Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí reclama que es revaloritzin les pensions d'acord amb la previsió d'inflació prevista per al 2018 L’adhesió a la vaga del proper 8 de març per reivindicar els drets de les dones ha estat un altre dels acords de la sessió d’aquest dijous https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí reclama que es revaloritzin les pensions d'acord amb la previsió d'inflació prevista per al 2018

L’adhesió a la vaga del proper 8 de març per reivindicar els drets de les dones ha estat un altre dels acords de la sessió d’aquest dijous

El Ple ordinari del mes de febrer ha tingut lloc aquest dijous a la tarda.
El Ple ordinari del mes de febrer ha tingut lloc aquest dijous a la tarda

El Ple ordinari del mes de febrer ha aprovat la moció presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) per a la garantia de suficiència de la revalorització de les pensions per a l’any 2018. El text ha rebut el suport de l’equip de govern i dels ecosocialistes, a banda del Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECAT), Veïns per Rubí (VR) i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín; les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i els vots contraris del Partit Popular (PP).

Les pensions públiques constitueixen la principal font d'ingressos de més de nou milions de pensionistes i de les seves famílies. Però des del 2009 han vist limitada la seva revalorització, primer amb mesures anuals que els van fer perdre poder adquisitiu i posteriorment amb una reforma integral del sistema de revalorització que va trencar unilateralment, segons els redactors de la moció, el Pacte de Toledo. A més, diferents factors han contribuït a situar el sistema de Seguretat Social en dèficit, molt abans del previst.

Així, s’ha acordat exigir al govern de l’Estat la derogació de la Llei 23/2013, de 23 de desembre, reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'índex de revalorització del Sistema de Pensions de la Seguretat Social; i revaloritzar les pensions d'acord amb la previsió d'inflació prevista per al 2018, no inferior al 1,5%. La moció també contempla garantir la sostenibilitat del sistema de pensions amb la introducció progressiva de finançament per via impositiva en el cas que sigui necessari i reiterar la petició de derogar diversos reials decrets-llei que han rebaixat els salaris empobrint les classes treballadores, han abaratit l’acomiadament indefinit i han facilitat els acomiadaments col·lectius, destruint ocupació al sector públic i privat.

Polítiques d’igualtat
PSC, ERC i ICV han acordat un text unitari per donar suport a la vaga feminista convocada el 8 de març. Tots els grups hi han votat a favor, excepte C’s, que s’ha abstingut, i el PP, que hi ha votat en contra. Entre d’altres, s’ha aprovat actualitzar el Pla municipal per a la igualtat de gènere, amb un procés que inclogui la participació de la ciutadania; organitzar una jornada d’abast comarcal sobre economia feminista a la tardor; continuar treballant amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat, així com seguir treballant per la prevenció de qualsevol tipus de discriminació cap a les dones, i tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament.

També en matèria de polítiques d’igualtat, l’AUP ha presentat una moció per la constitució d’un observatori municipal per la igualtat de gènere que vetlli per preservar i fomentar les bones pràctiques a l’Ajuntament de Rubí en matèria d’igualtat de gènere. La proposta ha rebut els vots afirmatius d’ERC, l’AUP, ICV, el PDECAT i VR. Els dos regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín s’han abstingut i l’equip de govern, C’s i el PP hi han votat en contra.

Com sempre, abans d’iniciar-se el Ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència de gènere a l’Estat: Ma Pilar Cabrerizo, de 57 anys, assassinada a Granada; i Ma Adela Fortes, de 44 anys, morta a Màlaga.

Altres mocions
D’altra banda, la Junta de Portaveus ha consensuat un text que vol garantir el servei postal universal a tot el terme municipal. L’objectiu és que la «Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, Sociedad Anónima» presti aquest servei a la urbanització de Sant Muç i que, a més, solucioni les carències en el servei de paqueteria en altres urbanitzacions de la ciutat.

Tots els grups també han donat llum verda a la moció dels dos regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín, amb esmenes de l’AUP, per fomentar la presència d'intèrprets de llenguatge de signes en actes públics. Entre els acords adoptats destaca que l'Ajuntament incorpori de forma gradual intèrprets de la llengua de signes per a actes de caràcter públic, així com treballadors socials especialitzats en l'àmbit de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sord-cegues; i instar la regidoria de Serveis Socials a dur a terme una diagnosi actualitzada del nombre de persones amb discapacitat auditiva a Rubí.

PSC i PDECAT també han vist com tirava endavant la moció per la redacció d'un pla d'usos que impulsi i dinamitzi els espais buits del Mercat Municipal. Tots els grups han aprovat el text, excepte C’s i l’AUP, que s’han abstingut. Després de les obres de remodelació del Mercat, que van finalitzar l’any 2010, els paradistes han realitzat un seguit de canvis d’ubicacions per tal de concentrar totes les parades i habilitar un espai per a la futura instal·lació d’un operador comercial que en complementi i reforci l’oferta. Amb l’aprovació de la moció s’ha acordat reprendre les convocatòries de la Comissió de Seguiment del Mercat Municipal, que va celebrar la seva última sessió l’octubre del 2015, i realitzar un pla d’usos de l’equipament que ampliï la qualificació d’activitats permeses als locals actualment en desús. També s’ha decidit que es realitzin les licitacions per tal de donar sortida a aquests espais. En aquest sentit, cal recordar que el projecte per incorporar un operador privat al Mercat s’aprovarà en Junta de Govern Local el pròxim 28 de febrer.

