Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat una moció per combatre la pobresa energètica Tots els grups també donen suport al canvi d’ubicació del Servei Local de Català, a la protecció dels boscos de Can Ximelis i Can Serrafossà, a lluitar contra de l’estigmatització de les persones amb trastorns mentals i a la millora dels passos de vianants https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova per unanimitat una moció per combatre la pobresa energètica

Tots els grups també donen suport al canvi d’ubicació del Servei Local de Català, a la protecció dels boscos de Can Ximelis i Can Serrafossà, a lluitar contra de l’estigmatització de les persones amb trastorns mentals i a la millora dels passos de vianants

El Ple de desembre ha aprovat per unanimitat 5 mocions de diferents grups municipals.
El Ple de desembre ha aprovat per unanimitat 5 mocions de diferents grups municipals

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció presentada conjuntament per l’equip de govern, Alternativa d’Unitat Popular (AUP)  i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)  que reclama al govern municipal que signi un conveni vinculant amb les diferents empreses distribuïdores de subministraments bàsics que eviti talls de llum, aigua o gas, en persones amb situacions de risc d’exclusió social. El text de la moció, a més, també reclama que es facin públics aquests acords i la relació d’empreses distribuïdores amb què s’hagin assolit. “Tant de bo aquesta moció no fes falta perquè voldria dir que hem aconseguit convenis amb les subministradores i unes solucions més justes per eradicar la pobresa energètica”, ha assegurat la tinenta d’alcaldia responsable de Serveis Socials, Marta Garcia, que ha celebrat la voluntat de tots els grups de fer front a aquesta qüestió.

Les empreses subministradores s’han d’implicar: no poden tallar la llum, el gas o l’aigua sota cap concepte”, ha insistit la regidora, que s’ha compromès a treballar per aconseguir-ho. De la mateixa manera, el text presentat també reclama realitzar una campanya informativa dirigida als rubinencs i a les rubinenques sobre la pobresa energètica amb l’objectiu d’acabar amb la invisibiltzació d’aquesta realitat així com per informar dels drets i de les mesures a les quals les persones afectades es poden acollir.  

Durant el Ple d’aquest mes de desembre també s’han aprovat 4 mocions més per unanimitat, dues proposades pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La primera demanava que l’Ajuntament busqui una altra ubicació al Servei Local de Català que reuneixi totes les condicions necessàries per al bon funcionament de la seva tasca, que el nou lloc estigui situat en dependències de titularitat municipal i que el canvi es dugui a terme durant el 2017. L’altra és la que reclamava lluitar contra de l’estigmatització de les persones amb trastorns mentals i la creació d’una xarxa de treball compartit per ajudar les persones afectades amb aquestes malalties. Amb aquest objectiu, el text de la moció demana crear una taula de salut mental i una oficina d’assessorament.

També s’han aprovat per unanimitat la moció de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's) per reclamar que es faci un estudi preliminar sobre la seguretat i la visibilitat en passos de vianants i per a què es prenguin les mesures necessàries de manera progressiva, sobretot en aquells casos que estiguin a prop de les escoles o els centres de salut. La moció presentada pel grup polític municipal del Partit Demòcrata Català- Convergència (PDCAT-CDC), que també ha rebut el suport de tots els grups,  reclamava la protecció dels boscos de Can Serrafossà i Ximelis dels vehicles recreatius motoritzats. Tots els partits han posat en valor la necessitat de preservar aquests espais naturals.

Durant el Ple d’aquest dijous s’han debatut dues mocions presentades de manera conjunta per  d'ERC, AUP, ICV, PDECAT, i Veïns per Rubí (VR), que no han prosperat cap de les dues pels vots contraris de l’equip de govern i de Partit Popular (PP) i C’s. El primer dels textos reclamava el compliment dels acords presos en el ple de juliol de 2016per resoldre les “disfuncions” i les “mancances” entre els mitjans informatius públics i les polítiques municipals de comunicació.

