Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple escull Carles Aluju Ferrer com a nou Síndic de Greuges de Rubí Aquest dijous també s’ha aprovat per unanimitat un nou protocol de dol institucional davant de casos de violència masclista https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple escull Carles Aluju Ferrer com a nou Síndic de Greuges de Rubí

Aquest dijous també s’ha aprovat per unanimitat un nou protocol de dol institucional davant de casos de violència masclista

El nou Síndic ha estat rebut per l’alcaldessa i els portaveus del PSC i d’ECP prèviament al Ple (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El nou Síndic ha estat rebut per l’alcaldessa i els portaveus del PSC i d’ECP prèviament al Ple (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Plenari ha elegit aquest dijous, per unanimitat, Carles Aluju Ferrer com a nou Síndic de Greuges de Rubí. Quan l’acord s’hagi publicat als diaris oficials, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, completarà el nomenament formal i el nou Síndic prendrà possessió del càrrec.

Carles Aluju Ferrer és llicenciat en Periodisme (2002) per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i compta amb el Màster en Relacions Públiques i Gabinets de Comunicació (2010) per la mateixa universitat. També s’ha format com a coach a l’escola de coaching d’Ana Merlino.

Des del 1995 ha exercit com a periodista en diversos mitjans de comunicació: Canal 10 Televisió de Rubí, el setmanari local Rubricata, El Punt Rubí, El 9 Punt, Ràdio Rubí, El 9 Nou Vallès Occidental i El Punt Vallès Occidental. A nivell de comunicació corporativa i institucional ha treballat, entre d’altres, al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, a l’Ajuntament de Montcada i Reixac i a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Aluju ha basat la seva candidatura per a ser escollit com a Síndic de Greuges de Rubí en la defensa i protecció dels drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania davant l’Ajuntament de Rubí. En aquest sentit, el nou Síndic ha assegurat que el compromís que ha agafat aquest dijous amb el seu nomenament és el d’escoltar i acompanyar: “En primer lloc, escoltar, cosa que trobo primordial: si vols ajudar, el primer que has de fer és escoltar sense jutjar i a partir d’aquí donar espai perquè la persona s’expliqui. I en segon lloc, acompanyar: la ciutadania ha de saber que compta amb mi per fer aquest viatge per veure si la seva reclamació té sortida o no i, a la vegada, també vull acompanyar i escoltar a la plantilla municipal, que també necessita el seu espai per ajudar-la a traduir el llenguatge administratiu”.

El nou Síndic ha estat acompanyat per dos dels seus predecessors, Maria Palau Perna i Milagros Calleja Gutiérrez i pel director del FòrumSD, el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya.

De la seva banda, tots els grups municipals han tingut paraules d’agraïment per les quatre persones que han presentat la seva candidatura al càrrec i han desitjat sort i encerts a Carles Aluju com a nou Síndic. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha assegurat que “és un dia per felicitar-nos. Hem tingut uns anys de paràlisi per la COVID, però finalitzarem aquest mandat amb un reglament nou, reivindicat per l’anterior Síndica, i amb una figura que ja farà un temps que funciona, amb un projecte que tens molt clar. Els que som representants de la ciutadania compartim un objectiu: oferir el millor servei a la ciutadania. Ara iniciem un nou camí, amb un nou model, amb el qual desitjo que aconseguim millorar l’atenció que mereixen els veïns i veïnes”.

 

Contra les violències masclistes

El Ple ha donat llum verda, per unanimitat, al Protocol de dol contra les violències masclistes a la ciutat de Rubí. El document marcarà l’actuació de l’Ajuntament cada cop que es produeixi la mort d’una dona a mans de la seva parella o exparella. El protocol de dol concreta com s’ha de procedir en funció de l’àmbit territorial on s’hagi produït l’assassinat, establint més accions en cas que el feminicidi hagi estat a la ciutat.

La violència contra les dones també ha estat present en dos punts més de l’ordre del dia del Ple. D’una banda, s’ha acordat una declaració institucional de rebuig violència masclista. Així, el Ple ha rebutjat i condemnat les violències masclistes i ha denunciat, un cop més, el degoteig constant d’assassinats de dones; ha donat suport als moviments feministes que lluiten contra aquesta xacra i s’ha sumat com a institució a les convocatòries i accions que s’organitzin; ha renovat el compromís per continuar garantint els recursos humans i les dotacions pressupostàries destinades a polítiques feministes i a la lluita contra les violències masclistes; i ha instat el Govern de la Generalitat de Catalunya a continuar impulsant totes les polítiques integrals de prevenció i lluita contra totes les formes i manifestacions d’aquestes violències.

I, de l’altra, una altra declaració institucional de suport a les dones iranianes. La proposta s’alinea al costat de la revolució que s’ha iniciat a la república islàmica arran de l’assassinat de Mahsa Amini, una jove de 22 anys que va ser detinguda a Teheran per portar el vel “de manera inapropiada”. Entre d’altres, el Ple ha condemnat aquest assassinat, així com les morts de les persones causades per la repressió de les protestes ciutadanes; qualsevol forma de tortura, com la derivada de l’extremisme religiós; i la vulneració dels Drets Humans per part del règim iranià. Paral·lelament, també ha condemnat l’empresonament de la periodista Nilufar Hamedi i de la resta de comunicadors que han informat de la mort d’Amini i n’ha exigit el seu alliberament, així com el respecte a la llibertat de premsa i informació. També ha exigit una investigació exhaustiva i independent dels fets que han provocat la mort de Mahsa Amini i que es depurin les responsabilitats polítiques, civils i penals que se’n derivin, entre d’altres.

A l’inici de la sessió, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: María Luisa, de 68 anys (Benidorm); Débora, de 39 anys (Màlaga); Raquel, de 32 anys (Palència); Esther, de 20 anys (Torrejón de Ardoz), i Adoración, de 27 anys (Alcoy).

 

Declaració institucional de Can Serra

El Ple també ha reivindicat la segona estació dels FGC a La Llana mitjançant la declaració institucional de Can Serra. La nostra ciutat, tot i ser un dels municipis més poblats del Vallès, amb 78.500 habitants (2021), només disposa d'una estació de Ferrocarrils. El tram de Sant Cugat a Terrassa de la línia S1 d’FGC disposa de suficient espai per augmentar el nombre d'estacions, especialment entre les parades de Terrassa-Rambla i Rubí.

La construcció d’una segona estació a La Llana està projectada, s’ubicaria al c. Castell, a 1,8 kilòmetres de l'actual estació de Rubí, i donaria servei a l’àmbit nord i nord-oest del municipi. La demanda prevista per a aquesta infraestructura és de 4.100 persones per dia feiner, un volum molt considerable que permetria descongestionar l’estació existent i impulsar futurs sectors de desenvolupament.

Segons s’explica a la Declaració de Can Serra, el context d'emergència climàtica obliga a invertir en mobilitat sostenible. Augmentar estacions i població servida amb tren significa reduir notablement les emissions de carboni,amb beneficis enormes per a la salut pública i el medi ambient. És per això que el Consistori reclama al Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya que atengui la seva demanda.

 

Mocions

La Junta de Portaveus ha acordat, previ debat al Ple, la moció presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per a garantir l’actuació davant de situacions d’urgència social. Entre d’altres, s’ha acordat elaborar un circuit d’acollida i derivació de les situacions d’urgència social amb les entitats socials de la ciutat, els SSAP i la Policia Local que contribueixi a la millora de la coordinació entre aquestes i altres possibles agents; publicitar els drets socials, els recursos socials disponibles i els sistemes d’accés a aquests; realitzar formacions en intervenció social i treball comunitari als i les agents de policia que facin les feines d’atenció telefònica o de primera rebuda de la població; valorar la incorporació d’eines per a la detecció de situacions de necessitats socials en la formació dels i les agents pel civisme o altres treballadors i treballadores municipals que estiguin en serveis que suposin un contacte directe amb la població; i proposar al Consell Comarcal del Vallès Occidental l’estudi i futura implementació d’una xarxa d’oficines d’atenció a les urgències socials que cobreixi tots els municipis del Vallès per a poder mancomunar el recurs.

