Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat el Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional Durant la sessió, també s’ha presentat la memòria de la Sindicatura de Greuges de la ciutat corresponent a l’exercici 2018 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple aprova per unanimitat el Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional

Durant la sessió, també s’ha presentat la memòria de la Sindicatura de Greuges de la ciutat corresponent a l’exercici 2018

Milagros Calleja ha donat a conèixer al Ple la memòria de la Sindicatura de Greuges (foto: Ajuntament – Lali Puig).
Milagros Calleja ha donat a conèixer al Ple la memòria de la Sindicatura de Greuges (foto: Ajuntament – Lali Puig)

El Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional 2019-2022 de Rubí ha rebut llum verda aquest dijous per unanimitat del Plenari del consistori rubinenc. Es tracta d’una eina de planificació estratègica que estructura i prioritza les accions a desenvolupar a curt i mig termini per tal de millorar la resposta a les necessitats i problemàtiques de les persones amb diversitat funcional del municipi ─n’hi ha 4.079 que estan reconegudes─ i les seves famílies.

El Pla, la proposta del qual es va presentar a la Taula d’atenció de la diversitat funcional a principis de març, parteix d’una diagnosi realitzada el 2017 per la Fundació Pere Tarrés amb el suport de la Diputació de Barcelona i, en la seva elaboració, s’ha comptat amb la participació de persones de diferents col·lectius de diversitat funcional i dels seus familiars, així com de tècnics i tècniques de l’Ajuntament i de serveis privats i altres persones del municipi. Fruit d’aquest treball, el document reuneix més d’una quarantena d’actuacions agrupades en sis eixos: inserció i capacitació postobligatòria; habitatge; educació; sociosanitari; accessibilitat i mobilitat; i lleure, esport i cultura.

La Síndica ret comptes al Ple
Durant la sessió plenària corresponent al mes de març, Milagros Calleja ha presentat la memòria de la Sindicatura de Greuges corresponent a l’any 2018 als regidors i regidores, document que ha donat a conèixer aquest mateix dijous al matí als mitjans de comunicació.

Durant la seva intervenció, la Síndica de Rubí ha estat acompanyada de la síndica emèrita de la ciutat, Maria Palau, així com dels defensors de la ciutadania d’Igualada, Rosa Sánchez; de Sabadell, Eva Abellan; de Santa Coloma de Gramanet, Pepa González, i de Sant Cugat del Vallès, Ramon Palacio. L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha lloat la tasca que realitza la Síndica de Greuges de Rubí: “En nom dels ciutadans que veuen en la teva persona la figura que els ha de defensar, t’agraïm la teva feina”. La resta de portaveus també han destacat la important tasca que duu a terme Calleja a la ciutat.

Mocions
El Plenari ha aprovat dues mocions amb el consens previ de tots els regidors.

D’una banda, la presentada inicialment per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per promoure que els regidors i regidores amb permisos de paternitat o maternitat puguin votar al Ple de l’Ajuntament de Rubí mitjançant la delegació de vot. Entre d’altres, s’ha adoptat el compromís d'impulsar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) vigent a Rubí per traslladar al nostre àmbit local l'efectivitat immediata d'aquest dret, així com possibilitar que puguin votar mitjançant el vot electrònic o qualsevol altre sistema no presencial.

I, de l’altra, la formulada per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) per lluitar contra la criminalització dels i les joves i adolescents migrats sols i dotar econòmicament l’estratègia catalana d’acollida i integració. Entre els acords subscrits, destaca declarar el municipi de Rubí lliure de xenofòbia i racisme; comprometre l’Ajuntament Rubí a treballar de manera col·laborativa amb entitats, moviments socials i persones voluntàries  per desmuntar rumors i estereotips sobre diversitat cultural i per afavorir les relacions basades en la igualtat, el respecte i el reconeixement mutu de drets davant les diverses discriminacions que dificulten la convivència al municipi.