La segona moció conjunta, en canvi, apostava per la revisió i actualització del reglament orgànic municipal (ROM) que, denuncien, s’hauria d’haver aprovat durant el ple del mes de desembre per tal de posar en marxa, posteriorment, el reglament de participació ciutadana (RPC). “Manifestem el nostre compromís de començar a treballar el mes de gener i aprovar-lo el més aviat possible”, ha assegurat la regidora portaveu del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Maria Mas.

Sí que ha prosperat, però, la moció del PP en relació al ROM tot i que amb l’esmena de C’s. El text estableix que els grups només podran presentar una moció per ple sobre temes generals que no afectin a Rubí. En canvi, com fins ara, no hi ha límit per a presentar mocions que afectin a Rubí. 

Una altra de les mocions conjuntes presentades pels grups d’ICV, PDCAT, ERC i VR però que no ha prosperat perquè l’equip de govern juntament amb C’S i el PP ho ha tombat ha estat la moció per denunciar, mostrar el rebuig i eradicar el transfuguisme a l’Ajuntament de Rubí. Sí que s’ha aprovat, en canvi, l’esmena a la totalitat presentada per l’equip de govern amb els vots de C’S, el PP i l’equip de govern. Els grups proposants de la moció original han abandonat la sala i no han participat de la votació per mostrar la seva discrepància.

Tampoc s’ha aprovat la moció  presentada conjuntament per ICV ERC-AM, AUP i VR que reclamava desistir de la tramitació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal  (POUM) aprovat provisionalment el juny del 2010 i deixar-lo sense efectes donat els canvis econòmics, socials, normatius i territorials que s’han produït des d’aleshores i iniciar els treballs  per a l’ elaboració d’un nou pla tenint en compte el context actual. El text no ha prosperat pels vots en contra de l’equip de Govern, PP i C’S. “No existeix cap motiu tècnic per refer el POUM i no entenem per què s’ha presentat aquesta moció. El text és impecable i no té cap problema de viabilitat econòmica. Només ens queden els motius polítics respectables”, ha explicat la regidora Maria Mas.

L’AUP ha retirat la moció que instava a l’executiu municipal a aprovar un Pla Especial urbanístic de conservació i protecció del sòl no urbanitzable i que també demanava que s’inclogui en el marc de la redacció d’un nou POUM ja que s’ha acordat que es treballaria la qüestió conjuntament amb l’equip de govern i la resta de grups per a poder-la portar en el ple del mes de gener com una moció conjunta.

Aprovades les ordenances fiscals i preus públics 2017
El Ple també ha donat llum verda de manera definitiva, a la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2017 que presentava l’equip de govern i que es van aprovar de manera provisional en un ple extraordinari el mes d’octubre. L’equip de govern hi ha votat a favor juntament amb AUP, i C's, que també s’han mostrat favorable a l’aprovació final de les ordenances. ERC s’ha abstingut i ICV, CDC, el PP i VR hi han votat en contra. Una  de les propostes destacades de les ordenances fiscals és establir un recàrrec del 50% sobre l’IBI a tots aquells propietaris que es comprovi que disposen d’habitatges buits de llarga durada. “No incrementem la pressió fiscal a la ciutadania ni a les empreses, i facilitem ajudes a les persones que més ho necessiten amb la defensa d’un dret bàsic que és l’habitatge”, ha dit el regidor responsable d’Economia i Hisenda, Moisés Rodríguez, que creu que aquestes ordenances contribuiran a que la ciutat tinguin “uns serveis de qualitat a l’alçada dels veïns i les veïnes”.

 En la part resolutiva del ple, també s’ha aprovat inicialment la modificació dels Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística amb els vots d’ERC, AUP, ICV i PDCAT mentre que C’S, VR i el PP hi han votat en contra.

Durant el Ple d’aquest mes de desembre també s’ha liquidat el consorci de la TDT a la Televisió local del Vallès amb els vots de l’equip de govern, C’S, AUP, i el PP i les abstencions d’ERC, ICV i VR. Igualment, s’ha donat compte al Ple sobre l’aprovació definitiva del Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració el passat 15 de desembre a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona.