntament La Junta de Portaveus ha donat llum verda a una moció per incrementar les eines que garanteixen els drets socials d’infants i adolescents https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple ratifica la bonificació de les targetes del transport públic T-10 i T-Estudiant aplicades per l’Ajuntament

La Junta de Portaveus ha donat llum verda a una moció per incrementar les eines que garanteixen els drets socials d’infants i adolescents

Aquest dijous s’ha celebrat el Ple corresponent al mes de gener (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Aquest dijous s’ha celebrat el Ple corresponent al mes de gener (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple ha ratificat per unanimitat els decrets per a la reducció temporal del preu dels títols multiviatge i els abonaments del transport públic col·lectiu. Així, durant el primer semestre de 2023, l’Ajuntament de Rubí manté les tarifes del transport públic amb els mateixos descomptes que es van aplicar el setembre de 2022: la targeta multiviatge T-10 segueix costant 4,5 euros ─en lloc de 9 euros─ i la T-Estudiant val 14,5 euros ─en comptes de 29 euros─.

Aquesta mesura s’ha adoptat arran del Reial Decret-llei 20/2022, de 27 de desembre, que garanteix la bonificació establerta per l’Estat d’un 30% de descompte a determinats títols de transport. L’Ajuntament de Rubí i la resta d’administracions consorciades a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han acordat seguir aplicant el descompte addicional del 20% en aquests títols de transport per al primer semestre de 2023, excepte per al títol T-casual, que no tindrà bonificació.

El títols amb descompte caducaran el 30 de juny de 2023 i es poden adquirir als punts habituals de venda autoritzats.

 

Servei d’Acolliment d’Urgències Residencials

El Plenari ha aprovat inicialment, amb els vots favorables de l’equip de govern ─integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i Veïns per Rubí (VR) i l’abstenció de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), el reglament i l’establiment del Servei d’Acolliment d’Urgències Residencials. Es tracta d’un nou dispositiu dels Serveis Socials de l’Ajuntament que té com a objectiu oferir una estada limitada a persones o unitats de convivència en situació de vulnerabilitat, d’urgència social o d’exclusió residencial que no comptin amb una alternativa habitacional.

Aquest recurs, ubicat al carrer de Belchite i que es preveu que es posi en marxa abans de l’estiu, respon als objectius definits en el Pla de Mandat i el Pla Local d’Habitatge 2021 – 2027. El nou dispositiu tindrà set habitacions amb bany amb una capacitat global de 34 places, així com una zona comuna. No serà únicament un espai residencial, sinó que comptarà amb un equip professional especialitzat que acompanyarà les persones usuàries en el procés de millora de la seva situació.

Els Servei Socials municipals seran els encarregats de derivar-hi els i les ocupants, seguint els criteris d’accés que s’estableixen al reglament del recurs. Les necessitats podran ser detectades per aquest mateix departament o per la Policia Local.

 

Bústia ètica

El Ple ha validat de forma inicial i per unanimitat el reglament de la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Rubí, un canal telemàtic pensat per facilitar la comunicació de conductes contràries als principis i valors ètics que han de regir la gestió dels recursos públics.

La Bústia Ètica, que respon als objectius del Pla Estratègic de Govern Obert i al Pla de mesures antifrau (PMA), està oberta a tothom, però va especialment dirigida a vehicular qüestions relacionades amb la contractació pública i l’activitat de foment o ordenació urbanística.

La creació de la Bústia Ètica respon a l’obligació de crear un canal de denúncies intern que, al mateix temps, serà obert i accessible des del web de Transparència. Es tractarà d’un canal segur i totalment confidencial.

 

Projectes d’obra

A la sessió d’aquest dijous s’ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial del projecte de millora de la instal·lacions de la deixalleria de Cova Solera, que preveu la construcció d’un sostre a la zona de l’entrada, la creació d’una caseta d’obra i la incorporació de recursos que permetran millorar la situació actual dels treballadors i treballadores de la deixalleria i donar un millor servei a la ciutadania. Així, es reordenaran els espais de magatzem, s’habilitarà un magatzem per a les vaixelles reutilitzables i un espai per encabir un servei de reutilització de productes i materials.

També s’ha aprovat de forma inicial i per unanimitat el projecte de construcció d’un nou refugi per a gats, que preveu crear un nou espai a Rubí Sud. L’actual gatera es reconfigurarà i serà una colònia felina de referència. 

Els animals, abans de ser alliberats a la gatera municipal, passaran un període de temps a la zona d’adaptació ─el mínim possible per tal d’aconseguir la desorientació i adaptació al nou entorn dels gats introduïts i, així, evitar que retornin a les colònies d’origen─. La gatera municipal és una eina i recurs fonamental per a la gestió de les colònies feines, que ajuda a vetllar pel seu benestar.  

 

Altres tràmits

Aquest dijous s’han autoritzat les tarifes màximes del complex esportiu municipal Duet Sports 25 de Setembre per a l'any 2023 amb els vots a favor de l’equip de govern i les abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP.

També s’han aprovat per unanimitat els dictàmens de la comissió especial de comptes sobre les justificacions de les aportacions realitzades als grups municipals del PSC, Cs i ECP durant l’any 2021 i s’ha donat compte al Ple dels informes de morositat i del període mitjà de pagament a proveïdors corresponents al tercer trimestre del 2022.

En l’àmbit de la contractació, s’ha acordat fer un requeriment previ a l'adjudicació del contracte dels serveis de neteja dels col·legis públics i altres dependències municipals amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC i Cs i les abstencions de VR i l’AUP.

I s’ha aprovat una modificació de l’acord de condicions (annex 4, punt 5) relatiu a la jornada del Pacte de la mesa sectorial de seguretat^amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció d’ERC.

Pel que fa al planejament urbanístic, s’ha acordat la recuperació d'ofici de la possessió de la finca Torre Massana, de l'avinguda Massana, 8; i de la parcel·la situada al carrer de l’Art s/n (parcel·la comunitària F), amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC, Cs i VR i l’abstenció de l’AUP. I s’ha validat l’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla Parcial del Sector U – La Llana, amb el mateix sentit de vot que els dos punts anteriors.

 

Mocions

La Junta de Portaveus ha acordat, previ debat al Ple, aprovar la moció de l’AUP per incrementar les eines que garanteixen els drets socials d’infants i adolescents.

Entre d’altres, el text planteja el desplegament dels quatre Serveis d’Intervenció Socioeducativa que li pertoquen a Rubí, amb la dotació dels recursos humans i materials necessaris; estudiar l’establiment d’un Fons d’Infància i, si s’escau, iniciar-ne la prova pilot durant el 2024 ─es tracta d’un fons d’ajudes econòmiques per a la infància, l’adolescència i les seves famílies per criteri econòmic, sense discriminació deguda a la situació administrativa─; i mentre no estigui en funcionament aquest fons d’infància, utilitzar romanents ─si hi ha disponibilitat─ per incrementar els ajuts per al lleure i el suport educatiu.

En canvi, la moció de Cs per a sol·licitar una deducció extraordinària i temporal en l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a alleujar a les famílies per la pujada de tipus d'interès hipotecari perquè només ha aconseguit el suport d’ERC i Cs. EN canvi, PSC, ECP i l’AUP hi han votat en contra i VR s’ha abstingut.

Just abans d’arrencar la sessió plenària, i en virtut del protocol de dol contra les violències masclistes, s’ha fet un minut de silenci a la plaça de l’Ajuntament. I a l’inici del ple s’ha fet un altre minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista, com és habitual: Irina, de 34 anys (Lleida); Yaqueline, de 31 anys (Dos Hermanas, Sevilla); María del Carmen, de 80 anys (Saragossa); Soraya, de 32 anys (Avilés); Carmen, de 88 anys (Santa Perpètua de Mogoda); Rebeca, de 45 anys (Bilbao); Elena, de 34 anys (Escalona, Toledo); Belén, de 24 anys (Piedrabuena, Ciudad Real); Eva María, de 46 anys (Cadis); Hayate, de 46 anys (Adeje, Tenerife); Natalia, de 46 anys (Marbella); dona amb nom no conegut, de 44 anys (Balaguer) i Paloma, de 46 anys (Valladolid); així com d’una víctima de feminicidi infantil; India, de 8 anys (Valladolid).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

Just abans d’arrencar la sessió plenària, s’ha fet un minut de silenci per rebutjar les violències masclistes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)
Just abans d’arrencar la sessió plenària, s’ha fet un minut de silenci per rebutjar les violències masclistes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Etiquetes