Durant el Ple també s’ha debatut el text presentat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per una ciutat desmilitaritzada i a favor de la cultura de la pau, que ha prosperat amb els únics vots en contra de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i l’abstenció de la regidora no adscrita María Dolores Marín. Entre d’altres, s’ha decidit adquirir publicacions sobre temes de pau per a les biblioteques i centres de documentació municipals; batejar carrers de la ciutat amb els noms de persones, tant homes com dones, reconegudes pel seu compromís en el treball per la pau, la resolució de conflictes i el desarmament; posicionar-se en contra de la participació de l’Estat en guerres i accions militars i reclamar vies pacífiques de solució dels conflictes; i no cedir instal·lacions municipals per a fires d’armament ni invitar l’exèrcit a participar en activitats organitzades pel consistori.

D’altra banda, s’ha retirat de l’ordre del dia la moció que presentava el PSC sobre l’avantprojecte d’ampliació i millora de l’edifici de l’escola La Schola. I no ha aconseguit superar la urgència el text d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per a la millora de la informació pública publicada al web de l’Ajuntament, ja que l’equip de govern, C’s, el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín han votat en contra d’admetre la urgència i els també regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque s’han abstingut.

Altres tràmits
Aquest dijous s’ha aprovat, per unanimitat, la declaració institucional de les Ciutats defensores dels drets humans. Entre d’altres, el Plenari ha renovat el seu compromís amb els drets humans a escala local i s’ha compromès a mantenir i intensificar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans, tant a escala local com internacional.

També ha rebut el suport de tots els regidors i regidores l’aprovació de l'acord de funcionament i desplegament de les línies estratègiques de la Taula de la Competitivitat industrial de Rubí (TCIR) per al desenvolupament econòmic local de Rubí, que se signa aquest divendres.

D’altra banda, s’ha pres coneixement de diversos decrets de l’Alcaldia i de resolucions de les regidories delegades, s’ha donat compte de l’aprovació del Pla estratègic de subvencions 2019-2021, s’ha donat llum verda a diverses propostes de modificacions pressupostàries i s’ha acordat fer la devolució de l’aval a la societat Corporación Española de Transporte, degut al canvi de denominació jurídica de la empresa (l’equip de govern, C’s, Veïns per Rubí (VR) i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque hi han votat a favor, mentre que la resta de regidors s’han abstingut).

Paral·lelament, s’ha aprovat el dictamen de la Comissió Especial de Comptes sobre les al·legacions presentades pel grup municipal del Partit Popular (PP) a l’acord de Ple d’aprovació dels seus comptes justificatius corresponents als exercicis 2015, 2016 i 2017 i la justificació de les aportacions realitzades l’any 2018. Aquest punt ha comptat amb els vots afirmatius de l’equip de govern i dels regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque, les abstencions d’ERC, l’AUP, ICV, el PDeCAT, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín, i els vots contraris de C’s. Durant les intervencions, ERC ha demanat a l’alcaldessa que enceti el procés per aplicar les sancions previstes a l’article 94 del ROM als dos exregidors del PP per la seva absència en diversos plens, petició que Ana María Martínez ha comentat que estudiarà.

L’equip de govern també ha portat al Ple dos punts relacionats amb la licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària. D’una banda, s’ha acordat excloure l’empresa Valoriza Servicios Medioambientales SA d’aquesta licitació, amb els vots a favor de l’equip de govern, C’s, PDeCAT, VR i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque, i les abstencions d’ERC, l’AUP, ICV i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. En canvi, els vots en contra d’ERC, C’s, l’AUP, ICV i el PDeCAT no han permès aprovar el punt que proposava requerir documentació a l’empresa proposada com a adjudicatària d’aquest contracte de recollida de residus i neteja viària. VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín s’han abstingut i l’equip de govern i els regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noelia Borque hi han votat a favor.

Com es fa a l’inici de cada sessió plenària, aquest dijous s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Estrella Domínguez Menéndez, de 63 anys (Madrid); Gloria Tornay Naranjo, de 58 anys (Estepona, Màlaga), i María José Aboy Guimarey, de 43 anys (Valga, Pontevedra).

Imatges relacionades

Un moment de la trobada prèvia al Ple (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Un moment de la trobada prèvia al Ple (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Abans del Ple, l'alcaldessa ha rebut la Síndica de Greuges de la ciutat i la resta de defensors de la ciutadania (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Abans del Ple, l'alcaldessa ha rebut la Síndica de Greuges de la ciutat i la resta de defensors de la ciutadania (foto: Ajuntament – Lali Puig)