En la sessió d’aquest dijous també s’ha donat llum verda al text de C’s per resoldre els problemes de soroll a Can Fatjó, la zona habitada del tram de la C-1413 al seu pas per Rubí i l’avinguda de l’Estatut i donar suport al veïnat en les accions que decideixin emprendre. Tots els grups han donat suport a la proposta, excepte el PDECAT, que s’ha abstingut.

També ha prosperat per unanimitat la moció formulada per l’AUP per la redacció d’unes ordenances municipals que estableixin la normativa per assolir una imatge de conjunt a la ciutat i un paisatge urbà de qualitat. Les ordenances es començaran a treballar ara i se’n presentarà un primer esborrany abans de l’estiu.

L’esport ha estat un altre dels temes tractats al Ple d’aquest dijous, en format tant de moció com a la part resolutiva de la sessió. D’una banda, s’han aprovat per unanimitat i de manera inicial les Bases reguladores de les subvencions per a la pràctica de l'esport federat, les activitats esportives d'inclusió i la pràctica esportiva extraescolar vinculada als jocs esportius escolars dels menors d'edat del municipi de Rubí. I de l’altra, ha tirat endavant la moció presentada pel PDECAT sobre el programa “Esport per a tothom” per garantir-ne una millor gestió econòmica en benefici de les famílies i clubs esportius de la ciutat. El text ha comptat amb el suport de tots els regidors, excepte els no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. Entre d’altres, s’ha acordat garantir les partides pressupostàries necessàries per a executar el programa, de tal manera que les beques es paguin en la seva totalitat; i de cara a les següents temporades, obrir les convocatòries amb prou antelació per a confirmar els atorgaments abans de l’inici de les temporades esportives, entre d’altres.

El Ple també ha aprovat una moció de caràcter polític, presentada per ICV i el PDECAT, en defensa de l’escola catalana i del model d’immersió lingüística. Totes les formacions han donat el vist-i-plau al text, excepte C’s, el PP i els dos regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. Entre d’altres, la moció afirma que el sistema educatiu català és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme que ens ha de permetre treballar per la igualtat, l’èxit educatiu i la formació de persones critiques, lliures i autònomes. L’escola catalana és i ha estat una eina de cohesió i promoció social indispensable a Catalunya. Un altre dels acords assolits és reconèixer la llengua catalana com a llengua vehicular de Catalunya i refermar el compromís amb el model d’èxit d’escola en català. La moció també agraeix la tasca dels mestres i rebutja novament els atacs per part del govern del Partit Popular cap a la immersió lingüística, entre d’altres. Durant el debat, s’ha acordat introduir un nou acord a la moció: que l’Ajuntament s’adhereixi al manifest de “Som escola”.

En canvi, la moció d’ERC i el PDECAT per la llibertat de les preses i presos polítics ha estat rebutjada després d’un intens debat. Ha estat necessari el vot de qualitat de l’alcaldessa per desfer l’empat en la votació: ERC, l’AUP, ICV, el PDECAT i el regidor no adscrit Sergi Garcia han votat a favor de la moció; VR s’ha abstingut, i el PSC, C’s, el PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín hi han votat en contra.

Finalment, ERC ha retirat la moció que presentava sobre l’obertura de sales nocturnes descentralitzades en període d’exàmens a instància de diversos grups, amb la voluntat de treballar conjuntament la proposta.  

Tràmits
A la part resolutiva, el Ple ha aprovat el Pla Director de Cooperació per al Desenvolupament (PDCD) de Rubí per al període 2018-2020 amb les úniques abstencions dels dos regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín.

El Pla Director aposta per l’Educació per al Desenvolupament amb l’objectiu de consolidar la tasca de foment de valors solidaris i de convivència, i també pretén promoure la cooperació tècnica directa de l’Ajuntament amb altres administracions municipals de països empobrits com una manera de valoritzar el coneixement de Rubí en l’àmbit de l’eficiència energètica. Igualment, el document presenta una sèrie d’accions comunicatives per tal de facilitar el coneixement i, per tant, la comprensió ciutadana de la política de cooperació municipal.

Aquesta és una qüestió que preocupa els rubinencs i les rubinenques. Arran de l’enquesta ciutadana realitzada a principis de 2017, el 88,1% de la ciutadania de Rubí va manifestar la seva inquietud per la situació dels països del Tercer Món, i un 85,4% aprovava que l’Ajuntament destinés una part del seu pressupost a cooperació al desenvolupament.

Aquest dijous també s’ha donat compte del decret d’Alcaldia d’aprovació del pressupost prorrogat de l’Ajuntament de Rubí per a l’exercici 2018, atesa la impossibilitat, abans del 31 de desembre de 2017, de complir els tràmits necessaris perquè els comptes municipals entressin en vigor el dia 1 de gener de 2018.

També s’ha donat llum verda a sol·licitar la documentació requerida a l’empresa MULTISERVEIS NDAVANT SL, que ha presentat l’oferta econòmicament més avantatjosa en la licitació del contracte del servei de neteja de col·legis públics i dependències municipals.

Per últim, també s’han designat noves representants de l'Ajuntament de Rubí als consells escolars de diversos centres educatius de la ciutat, entre d’altres.