Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova el Pla d’inversions 2018, dotat amb 7,8 milions d’euros Entre d’altres, el Pla inclou intervencions en instal·lacions esportives i equipaments, l’arranjament de diferents carrers i millores a les urbanitzacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova el Pla d’inversions 2018, dotat amb 7,8 milions d’euros

Entre d’altres, el Pla inclou intervencions en instal·lacions esportives i equipaments, l’arranjament de diferents carrers i millores a les urbanitzacions

Moment en què s’ha votat el Pla d’inversions.
Moment en què s’ha votat el Pla d’inversions

Aquest dilluns, l’Ajuntament de Rubí ha celebrat un ple extraordinari en el marc del qual s’ha aprovat el Pla d’inversions 2018. Es tracta d’un paquet de projectes dotat amb 7,8 milions d’euros que contempla actuacions en instal·lacions esportives, millores a les urbanitzacions, obres a diferents carrers de la ciutat i inversions en diferents equipaments, entre d’altres. Amb l’objectiu que el Pla tingui un caràcter bianual, el proper exercici el govern municipal té la voluntat de dotar el Pla amb prop de 8 milions d’euros més, sempre que el romanent ho permeti.

El Pla i la modificació de crèdit corresponent per a fer-lo possible han comptat amb els vots favorables de l’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i regidor no adscrit Sergi Garcia─, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque; les abstencions de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Veïns per Rubí (VR), i els vots contraris d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i el Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECAT).

El portaveu del grup municipal del PSC, Rafael Güeto, ha explicat que aquest Pla d’inversions satisfà necessitats de la ciutat. No totes les necessitats, però sí algunes de les més importants que tenim, algunes de les quals es venen arrossegant des de fa molt temps”. Segons Güeto, aquest paquet d’actuacions permetrà “que la ciutat mantingui el ritme d’inversions necessari per tal que no es paralitzi i segueixi amb el dinamisme que la caracteritza”.

Entre els projectes que s’inclouen en aquest Pla, el regidor de l’equip de govern ha destacat l’arranjament del sector Els Nius, “donant solució a un problema que ha afectat als veïns i veïnes des de fa més d’una dècada”; les inversions a urbanitzacions en concepte d’asfaltatge, arranjament de voreres i zones verdes; les obres a diferents carrers de la ciutat ─Lumière, Cadmo, Garcia Lorca, Sabadell, Perellada i plaça Clavé i el seu entorn─; l’adequació de nous trams de l’illa de vianants; la remodelació de la plaça Pearson; la instal·lació de càmeres de videovigilància al Pinar i a diferents urbanitzacions; l’ampliació del CEE de Ca n’Oriol; inversions en diverses instal·lacions esportives, entre elles el nou camp de futbol del 25 de Setembre i l’ampliació de l’skatepark; i el Pla de modernització de polígons ─projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona─.

Rafael Güeto ha destacat que el Pla recull diversos acords de Ple, la majoria d’ells adoptats per unanimitat. I ha posat de manifest que, a banda de les inversions prioritzades pel govern municipal, el Pla també compta amb aportacions d’alguns grups de l’oposició, com C’s, ERC i l’AUP.

Posicionament de la resta de grups municipals
Malgrat veure incloses algunes de les seves propostes al Pla, Esquerra Republicana hi ha votat en contra. El portaveu dels republicans, Xavier Corbera, ha explicat que “Rubí té moltes necessitats i urgències i hem fet aportacions amb la voluntat de planificar a llarg termini, pensant en la ciutat”. Tot i així, des d’ERC es pregunten si “hi haurà capacitat, voluntat i compromís per executar el Pla”. En aquest sentit, els republicans han posat com a exemple l’acord de Ple d’aturar el projecte de remodelació del parc de Ca n’Oriol i supeditar-lo a un procés participatiu: “No hi ha partida pressupostària per al procés participatiu. Per tant, es fa difícil entendre que es dugui a terme”.

En canvi, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía ha estès la mà al govern municipal “perquè la ciutat no quedi paralitzada”. El portaveu de la formació taronja, José Abadías, ha destacat projectes com l’ampliació del CEE Ca n’Oriol, el pont de Cova Solera, l’arranjament del sector Els Nius, millores en instal·lacions esportives, projectes d’eficiència energètica, l’asfaltatge de diversos carrers i l’arranjament del camí d’Ullastrell. Tot i assegurar que “falten més inversions”, Abadías ha conclòs que “amb aquest Pla, qui guanya és la ciutat”.

L’Alternativa d’Unitat Popular ha optat per l’abstenció, al considerar que “s’han tingut en compte diversos projectes proposats per l’AUP al Pla d’inversions” i que “hem pogut discutir i fins i tot matisar algunes de les propostes fetes per l’equip de govern”, com ha assegurat Jordi Muntan. El portaveu del grup municipal ha destacat projectes com l’ampliació del CEE Ca n’Oriol, l’arranjament de diversos carrers i la millora a les urbanitzacions ─aquest últim, un acord de Ple─. 

Per la seva banda, Iniciativa per Catalunya Verds ha votat negativament el Pla d’inversions, al considerar que l’equip de govern “improvisa qüestions transcendents per la ciutat”, segons ha manifestat Ànnia Garcia. La portaveu dels ecosocialistes ha trobat a faltar ”propostes per garantir l’accés a l’habitatge”, una de les prioritats del seu grup. En aquest sentit, el portaveu del grup socialista ha respost que el RDL 1/2018 de 23 de març detalla la tipologia de les actuacions que es qualifiquen com a inversions financerament sostenibles, i les que fan referència a polítiques d’habitatge no tenen aquesta tipificació. No obstant, Güeto ha recordat que aquest 2018, el govern municipal ha incrementat el pressupost d’habitatge en 750.000 euros.

El Partit Demòcrata Europeu de Catalunya ha estat una altra de les formacions que no ha fet confiança al Pla d’inversions. El seu portaveu, Víctor Puig, ha adduït que “no hem pogut negociar amb l’equip de govern”. Segons ha explicat el convergent, “vam posar com a condició les mocions aprovades al Ple, notòriament el parc de Ca n’Oriol, que volíem que s’aturés. I no hi ha hagut una posterior negociació amb el nostre grup”. També ha plantejat dubtes sobre l’estat d’execució dels darrers plans d’inversió. En aquest sentit, el portaveu del PSC ha respost que totes les obres del darrer pla estan adjudicades i que només falten 5 projectes per iniciar la seva execució.

Per últim, Veïns per Rubí s’ha abstingut a la votació. Antoni Garcia ha posat de manifest que “alguns dels projectes inclosos en aquest Pla caldria haver-los negociat en el marc del pressupost” i també ha acusat l’equip de govern de proposar projectes sense saber quin serà el futur urbanístic de la ciutat, a l’espera de l’aprovació definitiva del POUM. Malgrat tot, la formació no ha posat pals a la roda, a l’entendre que “el Pla té inversions necessàries, amb projecte redactat. No ens hi oposem, però tampoc podem donar un vot favorable per totes les indefinicions que contempla”.