Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat la modificació del Pla especial d’extractives de Rubí El govern municipal espera que el pla modificat pugui formar part de l’ordre del dia de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona del dia 14 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova per unanimitat la modificació del Pla especial d’extractives de Rubí

El govern municipal espera que el pla modificat pugui formar part de l’ordre del dia de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona del dia 14 de desembre

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat per unanimitat la modificació del Pla d’extractives de Rubí.
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat per unanimitat la modificació del Pla d’extractives de Rubí

El ple de l’Ajuntament de Rubí reunit en sessió extraordinària aquest dimecres ha aprovat per unanimitat el Text refós del Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració  que recull les modificacions que va demanar la Comissió d’Urbanisme de Barcelona i que detalla les circumstàncies específiques d’excepcionalitat que justifiquen el règim de limitacions i restriccions per a les activitats de dipòsits de residus. “El que avui fem és optar a que el nostre pla pugui formar part de l’ordre del dia de la propera Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona del dia 14”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, que espera que “es pugui aprovar el Pla d’una vegada per totes”.

El Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració és un document de gran importància per al futur de Rubí ja que se’n desprèn que la ciutat no pot admetre més abocadors. Per això, i per tal d’aconseguir obtenir l’excepcionalitat reclamada pel municipi de no tenir més abocadors, el text aprovat inclou un nou capítol on es restringeixen encara més les condicions d’implantació de futurs dipòsits a la ciutat.

Dins d’aquest nou capítol, es descriuen i justifiquen les circumstàncies que comporten la prohibició de noves instal·lacions de dipòsits controlats al terme municipal com l’acumulació excessiva de dipòsits controlats de residus: a  partir de la diagnosi realitzada, es considera que Rubí ha esgotat la seva capacitat d’absorció de dipòsits i que la situació actual del Vallès Occidental permetria altres ubicacions menys saturades.

La segona justificació que porta a la ciutat a demanar la prohibició de tenir més abocadors a la ciutat, és la dificultat específica de mantenir la qualitat de l’aire. En el capítol, es conclou que els abocadors impliquen un increment substancial de les emissions de NO2 i PM10, que ja actualment són un problema greu per al municipi de Rubí. Segons la documentació, aquest fet podria justificar si no una prohibició total, almenys una moratòria relativa a aquest tipus d’instal·lació mentre no estiguin solucionats els problemes de qualitat de l’aire.

L’escassetat de territori no urbanitzat i la necessitat de protegir un territori no alterat per l’activitat humana també justificarien amb valors ambientals de caràcter supramunicipal la recomanació de prohibir els dipòsits en espais naturals protegits. A més, l’informe també estableix la incompatibilitat de manteniment de distàncies adequades a nuclis urbans i determina una sèrie de distàncies genèriques pel que fa al sòl urbà i urbanitzable atenent que les ubicacions de dipòsits evitin en tot cas les molèsties a les persones per olors i sorolls associades als dipòsits. De totes aquestes qüestions se’n deriva la impossibilitat física de situar qualsevol tipus de dipòsit controlat a la ciutat.

Per tot plegat, Rodríguez ha assegurat que “per la suma de les circumstàncies específiques detallades però sobretot per l’acumulació de dipòsits controlats residus i l’estat límit de la qualitat de l’aire són justificants suficients per a evitar l’aparició de nous dipòsits a Rubí”.