Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple municipal avala l’avantprojecte del Balcó de la Riera A la sessió ordinària del mes de gener s’ha aprovat per unanimitat el Pla Director Rubí Brilla 2030 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple municipal avala l’avantprojecte del Balcó de la Riera

A la sessió ordinària del mes de gener s’ha aprovat per unanimitat el Pla Director Rubí Brilla 2030

La sessió d’aquest dijous s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió d’aquest dijous s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha donat llum verda a l’avantprojecte del Balcó de la Riera amb els vots favorables de l’equip de govern ─integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─ i Veïns per Rubí (VR) i l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP). La proposta per renaturalitzar l’eix i el balcó de la Riera té com objectiu principal contribuir a una millor qualitat de vida, salut i benestar per als habitants de la ciutat mitjançant la millora de la biodiversitat i la connectivitat paisatgística de l’entorn verd intensiu de Can Fatjó i de la restauració de l’ecosistema fluvial de la Riera de Rubí.

La proposta que ha dissenyat l’Ajuntament té un pressupost total de 4.209.876,92 € (sense IVA), dels quals 3.999.383,07 € (sense IVA) serien assumits per la Unió Europea en cas que prosperés la sol·licitud que ja ha presentat el Consistori als fons europeus Next Generation EU.

El projecte afecta una superfície d’aproximadament 20 hectàrees ─prop de 12 corresponents a l’eix de la Riera i gairebé nou al que es coneix com el balcó de la Riera─ i s’estima que pot beneficiar directament prop de 64.000 persones que viuen en un radi de 900 metres. La proposta s’emmarca en una estratègia ja establerta, el Pla director del verd urbà de Rubí, i posa les bases del futur Pla director de la Riera.

Paral·lelament, s’ha aprovat una modificació pressupostària per suplement de crèdit per tal de finançar una part d’aquest projecte. Concretament, els impostos i un 5% del pressupost, que no estarien finançats per la subvenció que s’ha demanat. Aquest punt ha rebut el suport de l’equip de govern, VR i l’AUP i les abstencions d’ERC i Cs.

D’altra banda, el Plenari també ha aprovat de forma definitiva i per unanimitat el projecte executiu d’obra d’ampliació del Parc de Neteja al c. Collita.

 

Pla Director Rubí Brilla 2030

A la sessió d’aquest dijous, tots els grups han donat el vist-i-plau al Pla Director Rubí Brilla 2030, el full de ruta per assolir la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans del 2030 respecte del 2005. Aquest dimecres, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han presentat el document davant dels mitjans de comunicació.

El Pla Director defineix 22 actuacions que impacten als quatre sectors estratègics de la ciutat: administració local, indústria, comerç i ciutadania. El conjunt d’aquestes actuacions persegueixen assolir 2 objectius generals ─millorar la qualitat de vida a Rubí i la competitivitat de les empreses de la ciutat─ i 5 d’específics ─reduir emissions de CO2, PM10, NOX, reduir la dependència de recursos energètics externs a la ciutat, reduir la pobresa energètica, apoderar energèticament a ciutadania i empreses i apoderar energèticament al món local─.

 

Declaració institucional de lluita contra el frau

L’Ajuntament de Rubí s’ha posicionat contra el frau fiscal i ha fet una declaració institucional en aquest sentit. El Consistori treballa el desenvolupament de mesures d’integritat institucional apuntades a la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entre altres, l’aprovació del Codi de conducta dels alts càrrecs de l’Ajuntament de Rubí.

Al web municipal de Govern Obert es publicaran les mesures que s'implementin destinades a la lluita contra el frau i s’implantarà una «bústia de queixes», que actuarà com a primer canal de denúncies de qualsevol irregularitat o sospita de frau.

 

Altres tràmits

Aquest dijous, s’ha donat compte al Ple dels decrets d'Alcaldia sobre l'aprovació del Pla Normatiu Municipal 2022 i sobre l'aprovació de la modificació de diferents Cartes de Serveis i l’aprovació de cinc de noves, així com de la modificació del Pla anual de control financer i auditories relatiu a l’any 2022, entre d’altres.

També s’ha aprovat requerir documentació a l'empresa ACVIL APARCAMIENTOS S.L., adjudicatària del contracte de “Concessió de la redacció del projecte, construcció i explotació de l’aparcament públic situat al Mercat Municipal i de l'escola bressol” per tramitar una indemnització per COVID. Aquest punt ha estat validat amb els vots favorables de l’equip de govern i Cs i les abstencions d’ERC, VR i l’AUP.

S’ha donat llum verda a una nova modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups.

El Ple ha declarat la caducitat del procediment de la resolució del contracte de concessió d’obra pública subscrit per l’Ajuntament de Rubí amb l’empresa PAR-MER APARCAMIENTOS Y MERCADOS, S.L., relatiu a l’aparcament situat al c. Edison; i ha acordat incoar un nou procediment de resolució del contracte gràcies als vots favorables de l’equip de govern, Cs i VR i l’abstenció d’ERC i l’AUP.

 

Mocions

La Junta de Portaveus ha acordat, previ debat al Ple, la moció presentada inicialment per l’AUP per la limitació de la instal·lació de cuines i supermercats fantasma i de grans superfícies, així com d’una distribució sostenible. El text es va retirar de l’ordre del dia de la darrera sessió plenària per poder treballar-ne el contingut amb els diferents serveis municipals implicats.

Concretament, s’ha acordat estudiar l’ordenació i limitació de les cuines i supermercats fantasma a la ciutat; mentre no finalitzi aquest estudi, i donat que les sol·licituds de llicències d’activitat, obres i comunicacions prèvies d’obres per a aquestes activitats pot ser difícil de detectar, estudiar amb especial atenció aquelles sol·licituds que puguin estar relacionades amb aquest tipus d’activitat i valorar, si s’escau, la suspensió de l’atorgament de llicències. També s’ha acordat debatre, en el procés participatiu i d’elaboració del futur POUM, el model comercial per a la ciutat i iniciar durant l’actual mandat la promoció de l’última milla de la cadena de distribució de mercaderies en bicicletes i vehicles lleugers, i ampliar-la més enllà del centre de la ciutat, des de criteris tant de sostenibilitat ambiental com humana, entre d’altres.

En canvi, la moció d’ERC per exigir una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17A no ha aconseguit prou suports per ser validada, ja que el PSC, Cs i ECP hi han votat en contra, VR s’ha abstingut i només ERC i l’AUP hi han votat a favor.

Per últim, s’ha aprovat una altra moció, presentada d’urgència pel PSC i ECP, de suport a la reforma laboral i el diàleg social per la seva incidència al món local. El text ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC i ECP, l’abstenció de Cs i VR i els vots en contra d’ERC i l’AUP. Així, s’ha acordat donar suport a la reforma laboral acordada entre els agents socials per impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat, i per aturar la precarietat i la desocupació al nostre país; i instar els grups polítics del Congrés dels Diputats a donar suport a la nova llei en matèria laboral impulsada després l’acord assolit amb els agents socials i la patronal el passat 23 de desembre. També s’ha acordat instar el Govern de l’Estat a continuar la consolidació del creixement i la creació de l’ocupació estable i de qualitat, amb especial atenció a joves i dones; i donar suport al Mecanisme XARXA de Flexibilitat i Estabilització de l'Ocupació, que serà l'alternativa a l'acomiadament, com a forma de flexibilitat interna de les empreses, entre d’altres.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Eva, de 40 anys (Liaño de Villaescusa, Cantàbria), Elia, de 35 anys (Torrevieja, Alacant), Yolanda, de 25 anys (Elx, Alacant) i Sara, de 38 anys (Tudela, Navarra).

Etiquetes