Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí defensa en bloc el sistema sanitari i l’atenció primària de salut Aquesta i altres mocions, com la que reclama l’ampliació del parc públic d’habitatges, han estat aprovades amb el consens previ del Plenari https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí defensa en bloc el sistema sanitari i l’atenció primària de salut

Aquesta i altres mocions, com la que reclama l’ampliació del parc públic d’habitatges, han estat aprovades amb el consens previ del Plenari

El Ple municipal s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
El Ple municipal s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Rubí corresponent al mes de novembre s’ha caracteritzat per l’ampli nombre de mocions que han arribat a la sessió plenària amb el consens previ dels diferents grups. Entre elles, destaquen diferents textos amb un marcat caràcter social, com la moció en defensa del sistema sanitari o la que reclama l’ampliació del parc públic d’habitatges.

Aquest dijous, el Ple s’ha posicionat a favor del sistema sanitari i de l’atenció primària de salut, argumentant que els professionals dels equips d’atenció primària fa temps que treballen al límit de les seves possibilitats. Tenint en compte que, a l’atenció primària, el temps és un factor molt important en l’atenció que utilitzen els professionals, s’ha acordat instar la Generalitat a apostar per l’atenció primària i comunitària, augmentant el pressupost destinat a l'atenció primària, que s'ha de situar en el 25%. Amb aquests recursos, com diu la moció presentada per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), es pot plantejar la reobertura de serveis tancats o amb reducció d’horari d’atenció i garantir una dotació suficient de centres d'atenció primària, atenció continuada i urgències a tot el territori, així com desenvolupar totes les tasques de prevenció, assistència i rehabilitació que són de la seva competència. Entre d’altres, el text també demana que el departament de Salut faci una revisió de la ràtio de professional per habitant en funció de l'edat de la població, morbiditat, indicadors socioeconòmics i dispersió del territori; i que es recuperi el personal dels Equips d'Atenció Primària (EAPs) perduts des del 2011.

L’habitatge ha estat un altre dels temes tractats al Ple. L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i els ecosocialistes, a instància de les entitats Sindicat de Lloguer Rubí, ASAV, ARSI, Rubí Solidari i PAH Rubí, han portat al Ple una moció per forçar l’ampliació del parc públic d’habitatges. Tot el Plenari ha donat el vist-i-plau al text, que reclama destinar com a mínim el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial. També s’ha acordat declarar certes zones de la ciutat susceptibles de ser catalogades com a Àrees de Conservació i Rehabilitació a partir d'un informe previ en l'àmbit de tot el municipi, així com crear un grup de treball de seguiment de la implementació de la moció.

Els drets i deures dels animals
Els animals de companyia han estat els protagonistes de dues mocions al Ple de novembre, que també han obtingut el suport previ de totes les formacions.

D’una banda, Veïns per Rubí (VR) ha presentat un text per a l’ampliació i millora de les zones d’esbarjo per a gossos. Entre d’altres, s’ha acordat elaborar un protocol de creació i clausura de zones d'esbarjo per a gossos en sis mesos, a més de realitzar un estudi per valorar la possibilitat de crear noves zones d’esbarjo en barris on no es disposa d’aquest servei, una vegada aprovat aquest protocol.

I, de l’altra, el portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) ha portat al Ple una proposta per reduir l’impacte de les miccions dels animals de companyia a la via pública. Per evitar les molèsties que comporta la presència d’orina de gossos al carrer, s’ha decidit posar a disposició de les persones que tenen censat el seu gos al municipi una ampolla plegable d'aigua i vinagre per netejar l'orina de les seves mascotes i, paral·lelament, incorporar l'obligació que els veïns aigualeixin les miccions dels seus animals realitzades a la via pública a l'Ordenança sobre tinença d'animals de Rubí.

Política municipal
Tots els regidors i regidores també han donat llum verda, previ debat al Ple, a la moció presentada per l’AUP pel desplegament i acompliment de l reglament de participació ciutadana de Rubí. L’any 2006 es va aprovar aquest reglament, que té com a objectiu   dotar els rubinencs i rubinenques d’unes normes comuns i d’uns espais de relació i interlocució que facin possible l’aprofundiment democràtic i l’apropament a la presa de les decisions. Així, s’ha acordat convocar una Junta de portaveus extraordinària per analitzar l’estat actual del reglament orgànic municipal i establir un termini màxim per portar el text del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) al Plenari municipal; i per analitzar l’estat del reglament de participació ciutadana i avaluar el seu desplegament definitiu.

La lluita contra la violència de gènere, en les seves diverses formes, també ha estat present en aquest Ple. Concretament, s’han aprovat dues mocions en aquest sentit amb el consens previ de tot el Plenari.

