Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí dona llum verda al primer Pla Local per a la Inclusió Social Aquest dijous també s’han aprovat altres qüestions relatives als serveis a les persones, com ara el Pla Director de Cooperació 2022 – 2026 o l’adjudicació del contracte del Servei d’ajuda domiciliària https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí dona llum verda al primer Pla Local per a la Inclusió Social

Aquest dijous també s’han aprovat altres qüestions relatives als serveis a les persones, com ara el Pla Director de Cooperació 2022 – 2026 o l’adjudicació del contracte del Servei d’ajuda domiciliària

La sessió ordinària del mes de maig s’ha celebrat a la Sala de Plens (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La sessió ordinària del mes de maig s’ha celebrat a la Sala de Plens (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí disposa, des d’aquest dijous, d’un Pla Local per a la Inclusió Social, després que el Ple l’hagi aprovat per unanimitat. Es tracta d’una nova eina de planificació de les polítiques socials i de benestar del Consistori rubinenc. El text integra totes aquelles iniciatives que es lideren des dels diferents àmbits de l’administració i des del tercer sector per incidir en els factors que poden generar situacions d’exclusió social amb voluntat transformadora.

Els objectius del document són planificar a mig i llarg termini les accions al municipi en coordinació amb tots els agents implicats, estructurar els recursos de la ciutat per poder pal·liar els factors i processos d’exclusió social, posar en pràctica els nous criteris que han de guiar les accions socials comunitàries a partir de la visió transversal i la participació i reunir informació i coneixement vàlid sobre l’exclusió social a la ciutat, així com dels serveis existents. 

Paral·lelament, el Plenari ha validat el Pla Director de Cooperació 2022 – 2026, també per unanimitat. Aquest document ha de ser el full de ruta per abordar la cooperació en els propers anys des de la participació ciutadana, amb voluntat de generar consciència crítica i fomentant el treball en xarxa amb altres municipis.

El document constata que Rubí és una ciutat compromesa i multicultural que treballa per assolir la justícia global i lluitar contra les causes estructurals que provoquen les desigualtats.  En aquest sentit, el servei de Cooperació treballa per conscienciar la ciutadania sobre les vulneracions dels drets humans, la perspectiva de gènere, el reconeixement de la diversitat i el racisme.

En el marc del Ple, s’ha aprovat una declaració institucional relativa a les Ciutats defensores dels Drets Humans 2022. En aquest sentit, tots els grups reivindiquen la vigència i el ple respecte del dret a la pau, així com dels drets fonamentals de les persones refugiades, amb particular cura pel que fa als drets de les dones i els infants. Amb la declaració, l’Ajuntament adopta el compromís de visibilitzar la situació d'especial risc que viuen les persones i comunitats que defensen el medi ambient i la terra, així com les que defensen els drets de les dones, de les persones LGTBIQ i de les persones migrants i refugiades, entre d’altres. 

Encara en l’àmbit dels serveis a les persones, s’ha adjudicat el contracte del Servei d’ajuda domiciliària a Suara Serveis SCCL, amb els vots a favor de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP); les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i Veïns per Rubí (VR) i el vot contrari de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

També s’ha acordat ampliar el termini de presentació d'ofertes relatiu a la licitació del Servei de gestió educativa i funcionament de les Escoles Bressol Municipals de Rubí Lluna i Sol Solet, amb els vots favorables de l’equip de govern i Cs i les abstencions d’ERC, VR i l’AUP.

Pel que fa a l’habitatge, d’una banda s’ha aprovat per unanimitat l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge per a l’any 2022.

I, de l’altra, s’ha donat llum verda a l’aprovació de les bases específiques reguladores de les subvencions de l’Ajuntament de Rubí per a obres de reforma i condicionament d’habitatges inclosos a la borsa de mediació pel lloguer social (BMLLS). Aquest punt ha estat aprovat amb els vots de tots els grups municipals i l’abstenció d’ERC. Així, les persones propietàries d’habitatges buits que els vulguin posar a lloguer a través d’aquesta borsa i que hagin de fer-hi reformes, podran optar a una subvenció de fins a 8.000 euros.

