Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen rebaixar l’IBI un 2% D’altra banda, bona part del plenari es posiciona en contra de l’avantprojecte de Llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova inicialment unes ordenances fiscals que preveuen rebaixar l’IBI un 2%

D’altra banda, bona part del plenari es posiciona en contra de l’avantprojecte de Llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públic

 A l’inici del ple s’ha fet un minut de silenci en record de la rubinenca assassinada fa uns dies víctima presumptament de violència domèstica.
A l’inici del ple s’ha fet un minut de silenci en record de la rubinenca assassinada fa uns dies víctima presumptament de violència domèstica

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat inicialment aquest dijous, a la sessió ordinària corresponent al mes de setembre, la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern, que planteja una reducció de l’Impost de béns immobles (IBI) del 2%, la congelació de la resta de taxes i preus públics i el manteniment de les bonificacions existents. L’equip de govern ─Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit Sergi Garcia─, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), el Partit Popular (PP) i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín­ han votat a favor de la proposta, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) s’han abstingut i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Veïns per Rubí (VR) hi han votat en contra.

El govern emmarca aquestes ordenances en un context de crisi que l’ha portat a reduir la pressió fiscal a les famílies. De fet, la rebaixa de l’IBI del 2% situa el tipus impositiu general al 0,698% sobre béns urbans i rústics, el que representa l’IBI més baix dels darrers 25 anys. El plantejament de l’equip de govern manté les actuals bonificacions i exempcions i congela la resta de preus i taxes municipals. A més, incorpora una taxa que gravarà les empreses transportadores d’energia per l’ús de domini públic. Tot i reduir la pressió fiscal, el govern assegura que es mantindrà la qualitat dels serveis gràcies al bon to econòmic del consistori.

Mocions
A la part de control, no ha prosperat la moció que presentava l’AUP demanant el cessament del conveni entre l’Ajuntament i el diari El Periódico de Catalunya. Els vots en contra de l’equip de govern, de C’s, del PP i dels regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín­ no han permès aprovar el text. Durant el debat, el govern municipal ha recordat que Rubí no és l’única ciutat catalana que té conveni amb El Periódico ─aquest diari té un acord similar amb 12 de les grans ciutats metropolitanes, no totes governades pel mateix partit─.

En canvi, sí que s’ha donat llum verda a la moció presentada per l’AUP i ICV, a instància del Círculo Podemos Rubí, contra l’avantprojecte de Llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públic a través del Servei Català de la Salut i contra l’avantprojecte de contractes de serveis a les persones. La moció ha rebut els vots a favor de l’equip de govern, C’s, l’AUP, ICV, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín­, les abstencions del PP i els vots contraris d’ERC. Així, s’ha acordat demanar als diferents grups del Parlament de Catalunya que mostrin la seva oposició a l’avantprojecte i sol·licitar als departaments de Salut i d’Afers i Relacions Institucionals de la Generalitat la retirada d’aquests dos textos.

L’ordre del dia de la sessió d’aquest dijous ha incorporat una moció d’urgència presentada per ERC, l’AUP, ICV, CDC i VR per expressar el rebuig a les detencions  polítiques de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l’Assembla Nacional Catalana (ANC). El PP, C’s i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín­ han votat en contra de la urgència ─el PP ha adduït que no es tractava d’una qüestió urgent per a la ciutat de Rubí, i més tenint en compte que dijous vinent se celebrarà el ple ordinari del mes d’octubre─. La moció, però, ha estat debatuda i aprovada amb els vots favorables d’ERC, l’AUP, ICV, VR i el regidor no adscrit Sergi Garcia. El PSC s’ha abstingut, mentre que C’s, el PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín hi han votat en contra. Els socialistes també presentaven una moció similar per la via d’urgència, que finalment han retirat, ja que feia referència a la mateixa temàtica.

Altres tràmits
Durant el ple s’ha pres coneixement de la baixa de Sergi Garcia com a regidor del grup municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), passant a la situació de regidor no adscrit.

També s’ha donat compte de diferents tràmits: diverses modificacions de crèdit; el decret d’alcaldia que establia l’ajornament de les comissions informatives i del Ple ordinari corresponent al mes de setembre arran de la situació política catalana i les detencions d’alts càrrecs de la Generalitat del mes de setembre; i l’acord de Junta de govern que estableix la delegació d’atribucions en el sistema de signatura electrònica automatitzada. Les actuacions que podran beneficiar-se d’aquesta proposta són, entre d’altres, els certificats d’empadronament i residència, els volants d’empadronament, els justificants de registre o les notificacions de les convocatòries de sessions, com ara les comissions, els plens o les juntes.

En qüestió de drets laborals, s’ha aprovat per unanimitat que l’Ajuntament complementi les prestacions de la Seguretat Social pels conceptes de malaltia comuna, accident, malaltia professional i maternitat als treballadors i treballadores municipals, fins arribar al 100% de la retribució ordinària.

També s’ha aprovat el compte general corresponent a l’exercici 2016 de la Font del Ferro i Promocions Urbanes de Rubí SA (PROURSA) ─vots a favor de l’equip de govern, C’s, el PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín­; i abstencions de la resta de formacions─.

Precisament PROURSA ha estat protagonista d’un altre punt de l’ordre del dia: la suspensió de l’acord aprovat al Ple d’octubre de 2016 relatiu al canvi de gestió i anul·lació de l’activitat econòmica d’aquesta empresa pública. Tots els grups hi han votat a favor, a excepció d’ERC i ICV, que s’han abstingut. Diversos factors han portat l’equip de govern a replantejar-se aquesta decisió, com ara la modificació legislativa, que posa en perill la viabilitat d’incorporar els treballadors de PROURSA a la plantilla de l’Ajuntament amb totes les garanties i condicions adients, entre d’altres. Així, s’ha acordat la continuïtat de la societat municipal.