També s’ha validat el text del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per la reinvidicació dels recursos necessaris per a una educació de qualitat i equitativa a Rubí. La moció ha tirat endavant amb els vots de l’equip de govern, integrat pel PSC i En Comú Podem (ECP); Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i els vots contraris d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Al text es lamenta la manca d’inversió del Govern de la Generalitat en l’àmbit educatiu rubinenc i recull diverses problemàtiques que es registren a la ciutat, com ara que aquest curs 2022-23 no s'estan atenent totes les hores de vetlladors que les escoles tenen concedides. També es lamenta que no s’hagin definit de forma clara els criteris de repartiment de recursos per dotar algunes escoles d'una assignació tenint en compte uns paràmetres (tipologia d'escola, nombre d'alumnes amb NESE, etc.), al·legant que s’ofereixen recursos desiguals en centres de la mateixa complexitat. Pel que fa als recursos específics, el text diu que es produeix un decreixement objectiu, ja que les unitats de Suport Intensiu d'Escolarització Intensiva (SIEI) no han augmentat els darrers anys, tot i que sí que ho ha fet el nombre alumnat que ho necessita, entre d’altres problemàtiques.

Amb l’aprovació de la moció s’ha acordat elevar aquestes problemàtiques als Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental per al seu debat i solució; exigir compromisos oficials al Departament d'Educació per la resolució ràpida de les qüestions exposades; planificar de forma conjunta (Ajuntament de Rubí, Generalitat i centres educatius de Rubí) els recursos suficients per al curs 2023-24; clarificar l'estat de les inversions ja aprovades i planificar de forma real altres actuacions pendents a les infraestructures; i demanar la reprovació o dimissió del conseller Garcia Cambray.

D’altra banda, els vots d’ERC, VR i l’AUP no han estat suficients perquè pogués prosperar el text que havien presentat els republicans per exigir inversions pendents i millores al sistema de rodalies. ECP s’ha abstingut i el PSC i Cs hi han votat en contra.  

Per últim, VR ha retirat la moció per la creació d’una nova aplicació de comunicació d’incidències a la via pública després de reunir-se amb la regidora de Comunicació, Annabel Cuesta Fabre, i el servei d’Informàtica i constatar que l’actual app Rubí Ciutat s’ha optimitzat recentment i que continuarà incorporant millores en un futur.

 

Altres tràmits

Durant la sessió d’aquest dijous s’ha donat compte al Ple del Pla anual de control financer 2023 i del control financer i auditories.

També s’han aprovat per unanimitat els dictàmens de la Comissió Especial de Comptes sobre les justificacions de les aportacions realitzades als diferents grups municipals durant l’any 2021 i s’han validat diverses modificacions pressupostàries.

D’altra banda, s’ha declarat deserta la licitació del servei de gestió educativa i funcionament de les Escoles Bressol Municipals de Rubí Lluna i Sol, solet amb els vots a favor de l’equip de govern i les abstencions de la resta de grups. I s’ha aprovat el reajustament comptable sobre la tercera ordre de continuïtat del contracte de gestió de les Escoles Bressol Municipals Lluna i Sol, solet des de l'1 de setembre de 2022 al 31 d'agost de 2023 amb el mateix sentit de vot que el punt anterior.  

També s’ha aprovat el saldo definitiu de la revisió de preus del contracte de concessió de la prestació de serveis d’explotació del servei de recollida de les diverses fraccions dels residus municipals i de la neteja viària del municipi de Rubí corresponent als exercicis 2008 al 2020, amb els vots favorables de l’equip de govern i les abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP.

I s’ha fet l’aprovació per unanimitat de la incorporació de prescripcions de la CTUAMB al “Text Refós de la Modificació puntual de PGO en l'àmbit del PP de Vallès Park. Rubí”.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

El Ple s'ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)
El Ple s'ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Etiquetes