 

Altres tràmits

Aquest dijous s’ha fet l’aprovació inicial, per unanimitat, de l'Ordenança específica que estableix les bases reguladores de les subvencions per a les activitats de les entitats inscrites al registre d'entitats ciutadanes (REC) de l'Ajuntament de Rubí. Era necessari actualitzar-les vistos els requisits que imposa la normativa vigent, especialment concretant els criteris objectius d’atorgament i, si s’escau, els criteris per a la seva ponderació.

D’altra banda, s’han aprovat els plecs i l’expedient del contracte de Serveis de neteja dels col·legis públics i altres dependències municipals amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions d’ERC, Cs i VR i el vot en contra de l’AUP. El contracte, de 3 anys de durada i una possible pròrroga de 2 anys més, té un import de 3,8 milions d’euros anuals, superior a l’anterior, de 2,7 milions d’euros a l’any.

A la sessió ordinària del mes de maig, s’ha aprovat l’adhesió a la declaració institucional amb motiu del Dia d’Europa amb els vots a favor de tots els grups i el vot contrari de l’AUP. El document arriba en un moment marcat pel conflicte a Ucraïna i pretén expressar el suport del plenari als valors europeistes. Segons el text, la creació del fons Next Generation EU ha estat una de les decisions més importants preses per la UE i ha de servir per modernitzar el país, per revertir els efectes de la crisi de la Covid-19, de la guerra d’Ucraïna, de la crisi energètica, per facilitar la transformació digital, per generar ocupació a la joventut, a més d’ajudar a construir una societat sense desigualtats i on ningú quedi fora del sistema. 

Aquest dijous també s’ha ratificat la dissolució del Consorci urbanístic per al desenvolupament del Parc d’Activitats Econòmiques Can Sant Joan per unanimitat; s’ha aprovat el preu just per mutu acord corresponent al 87,50% de la darrera tercera part indivisa de la finca situada a l’av. Massana núm.8 (vots a favor de tots els grups i abstenció de VR); s’han aprovat tres modificacions pressupostàries i s’ha donat compte al Ple de l'informe resum anual sobre el control intern corresponent a l'any 2021, així com dels informes de morositat i període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) del 1r trimestre de 2022.

 

Mocions

El text presentat per VR per reclamar el servei postal universal a Sant Muç ha comptat amb el vist-i-plau de tots els grups. Concretament, s’ha acordat instar a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia i a la Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, Sociedad Anónima a garantir el servei postal universal en aquesta urbanització.

També ha estat aprovada per unanimitat la moció de l’AUP per incrementar el suport a la cultura local. Així, s’ha decidit donar continuïtat aquest 2022 a la tasca de debat que s’ha obert amb el Pla d’acció i innovació cultural (PAIC); incrementar les partides destinades al foment de la cultura local al pressupost 2023; incloure grups i artistes locals en la programació de grans esdeveniments; i consolidar un calendari d’activitats culturals anual, amb la realització d’activitats de forma distribuïda per la ciutat, entre d’altres.

La Junta de portaveus ha acordat la moció presentada inicialment pel PSC i ECP per afavorir la pràctica esportiva i la participació en les competicions dels menors estrangers no acompanyats. S’ha acordat traslladar a la Generalitat la necessitat d’eliminar el criteri dels dos anys que s’estableix a l’article 107.3 del Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya; que s’instin les federacions catalana i espanyola de futbol a reconèixer com a documentació identificativa dels menors, en cas de no comptar amb passaport, el Número d’Identificació Personal (NIP); i que s’estableixi un tracte especial als infants i joves estrangers tutelats a l’hora d’establir i acreditar determinats requisits documentals per la pràctica esportiva federada, entre d’altres.

D’altra banda, ha estat rebutjada la moció d’ERC per demanar al Govern de l’Estat el manteniment del finançament del reforç Covid escolar. L’equip de govern i l’AUP han votat en contra, Cs i VR s’han abstingut i només els republicans hi han votat a favor.

Per últim, el text que portaven a aprovació el PSC i ECP contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges al municipi ha estat retirada per poder treballar-la.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Natalia, de 53 anys (Lloret de Mar); Ouardia, de 43 anys (Tarancón, Conca); i Clotilde, de 82 anys (Arona, Santa Cruz de Tenerife).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes