Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple dona llum verda a la licitació del nou contracte de recollida de residus i neteja viària de la ciutat Tots els grups han acordat instar el Govern central a resoldre els problemes de soroll a Can Vallhonrat causats per l’AP7-B30 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple dona llum verda a la licitació del nou contracte de recollida de residus i neteja viària de la ciutat

Tots els grups han acordat instar el Govern central a resoldre els problemes de soroll a Can Vallhonrat causats per l’AP7-B30

El Ple del mes de gener ha tingut lloc a la Sala Enric Vergés.
El Ple del mes de gener ha tingut lloc a la Sala Enric Vergés

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous la licitació del contracte del servei de recollida de les diverses fraccions dels residus municipals i el servei de neteja viària amb el suport de l’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i regidor no adscrit Sergi Garcia─, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), el Partit Popular (PP) i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. El Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECAT) i Veïns per Rubí (VR) s’han abstingut, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) han votat en contra d’aquest punt de l’ordre del dia.

Aquest contracte, amb un pressupost anual de licitació de 8.329.799,29 euros ─el major que gestiona el consistori─, busca anar millorant el model de recollida selectiva de la ciutat i guanyar eficàcia i eficiència en la qualitat del servei ofert.

Pel que fa a la gestió de residus, el nou contracte inclou l’aplicació d’un sistema de tele-seguiment de l’emplenament de contenidors, la renovació d’un 20% dels contenidors, l’augment d’àrees de contenidors amb cinc fraccions i millores encaminades a prevenir la contaminació acústica, entre d’altres.

Pel que fa a la neteja viària, es pretén fer un salt qualitatiu respecte al contracte actual. Així, es passa del 45% del cost destinat a aquest concepte al 50%. Els aspectes més destacables que inclou la nova licitació en matèria de neteja viària són, entre altres, la intensificació de les zones de neteja, la incorporació de tres equips de neteja d’aigua a pressió, l’augment de la neteja als polígons industrials, la incorporació d’un equip específic de retirada de xiclets, la col·locació i renovació de papereres i la posada en marxa d’un servei de ruixat amb un producte desodoritzant a les zones tancades d’esbarjo de gossos.

Totes aquestes millores s’aplicaran amb un marc contractual que contempla clàusules socials amb reserva de nous llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, amb la base d’un pla d’igualtat i fomentant la formació continuada dels treballadors i treballadores.

El nou contacte també contempla l’adequació del Parc de Neteja a les necessitats actuals i fa una aposta per l’optimització en millora energètica dels serveis prestats, amb les eines i vehicles més adients.

Així, s’avança cap a un nou model de gestió de residus, que inclou una primera experiència de sistema de recollida porta a porta als grans generadors ubicats als polígons, que servirà per analitzar les línies de futur, on la identificació de l’usuari i la responsabilitat comunitària hauran de marcar l’obtenció de millors resultats. Tot plegat, sota el paraigua del Pla Local de Residus, que s’està treballant actualment i que advoca per la prevenció de residus i un consum responsable.

La gestió dels residus també s’ha debatut a la part de control de la sessió plenària, en el marc de la moció que ha presentat l’AUP i que ha estat aprovada amb els vots a favor d’ERC, l’AUP, ICV, PDECAT, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín; les abstencions de l’equip de govern i del PP i els vots contraris de C’s. Concretament, s’ha acordat que la redacció del Pla Local de Residus finalitzi abans del 30 de març i que es comenci a aplicar prioritzant el desplegament del programa porta a porta a tots els comerços i barris de Rubí, continuant així la tasca iniciada als polígons industrials, sempre que sigui viable tècnica i econòmicament i de forma progressiva. La moció també planeja recuperar la “Comissió Residu Mínim”.

