Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova la reducció temporal del 50% del preu de la targeta multiviatge i l’abonament d’estudiant de l’autobús urbà La Junta de portaveus ha acordat demanar al govern espanyol la pròrroga de la suspensió de regles fiscals per als exercicis 2023 i 2024 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova la reducció temporal del 50% del preu de la targeta multiviatge i l’abonament d’estudiant de l’autobús urbà

La Junta de portaveus ha acordat demanar al govern espanyol la pròrroga de la suspensió de regles fiscals per als exercicis 2023 i 2024

Un moment de la sessió del mes de juliol (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Un moment de la sessió del mes de juliol (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El Ple municipal corresponent al mes de juliol ha aprovat la reducció del 50% del preu de la targeta multiviatge i l’abonament d’estudiant de l’autobús urbà des del mes de setembre fins al mes de desembre de 2022. Així, aquests títols de transport costaran 4,5 euros i 14,5 euros, respectivament, els últims quatre mesos de l’any, la meitat del seu valor actual. Aquesta reducció temporal deriva del recent decret del govern espanyol que pren mesures per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna i fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica. El text articula una transferència des de l’administració general de l’estat als ens locals que prestin servei de transport interurbà o urbà i que es comprometin a una reducció mínima del 30% dels abonaments del transport en el període de l’1 de setembre al 31 de desembre de 2022. El consistori es compromet ha aportar el 20% restant fins a reduir el preu d'aquests títols a la meitat. La iniciativa, que s’ha incorporat a la part resolutiva de la sessió com a assumpte urgent, ha tirat endavant per unanimitat.

La moció presentada inicialment per l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), per demanar la pròrroga de la suspensió de regles fiscals per als exercicis 2023 i 2024 ha estat consensuada en Junta de portaveus per totes les formacions ─PSC, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ECP, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP)─. El Ple demana així que els municipis puguin obtenir més recursos propis, sense haver de tornar a destinar l’estalvi a reduir el dèficit. Les regles fiscals es van suspendre per pal·liar la crisi econòmica derivada de la pandèmia i el Ple ha acordat demanar al govern espanyol que continuïn suspeses dos exercicis més, ja que la situació econòmica no és previsible que es recuperi en els propers dos anys.

A més d’aquests dos textos, tots els grups del Ple han aprovat per unanimitat quatre tràmits: la sol·licitud d’un préstec de 2,5 milions d’euros, que servirà per construir 30 instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals; l’aprovació inicial del projecte que convertirà els carrers de Sant Pere i de Sant Sebastià en vies de plataforma única; l’aprovació inicial del projecte de pacificació  del  carrer  Sant  Sebastià entre  els  carrers Llobateres i José Torrijos i la creació de la Taula d’Urbanitzacions. La Taula és un òrgan de participació que permetrà  posar  en  comú  tant  les necessitats i dèficits del territori com les accions que s’hi poden dur a terme, atenent a criteris de globalitat i eficiència. Hi tindran representació totes les urbanitzacions locals: Can  Ximelis, Vallespark, Camí de les Martines, Can Carreras, Els Avets, Can Balasc, Can Barceló, Can Mir,   Can   Serrafossà,  Can   Serrallac, Can Solà, Can Vallhonrat, Castellnou (sectors A, B, C i D), Sant Muç i Tres  Camins.

El Ple ha aprovat dues mocions que ha presentat l’AUP: una per promoure el barri de Les Torres i una altra de condemna del fets de Melilla i en defensa dels drets humans. Així, el Ple ha acordat unànimement incloure en el pressupost i el pla d’inversions de 2024 la rehabilitació de la part dels Antics Cinemes de Les Torres més oberta al carrer, per a donar-li un ús comunitari, i incloure en el pressupost a mig o llarg termini la rehabilitació de la resta de l’edifici. La moció també preveu recuperar la iniciativa del mercat de segona mà periòdic al barri i estudiar com incorporar l’Escola Montessori en el projecte Patis Oberts. El text també aposta per traslladar part de l’activitat cultural de petit format que s’ofereix a carrers i places del centre cap a Les Torres, per a fer més permeable la ciutat i el barri i per un programa d’“escales actives” que permeti fer acompanyament, formació, mediació i assessorament a les escales veïnals quan es produeixin conflictes de convivència. A més, la moció preveu, entre d’altres coses, regularitzar, sempre que sigui possible i en coordinació amb la futura oficina de Drets Energètics, el subministrament energètic i d’aigua durant el període 2022-2023 a totes aquelles unitats de convivència en situació de vulnerabilitat que actualment no el tenen cobert.

La moció sobre els fets de Melilla mostra el condol i la consternació del Ple per la pèrdua de vides humanes a la frontera entre Espanya i el Marroc, condemna la brutalitat de l’actuació policial i demana al Govern Espanyol una condemna clara i ferma dels fets.També insta els grups polítics del Congrés de Diputats a obrir de manera immediata d’una investigació independent per aclarir aquesta tragèdia humana i derivar les responsabilitats polítiques i penals corresponents. El text ha tirat endavant tot i els vots en contra del PSC i l’abstenció de C’s.

Altres tràmits

La sessió plenària ha aprovat el projecte de nous vestidors i dependències de l’estadi del 25 de Setembre. El cost d’aquesta actuació s’ha vist incrementat a causa de la conjuntura econòmica mundial i el conseqüent increment del preu de matèries primes i materials. El nou pressupost de 4 milions d’euros ha prosperat amb els vots a favor de tots els grups del Ple, tret de l’AUP que s’hi ha abstingut. També s’ha aprovat el finançament de l’ampliació del l’aparcament de Can Fatjó tot i el vot en contra de l’AUP i l’abstenció d’ERC.

El Ple també ha certificat la finalització del contracte de concessió del pàrquing del gimnàs DUET Sports per declaració de concurs de creditors de l’empresa contractista. Un cop finalitzada al concessió, la ciutat podrà recuperar 92 places de pàrquing i alliberar-ne 103 més d’ús rotatori que han quedat en desús quan l’empresa concessionària, PAR-MER Aparcamientos i Mercados, va entrar en concurs de creditors. S’hi ha abstingut ERC i l’AUP.

La majoria dels grups del Ple també han donat llum verda, tot i l’abstenció del grup de C’s, a les Bases Generals dels Processos Selectius per a la Provisió de Places Incloses en l’Oferta Pública d’Ocupació Extraordinària (OPOCIE), que forma part del procés d’estabilització de la plantilla municipal.

En clau econòmica, s’ha aprovat el compte General corresponent a l'exercici 2021 amb l’abstenció d’ERC i VR. En la part resolutiva, s’han aprovat diverses modificacions pressupostàries i s’ha donat compte de l'Informe sobre l’execució pressupostària corresponent al primer trimestre de l’exercici 2022 i de les contractacions laborals d'Alta Direcció.

A l’inici del Ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Virginia, de 51 anys (Sevilla), Mari Nieves, de 53 anys (Dos Hermanas, Sevilla) i Cristina, 18 anys (Parla, Madrid).

Objectius de Desenvolupament sostenible