Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de manera inicial el pressupost municipal per a l’exercici 2020 Aquest dijous, també s’ha donat llum verda al Pla Local de Residus 2019-2025 i la Junta de Portaveus ha acordat refermar el compromís de la ciutat amb els drets de la infància https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de manera inicial el pressupost municipal per a l’exercici 2020

Aquest dijous, també s’ha donat llum verda al Pla Local de Residus 2019-2025 i la Junta de Portaveus ha acordat refermar el compromís de la ciutat amb els drets de la infància

La sessió plenària corresponent al mes de desembre s’ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió plenària corresponent al mes de desembre s’ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera inicial, a la sessió ordinària corresponent al mes de desembre de 2019, el pressupost municipal per a l’any 2020. Els comptes ascendeixen a 83.287.637,03 euros, una xifra que representa una rebaixa de gairebé un milió d’euros (1,17%) respecte a l’exercici actual, com a conseqüència de l’aplicació d’un Pla econòmic i financer que dona compliment a la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (Llei Montoro). El tràmit ha prosperat gràcies als vots favorables de l’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s’ha abstingut i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) hi han votat en contra.

La proposta plantejada pel govern local garanteix una prestació de serveis públics de qualitat per a tota la ciutadania i, com en els darrers exercicis, posa les persones al centre de l’acció de govern, prestant especial atenció a aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat.

Segons l’equip de govern, els comptes prioritzen les polítiques d’esquerres, fent que la cohesió social i el servei a les persones promoguin igualtat d’oportunitats, on la promoció econòmica i la creació d’ocupació incrementin l’activitat econòmica de la ciutat, i treballant per la millora de l’espai públic.

Llum verda al Pla Local de Residus
El Pla Local de Residus Municipals de Rubí 2019-2025, el full de ruta a seguir els propers anys en aquesta matèria, ha estat aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern i les abstencions dels grups a l’oposició.

El Pla pretén fer un pas endavant en la prevenció i la gestió dels residus municipals. Al document es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l’any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió dels Residus i Recursos del Vallès Occidental). Així, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos; reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització; fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus; millorar substancialment el percentatge de recollida selectiva el 2020; millorar els serveis de gestió de residus municipals; i cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i teixit comercial a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l’ús responsable dels recursos.

El Pla aglutina un total de 46 accions emmarcades en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge i aspectes transversals.

Mocions
El Ple ha aprovat dues mocions per Junta de Portaveus, és a dir, amb el consens previ de tots els grups.

En primer lloc, la proposta plantejada per l’AUP sobre el canvi de tarifes dels títols de transport integrats per al 2020. La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en el marc de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), han acordat un canvi de model tarifari en el transport públic per al 2020 que, si bé canvia algunes qüestions importants de repartiment de costos, no resol qüestions que tenen a veure amb el model territorial. A més, segons el text, fins que no es posi en marxa us sistema de pagament progressiu sense esglaons zonals, tot plegat agreuja la visió centralista de Barcelona en aquest model.

Per aquests motius, s’ha acordat exigir, d’una banda, polítiques de mobilitat i inversions adequades pel transport públic al Vallès, entenent les especificitats metropolitanes del territori; i de l’altra, la posada en marxa d'un sistema de pagament que apliqui una tarifa en funció de la distància del trajecte i no de les zones. També s’ha decidit instar l’ATM a que les targetes T-Jove i T-16 ampliïn les seves zones d'ús, així com establir un títol per viatges multipersonal per desplaçaments puntuals de grups nombrosos (per escoles, associacions i altres col·lectius), a més d’establir la validesa anual per a la T-Familiar i equiparar el seu preu al de la T-Casual.

La segona moció aprovada per Junta de Portaveus ha estat la presentada inicialment pel PSC i ECP per fer efectiva la signatura del Tractat de Colònia i, així, refermar el compromís de l’Ajuntament de Rubí amb els drets de la infància. Tal com es va assenyalar ara fa trenta anys, en el marc de la Convenció sobre els Drets del Nen, cal que els interessos de la infància tinguin una posició prioritària quan es prenen decisions que els afecten. Les ciutats i pobles han de ser llocs on els nens, nenes i adolescents se sentin segurs i valorats, on tinguin accés a serveis socials essencials de qualitat, on se sentin protegits, on la seva veu sigui escoltada i tinguin l'oportunitat de jugar i passar temps amb les seves famílies.

Considerant que l’Ajuntament de Rubí compta amb el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància que atorga Unicef des de l'any 2016, el Ple ha considerat rellevant, en el 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, renovar el compromís de la ciutat amb aquest marc de drets de la infància.

Per això, s’ha acordat fer efectiva la signatura simbòlica de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el dia 30 d’octubre de 2019 al Palau Macaya (Barcelona) i, per tant, reafirmar el compromís de l’Ajuntament de Rubí amb el drets de la infància; així com sumar-se a la Declaració d'Alcaldes i Alcaldesses de Colònia i difondre els compromisos amb la infància que assenyala.

Per últim, ERC ha presentat una moció per la via d’urgència pel compliment de la sentència de 19 de desembre de 2019 cas C-502/19 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que declara que el republicà Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat. El text no s’ha acabat debatent al Ple al no superar la urgència, ja que PSC i Cs hi han votat en contra; VR s’ha abstingut, i només ERC, ECP i l’AUP han votat a favor.

Altres tràmits
A la sessió plenària d’aquest dijous s’ha aprovat una modificació puntual de la relació de llocs de treball (vots a favor: equip de govern i Cs; abstencions d’ERC, VR i l’AUP); l’inici de les operacions de delimitació de terme entre Sant Quirze i Rubí (vots a favor de l’equip de govern, Cs i VR; abstencions d’ERC i l’AUP), i l’aprovació de la liquidació del transport urbà de l’exercici 2018 (vots a favor de l’equip de govern; abstencions de la resta de grups), entre d’altres.

Com és habitual, a l’inici d’aquest Ple s’ha tornat a fer un minut de silenci en record de la darrera dona víctima de violència masclista: Yulia, de 41 anys (El Prat de Llobregat).

Etiquetes