Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple demana que el transport escolar de l’Escola Joan Maragall sigui considerat obligatori Els grups municipals també han aprovat de forma unànime una moció a favor de l’aprofitament de l’excedent alimentari que proposa, entre d’altres, l’impuls d’una campanya de sensibilització ciutadana https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple demana que el transport escolar de l’Escola Joan Maragall sigui considerat obligatori

Els grups municipals també han aprovat de forma unànime una moció a favor de l’aprofitament de l’excedent alimentari que proposa, entre d’altres, l’impuls d’una campanya de sensibilització ciutadana

El Ple municipal del mes de juny s’ha avançat a aquest dimecres.
El Ple municipal del mes de juny s’ha avançat a aquest dimecres

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una moció que insta el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a considerar el transport escolar de l’Escola Joan Maragall com un servei obligatori. El text demana a l’administració autonòmica que reconegui la situació d’excepcionalitat d’aquest centre, ubicat a 4 quilòmetres del nucli urbà, per tal que les famílies que hi tenen escolaritzats els seus infants puguin disposar de transport col·lectiu de forma gratuïta.

L’actual normativa no considera que l’Escola Joan Maragall hagi de tenir transport obligatori perquè no està situada en un altre municipi, per la qual cosa les famílies i l’Ajuntament han hagut d’assumir tradicionalment una part molt important del cost del servei. El 17 de juliol, es va aprovar una proposta de resolució a la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya que instava el Govern català a adaptar aquesta regulació i, d’aquesta manera, deixar de penalitzar casos com el del centre rubinenc. Al Ple municipal d’aquest dimecres, tots els grups polítics han exigit que es doni compliment a aquesta decisió, que es reconegui l’excepcionalitat de l’Escola Joan Maragall i que el Departament d’Ensenyament garanteixi un compromís pressupostari estable que permeti mantenir el transport escolar.

Després de la sessió plenària, l’alcaldessa, Ana María Martínez, insistia en la urgència d’aquest servei: “L’Escola Joan Maragall requereix la consideració d’excepcionalitat per la seva distància respecte al nucli urbà i perquè el transport no pot ser considerat com un servei complementari sinó absolutament necessari. Cal salvar la seva llunyania per poder potenciar el bon funcionament d’una escola que té un currículum fantàstic i una comunitat educativa que treballa a diari per tenir una educació de qualitat”. Tal com ha destacat l’alcaldessa, la garantia d’aquest transport escolar també ha de permetre acabar amb la incertesa que viuen moltes famílies a l’hora de triar escola per als seus fills i filles.

Els vuit grups municipals també s’han posat d’acord per aprovar una moció de suport a la Proposició de llei d’aprofitament de l’excedent alimentari presentada al Parlament de Catalunya. El text insta la Generalitat a adoptar diverses mesures per combatre el malbaratament, com ara campanyes a les escoles, però també contempla accions en l’àmbit estrictament local. Així, es proposa que l’Ajuntament faci una campanya de divulgació entre la ciutadania i els comerços, i que realitzi un estudi per conèixer quina és la situació a Rubí en relació a aquest tema.

Altres mocions aprovades
Tots els grups a excepció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que s’ha abstingut, han donat llum verda a la moció sobre el servei de tren S5 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), presentada conjuntament pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Veïns per Rubí (VR). La proposta expressa el rebuig de l’Ajuntament de Rubí a la decisió de modificar l’estació d’origen d’aquesta línia ─que ara surt des de Terrassa en comptes de fer-ho des de Rubí─, reclama a la Generalitat que faci marxa enrere en aquesta decisió i exigeix a FGC i al Departament de Territori i Sostenibilitat que tinguin el consistori com a interlocutor prioritari a l’hora de planificar el transport al municipi.

També ha obtingut un ampli suport polític la moció presentada per C’s que demana mesures de millora a les àrees d’esbarjo per a gossos de la ciutat. La proposta ha prosperat malgrat els vots en contra de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’abstenció d’Iniciativa per Catalunya (ICV). Durant el debat de la moció, la regidora de l’Àrea de Serveis Territorials i portaveu del PSC, Maria Mas, ha explicat que en el darrer any s’han doblat pràcticament els espais dedicats a l’esbarjo dels animals domèstics però que “cal mantenir-los en les millors condicions”. Com a prova de l’interès del consistori per aquesta qüestió, Mas ha recordat que ja hi ha prevista una trobada entre l’alcaldessa i el col·lectiu de propietaris de gossos que reclama millores en aquest sentit.

Una altra moció que ha estat aprovada ha estat la que presentava ICV en contra de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre Canadà i la Unió Europea (CETA). El PSC, ERC, l’AUP i ICV han votat a favor de la proposta, mentre que C’s ho ha fet en contra i CDC, el PP i VR han optat per l’abstenció. El text s’adreça al Govern central, al qual demana que rebutgi aquest acord, d’afectació internacional però també estatal, autonòmica i local.

La darrera moció que ha rebut llum verda al Ple d’aquest dimecres, presentada per VR, demana la creació d’un observatori de la contractació d’empleats públics. Malgrat el compromís del govern municipal de donar compliment al seu contingut a través de la Comissió Informativa Especial de Transparència i Bon Govern, la moció s’ha acabat votant i s’ha aprovat amb el suport de l’AUP, ICV, CDC i VR, els vots en contra del PSC i C’s i l’abstenció d’ERC.

La sessió plenària del mes de juny s’ha completat, en l’apartat de tràmits, amb l’aprovació del text refós del Pla especial i catàleg de construccions en el sòl no urbanitzable de Rubí, que ha prosperat amb l’única abstenció de VR.