Altres mocions
El finançament de les escoles bressol ha protagonitzat dues mocions. Una d’elles, presentada per ICV, l’AUP i VR instant el govern de la Generalitat a resoldre amb caràcter general els compromisos adquirits per al cofinançament d’aquests centres, ha estat aprovada per unanimitat. Entre d’altres, s’ha acordat instar el nou govern de la Generalitat, quan es constitueixi, a incorporar al pressupost de l’any 2018 les consignacions per regularitzar el finançament no abonat o pendent de liquidació als ajuntaments des del curs 2012-2013; i instar el govern de l’Estat a restituir les subvencions per al finançament de les escoles bressol i que torni a reconèixer la gratuïtat del segon cicle d’educació infantil, aportant les subvencions corresponents.

C’s i VR havien presentat un text sobre el mateix tema, que no ha prosperat perquè ERC, l’AUP, ICV, el PDECAT i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín hi han votat en contra. La resta de formacions havien votat afirmativament el text.

També s’ha donat llum verda, per unanimitat, a la moció de l’AUP, VR, ICV, ERC, CDC, PP, PSC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín per resoldre els problemes de soroll a Can Vallhonat causats per l’AP7-B30 i donar suport al veïnat en les accions que decideixin emprendre. Així, s’ha acordat instar al Ministeri de Foment a portar a terme la seva proposta d'actuació contra el soroll definida al mapa estratègic de soroll de desembre de 2007, que contempla la instal·lació d’una prolongació de la pantalla acústica en un tram d’aquesta via i reasfaltar-lo amb un tipus d’asfalt que redueix el soroll. També se sol·licitarà a la Diputació de Barcelona la realització de mesures sonomètriques que permetin actualitzar el nivell de contaminació acústica, diürn i nocturn, provocat per l'autopista AP7-B30 al seu pas pel terme municipal de Rubí i traslladar aquest informe al Ministeri, així com integrar els resultats obtinguts a la futura modificació del mapa de soroll de Rubí, prevista l’any vinent.

La moció del PDECAT per a la realització d’una auditoria sobre el temps de resposta de l’Ajuntament a les instàncies presentades per la ciutadania també ha comptat amb el suport de tot el plenari.

La campanya de Nadal també ha estat motiu de debat, en aquest cas a través de dues mocions diferenciades.

D’una banda, el Ple ha aprovat la que presentaven l’AUP i ERC per configurar una oferta d’activitats adient i complerta per a infants i joves durant les vacances de Nadal. Tots els grups han votat a favor del text, excepte l’equip de govern, que hi ha votat en contra. La moció planteja tot un seguit de propostes per garantir una “oferta lúdica equilibrada, de qualitat, sostenible i que respongui a les necessitats de la població”. Així, es planteja revisar la fira de Nadal, els seus horaris i dies d’obertura; promocionar la realització de casals d'oci amb la col·laboració d'entitats de lleure infantil i juvenil, culturals o AMPAs locals; i recuperar la Festa de Cap d'any organitzada per l’Ajuntament i el Saló de la infància i la joventut, entre d’altres.

I, de l’altra, s’ha donat llum verda al text del PDECAT per a la introducció de canvis en la campanya de Nadal en benefici del comerç local. Totes les formacions han votat a favor de la moció, que ha estat transaccionada, excepte C’s, que s’ha abstingut. Entre d’altres, s’ha acordat que s’estudiarà canviar d’ubicació la recepció dels Reis d’Orient per alliberar el pàrquing de l’Escardívol els dies 2 a 6 de gener; recuperar la proposta Aparadors Vius que es va aprovar al Ple; i millorar la il·luminació dels carrers comercials de la ciutat i ampliar les zones amb decoració nadalenca.

Tràmits
Durant la sessió plenària ordinària corresponent al gener de 2018 també s’han aprovat diferents tràmits, com ara l’actualització de retribucions del personal electe, eventual i directiu de la corporació.

El Ple s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència masclista a l’Estat espanyol: Matilde, de 40 anys (Rivas. Madrid) i Jennifer, de 47 (Los Realejos. Tenerife).