Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de forma provisional el Pla d’extractives En la mateixa sessió, la Junta de Portaveus ha aprovat una moció per a la defensa de la sanitat pública a Rubí i pel finançament adequat del Consorci Sanitari de Terrassa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí aprova de forma provisional el Pla d’extractives

En la mateixa sessió, la Junta de Portaveus ha aprovat una moció per a la defensa de la sanitat pública a Rubí i pel finançament adequat del Consorci Sanitari de Terrassa

La sessió plenària ordinària corresponent al mes d’abril s’ha celebrat a la sala Enric Vergés.
La sessió plenària ordinària corresponent al mes d’abril s’ha celebrat a la sala Enric Vergés

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de forma provisional el Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració amb el vot favorable de tots els grups, excepte el Partit Popular (PP), que s’ha abstingut. Ara haurà de ser la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB) qui doni llum verda de forma definitiva al document, que té el doble objecte de regular l’obertura, explotació i restauració tant de les activitats extractives com dels dipòsits controlats en el sòl no urbanitzable de Rubí.

El text que s’ha validat aquest dijous contempla petites modificacions no substancials respecte al document aprovat de manera inicial el setembre de 2015. Aquestes modificacions deriven de les al·legacions presentades per diferents persones físiques i jurídiques, partits polítics i associacions empresarials que s’han estimat total o parcialment; així com de les prescripcions incloses tant als informes emesos pels diferents organismes sectorials que tenen competències en aquest àmbit com a la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) que ha emès l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) de la Generalitat de Catalunya.  

Defensa de la sanitat pública
Al Ple ordinari d’aquest dijous, la Junta de Portaveus ha aprovat un total de sis mocions, dues de les quals fan referència a l’àmbit de la salut. 

En primer lloc, s’ha acordat que l'Ajuntament encarregui l’elaboració d'un informe sobre l'estat de la sanitat a Rubí per poder identificar quins recursos tenim, si són suficients i estan ben distribuïts al territori i quins són els concerts del CatSalut a la ciutat, entre d’altres. També se sol·licitarà una reunió amb el conseller de Salut de la Generalitat per aclarir els plans del Govern català respecte el Consorci Sanitari de Terrassa i la sanitat pública a Rubí i es defensarà davant de la Generalitat la necessitat que el CST disposi d’un finançament adequat, fent especial incidència en el fet que “la solució a la situació que pateix el CST en cap cas passa per tornar a retallar drets laborals o salaris dels seus  treballadors i treballadores, que han estat prou malmesos durant tots aquest anys”. 

I, en segon lloc, s’ha acordat constituir el Consell Municipal de Salut i Qualitat de Vida. L’objectiu és que aquest òrgan sigui un espai institucional de participació ciutadana en tots els assumptes que tenen a veure amb la promoció i protecció de la salut a la ciutat i en la millora de la qualitat medi ambiental.

La Junta de Portaveus també ha acordat declarar Rubí ciutat antifeixista, així com destinar els recursos que es considerin necessaris, de manera coordinada amb altres administracions, per prevenir i tractar l'aparició i actuació de grups d'ideologia feixista o neonanzi al nostre territori. La moció s’ha plantejat al Ple arran tant dels recents atacs de grups feixistes a la comarca com de l'aparició de pintades i adhesius amb motius i simbologies d’aquesta ideologia a la ciutat. A més, també s’ha aprovat un comunicat de l’Ajuntament de Rubí de rebuig al feixisme.

La resta de mocions aprovades per la Junta de Portaveus, és a dir, amb el consens previ de totes les formacions, són les que plantegen estudiar la recuperació i instauració del servei de bar i cafeteria en equipaments culturals, esportius i de lleure municipals; impulsar la instal·lació de marquesines a les parades d'autobús de les urbanitzacions, i planificar el traslladat a mig termini dels serveis ubicats en béns immobles llogats per l’Ajuntament a edificis de titularitat pública.

Altres mocions
El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Ciutadans–Partido de la Ciudadanía (C’s), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR) han votat a favor d’instar la Generalitat a garantir el finançament mínim de les escoles bressol de Rubí. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) han votat en contra del text, mentre que l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) s’ha abstingut. Concretament, s’ha acordat reclamar al Govern català que aquest finançament cobreixi com a mínim un mòdul econòmic de 1.600 euros per plaça i any i que es comprometi a augmentar-lo progressivament fins als 1.800 euros per plaça i any. També s’exigirà a la Generalitat que aboni al consistori el deute pendent derivat de l'incompliment del seu compromís i obligació de finançament de les llars d'infants, així com que restableixi la convocatòria de beques.

També ha prosperat, amb els vots favorables del PSC, ERC, l’AUP, ICV, CDC i VR, els vots en contra del PP i l’abstenció de C’s, la moció de rebuig a l’anul·lació del Tribunal Constitucional sobre el Decret català en matèria de la pobresa energètica. Entre d’altres, s’ha acordat denunciar la manca de sensibilitat social del Govern espanyol, que malgrat els requeriments comunitaris, no ha formulat cap normativa en matèria de protecció dels consumidors més vulnerables afectats per una situació de pobresa energètica, i donar suport i demanar al Govern de la Generalitat que continuï treballant per les persones en risc d’exclusió habitacional i pobresa energètica, desplegant normativament el contingut de la Llei 24/2015.

En l’àmbit cultural, el PSC, ERC, l’AUP, ICV, CDC i VR han donat suport la moció per a l’impuls del cinema en català i en versió original subtitulada en català al Teatre Municipal La Sala. El PP hi ha votat en contra, mentre que C’s s’ha abstingut.

També ha tirat endavant el text que proposa que l’Ajuntament de Rubí s’adhereixi al programa de commemoració del IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes, amb els únics vots en contra de CDC. Durant el debat de la moció, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha avançat que l’Ajuntament ja ha programat diverses activitats, especialment a la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

El Ple també ha acordat reconèixer la festa de Sant Joan com a festa nacional dels Països catalans amb els vots favorables del PSC, ERC, l’AUP, ICV i CDC. C’s i el PP hi han votat en contra, mentre que VR s’ha abstingut.

En canvi, s’ha rebutjat la moció de suport als ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional i al dret a decidir, després que el PSC, C’s i el PP hagin emès el seu vot en contra i ICV i VR s’hagin abstingut a la votació; així com la que plantejava redefinir i redimensionar el projecte Rubí Brilla i reforçar el servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Rubí. En aquest cas, els vots en contra del PSC, C’s, ICV i el PP han estat més nombrosos que els d’ERC, l’AUP, CDC i VR.

Record per les víctimes de violència de gènere
Abans d’iniciar-se el Ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència de gènere a l’Estat: la Maria del Carmen, de 48 anys i veïna de Benidorm (Comunitat Valenciana); la Cristina, de  37 anys i resident a Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), i la Yolanda, de 48 anys i amb domicili a Salamanca (Castilla y Leon).