Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova diverses mocions de caràcter social i inclusiu a la sessió ordinària del mes d’abril La majoria de grups també han donat suport al text que proposa dotar de més recursos la Festa de Sant Roc https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova diverses mocions de caràcter social i inclusiu a la sessió ordinària del mes d’abril

La majoria de grups també han donat suport al text que proposa dotar de més recursos la Festa de Sant Roc

El Ple s’ha celebrat, com és habitual, a la sala Enric Verges del consistori.
El Ple s’ha celebrat, com és habitual, a la sala Enric Verges del consistori

El Ple ordinari corresponent al mes d’abril ha donat llum verda a tot un seguit de mocions de caràcter social. Així, s’ha aprovat estudiar la implantació a Rubí d’un sistema augmentatiu i alternatiu de comunicació (SAAC) a través de símbols per a les persones amb autisme; oferir mitjans d’atenció a les necessitats educatives específiques de l’alumnat rubinenc que presenta trastorns d’aprenentatge, i recuperar els viatges culturals per a la gent gran.

En el cas de l’autisme, la Junta de portaveus ha consensuat una moció que recull, a banda de la intenció d’implantar aquest sistema augmentatiu i alternatiu de comunicació adreçat a les persones que pateixen aquest trastorn, identificar edificis oficials i altres espais públics d’interès (parcs, fonts, zones esportives...) amb aquest sistema i realitzar una campanya de sensibilització i conscienciació amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Autisme, que es commemora el 2 d’abril. El text havia estat presentat inicialment pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Ciutadans – Partido de la Ciudadanía (C’s) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

També ha estat aprovada per Junta de portaveus la moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’AUP que reclama una millor atenció a l’alumnat de la ciutat que té trastorns d’aprenentatge. El text contempla, d’una banda, demandes a les administracions supramunicipals: que el Departament d’Ensenyament incrementi la dotació de personal que integra els equips d’assessorament i orientació pedagògica; que el Departament de Salut creï un segon Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil a la ciutat, i que el Govern central simplifiqui la tramitació de les beques destinades a la reeducació de la lectura. I, de l’altra, peticions al govern municipal: que s’estudiï amb la comunitat educativa de la ciutat la possibilitat d’implementar el Mètode Glifing o una altra eina que es consideri oportuna per treballar la lectoescriptura a les aules i fer reeducacions de trastorns de la lectura a partir del proper curs, així com que es dugui a terme un estudi de necessitats dels infants escolaritzats a Rubí i que, un cop es disposi d’aquest estudi, es faci una valoració econòmica de la possible implementació d’un servei de logopèdia gratuït o a preu reduït als centres d’educació infantil i primària del municipi.

En l’àmbit social també s’ha acordat ─malgrat els vots en contra de l’AUP─ recuperar els viatges culturals per a la gent gran, arran de la moció presentada per ERC. La part expositiva del text revela que els darrers viatges es van oferir l’any 2015 i que cal tornar-ne a programar. Precisament aquesta mateixa setmana, el govern municipal ha donat a conèixer que s’està licitant un nou paquet de sortides i estades culturals adreçades a la gent gran, en el marc d’un programa integral d’activitats per a aquest col·lectiu.

Aposta per la cultura popular
El Ple també ha aprovat dues mocions relacionades amb la cultura popular i tradicional de la ciutat.

En primer lloc, s’ha acordat de manera unànime la redacció d’un protocol de festes populars, que s’haurà de redactar conjuntament i de manera consensuada entre l’Ajuntament i les entitats. També s’elaborarà, tal com proposava ERC en aquesta moció, un registre d’entremesos, béns mobles i partitures de balls i tocs de la ciutat i es crearà una comissió de seguiment de tècnics i entitats.

I en segon lloc, s’ha donat llum verda al text presentat pel grup municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) pel suport i el compromís financer de l’Ajuntament de Rubí amb l’organització de la Festa de Sant Roc com a Festa Major petita de la ciutat, que ha rebut les abstencions de C’s. Entre d’altres, s’ha acordat dur a terme les modificacions pressupostàries necessàries per dotar de més recursos la Festa de Sant Roc, fent créixer l’activitat i consolidant-la com una festa de la cultura popular i tradicional, amb els instruments que calen per impulsar-la amb èxit.

Altres mocions
El Ple ha aprovat quatre mocions més. D’una banda, ha prosperat per unanimitat la proposta de l’AUP per reconèixer les urbanitzacions de Rubí en el Pla d’inversions 2017-2018, així com en futurs pressupostos ordinaris. El text també recull que les inversions es concretin amb els veïns i veïnes de les urbanitzacions, resolent les necessitats i mancances més greus que s’hagin detectat.

La Junta de portaveus també ha consensuat la moció presentada inicialment pel PSC que contempla alliberar la reinversió del superàvit dels ens locals. Tots els grups s’han emplaçat a instar el Govern de l’Estat i els grups parlamentaris del Congrés i del Senat perquè, per la via d’urgència, adoptin iniciatives perquè els ens locals puguin reinvertir el seu superàvit, sense haver de generar ingressos per la mateixa quantia, en qualsevol iniciativa que considerin oportuna per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, amb l’únic límit de no posar en risc la seva estabilitat pressupostària.

També ha estat aprovada per unanimitat la moció presentada per Veïns per Rubí (VR) i C’s per pacificar el trànsit a l’avinguda de l’Estatut. Així, s’insta el govern municipal a demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, entre d’altres, que prohibeixi la circulació de vehicles pesants per aquesta via, que l’adeqüi amb senyalització per reduir-ne la velocitat i que realitzi les gestions necessàries amb la concessionària per aconseguir la gratuïtat del peatge de Les Fonts pels vehicles que hi circulen habitualment.

Per últim, els vots favorables de l’equip de govern ─PSC i el regidor Sergi Garcia─, C’s, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Partit Popular (PP) i VR i les abstencions de l’AUP han permès tirar endavant la moció presentada per C’s per a l’augment de mitjans per a la comissaria de Policia Nacional destinats a la renovació del DNI.

Tràmits
Durant el Ple ordinari del mes d’abril, que s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les darreres víctimes de violència de gènere, també s’han validat diferents tràmits, com ara l’aprovació inicial de l’ordenança fiscal que regularà les taxes per a la utilització dels horts municipals de Cova Solera ─abstencions d’ERC, l’AUP, CDC i VR─.

També s’ha donat llum verda a les modificacions dels estatuts del Consell de la Formació Professional de Rubí ─abstencions d’ERC i VR─, del Pla estratègic de subvencions per al  període 2016-2018 ─abstencions d’ERC, l’AUP, ICV i VR─ i del preu públic del Teatre Municipal La Sala ─abstencions d’ERC, l’AUP i CDC─.

El Plenari també ha aprovat l’expedient de contractació del servei de neteja d’escoles públiques i dependències municipals, tot i els vots en contra d’ERC, l’AUP, ICV i VR i les abstencions de CDC.

Paral·lelament, el Ple ha acordat per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament al nou  “Pacte d’alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima”.

I, per últim, s’ha donat compte de diversos decrets d’Alcaldia, un dels quals modifica les competències d’alguns regidors de l’equip de govern.