En primer lloc, la formulada per ICV per avaluar les accions contemplades al Pla d’Igualtat intern de l’Ajuntament de Rubí. Una de les violències que es poden identificar és la violència econòmica i laboral, que es concreta no només en la bretxa salarial, sinó també en la feminització de les feines més precàries ─de sou més baix, amb més temporalitat i de contractes per hores─. Els regidors i regidores han acordat que es convoqui, abans de febrer del 2019, tots els agents implicats en el Pla d’Igualtat intern del consistori, amb l’objectiu d’avaluar les accions aprovades al Pla. La voluntat és que aquesta reunió suposi l’inici d’una feina compartida per a l’elaboració del Pla d’Igualtat intern 2019-2022.

I, en segon lloc, la que ha plantejat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per a la inclusió de la perspectiva de gènere en l'urbanisme de Rubí. El 47% de les dones a Catalunya assumeixen la totalitat de les tasques reproductives, entre les qual n’hi ha que es desenvolupen fora de la llar, com ara recollir els infants a l'escola, portar la gent gran al metge o anar a comprar. L'experiència que es deriva d'aquestes activitats sovint és negativa, ja que els carrers estan ideats majoritàriament per homes que no solen trobar-se amb les barreres que suposen les tasques reproductives exteriors. Per canviar aquesta situació, el Ple ha decidit incloure la perspectiva de gènere en tots els projectes urbanístics, potenciant la participació ciutadana i la formació del personal tècnic; i realitzar un mapa de punts negres en l'urbanisme de la ciutat i prendre les mesures adients per pal·liar-ne les conseqüències ─incorporació de més llum, fanals smart o retirant, en la mesura del possible, aquelles barreres arquitectòniques que provoquen inseguretat─.

D’altra banda, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) ha portat a la sessió plenària una moció sobre la prevenció de l’addicció al joc per part de menors d’edat que, com la resta de textos, ha comptat amb el vist-i-plau previ de tots els grups. Entre d’altres, s’ha acordat dur a terme una campanya escolar de conscienciació sobre les conseqüències negatives que comporta l'abús de les apostes entre els joves i la conveniència d'apartar-se d'aquests hàbits nocius, especialment a edats primerenques. Es proposa que la campanya es dugui a terme en coordinació amb la Sotsdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i amb experts implicats en aquest àmbit, i consensuada amb el Departament d'Educació. També s’aposta per elaborar una campanya de conscienciació destinada als pares i/o tutors legals dels menors sobre els riscos que comporta el joc i les altes xifres de ludopatia que s'estan registrant entre els joves. Per últim, s’ha acordat estudiar les modificacions precises a la normativa municipal per regular l'obertura de cases d'apostes i joc en les proximitats de centres escolars, instituts, centres juvenils i edificis públics amb alt trànsit de menors d'edat.

Les qüestions derivades del procés independentista, a debat
Les dues úniques mocions que no han aconseguit un ampli consens han estat les que feien referència a la situació política que viu Catalunya.

Així, la moció presentada per l’AUP per abolir la monarquia i per reprovar el rei Felip VI pel seu posicionament en el conflicte català ha aconseguit prosperar amb els vots favorables d’ERC, l’AUP, ICV i el portaveu del PDeCAT i les abstencions de VR i el regidor no adscrit Sergi Garcia. En canvi, el Partit dels Socialistes (PSC), C’s i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque hi han votat en contra.

També ha tirat endavant, amb el suport d’ERC, l’AUP, ICV, el portaveu del PDeCAT i el regidor no adscrit Sergi Garcia, el text proposat conjuntament pel PDeCAT, ERC i l’AUP a favor de l’absolució dels presos polítics. VR s’ha abstingut a la votació, mentre que PSC, C’s i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque s’hi han posicionat en contra. Entre d’altres, s’ha acordat rebutjar rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre de 2017; exigir l’absolució de totes les persones acusades, “captives d’uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment”; denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol, i exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades. 

Tràmits
Durant la part resolutiva de la sessió, s’ha aprovat inicialment dos projectes del Pla d’inversions: el projecte de coberta de la tribuna de Can Fatjó ─l’AUP ha estat l’única formació que s’ha abstingut─ i el projecte d’adequació de l’Antiga Estació a espai expositiu ─abstencions de l’AUP i ICV i vots en contra de C’s i el portaveu del PDeCAT─. També s’ha donat llum verda a la modificació de la fitxa 33 del Pla estratègic de subvencions ─abstencions d’ERC, ICV i el portaveu del PDeCAT─, entre d’altres.

El Ple s’ha iniciat, com és habitual, amb un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: María José Pallarés, de 67 anys (Montoro, Córdoba); Fátima, de 36 anys (Sevilla); Yolanda Jaén Gómez, de 50 anys (Pamplona) i Sacramento Roca Martínez, de 36 anys (Palma de Mallorca).