Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova de forma inicial un pressupost de 92,5 milions d’euros per a l’exercici 2023 Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, representants del Consell dels Infants de Rubí han llegit el manifest promogut per UNICEF per reivindicar una major i més eficient inversió en la infància https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple aprova de forma inicial un pressupost de 92,5 milions d’euros per a l’exercici 2023

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, representants del Consell dels Infants de Rubí han llegit el manifest promogut per UNICEF per reivindicar una major i més eficient inversió en la infància

Moment en què el Consell dels Infants ha intervingut al ple (foto: Ajuntament de Rubí).
Moment en què el Consell dels Infants ha intervingut al ple (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de forma inicial el pressupost municipal per a l’any 2023, que ascendeix a 92,5 milions d’euros. Aquesta xifra representa un increment d’1,5 milions d’euros respecte a l’actual exercici, fet que és possible gràcies a un creixement dels ingressos previstos per transferències corrents. Els comptes han estat validats amb els vots a favor de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP); i els vots en contra d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

La proposta de pressupost que l’equip de govern ha presentat al Ple respon a cinc objectius: el Pla d’acció social, especialment rellevant en un moment d’incertesa mundial que farà necessari reforçar la resposta urgent a la ciutadania; el Pla d’estalvi energètic, que marcarà una reducció de la despesa energètica a les dependències municipals i en enllumenat públic; la perspectiva de gènere, que s’aplicarà per tercer any consecutiu als comptes municipals; la mobilitat saludable, que suposa un pas més respecte a les mesures que s’havien aplicat fins ara seguint criteris de sostenibilitat; i el manteniment de l’espai públic, que segueix sent un dels grans objectius d’aquest mandat, com ja ho va ser de l’anterior.

El pressupost de 2023 es podrà incrementar en 1,5 milions d’euros gràcies al creixement dels ingressos globals en un 1,6%. Aquest creixement respon a una previsió d’augment de les transferències corrents, en part motivada per la participació en els tributs de l’Estat i les subvencions d’altres administracions.

Els comptes per a l’exercici 2023 mantenen les persones com a centre de la gestió municipal. Així ho evidencia el fet que la despesa en benestar social i equitat per a l’any vinent ascendeixi a 6,7 milions d’euros. També defineix el caràcter social del pressupost la implementació, per tercer any consecutiu, de la perspectiva de gènere. Les polítiques transversals que s’apliquen en aquest sentit estan quantificades en 2,3 milions d’euros.

Una part molt important del pressupost municipal es destina a aquells grans contractes que mantenen la ciutat al dia. Entre aquests, el més quantiós és el de recollida de residus i neteja viària, valorat en 8,4 milions d’euros.

Pel que fa a les inversions per al 2023, destaquen les corresponents als pressupostos participatius (300.000 euros); la millora dels recursos humans (200.000 euros); les mesures relacionades amb l’enllumenat públic (150.000 euros); les accions de millora en matèria de seguretat ciutadana (141.000 euros); les inversions en asfaltatge i voreres (125.000 euros); i el Pla de mobilitat urbana (105.000 euros).

 

Dia Mundial de la Infància

Durant el recés del Ple, membres del Consell dels Infants de la ciutat han intervingut per llegir el manifest d’UNICEF amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que enguany porta el lema “drets i emocions”.

L’Ajuntament de Rubí s’ha adherit al text, que recull alguns dels grans reptes globals que encara avui cal abordar. Entre aquests, l’increment del número de nens i nenes que viuen en situació de pobresa al món; el fet que 1 de cada 10 adolescents de 10 a 19 anys al món tenen diagnosticat un problema de salut mental, però només el 2% dels pressupostos dels governs a nivell mundial és destinat a tractar la depressió, l’ansietat o altres; la no escolarització de més de 260 milions d’infants a nivell mundial; o els 426 milions d’infants que actualment viuen a zones de conflicte armat.

En aquest sentit, el manifest reivindica aspectes com la salut mental, el dret a l’educació, la protecció de la infància davant de tot tipus de violència i el dret a un medi ambient saludable,

 

Urbanisme

En matèria urbanística, s’ha aprovat per unanimitat l’adjudicació de contracte del servei de redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rubí (POUM), que està dividit en 5 lots (1 – urbanístic, 2 – econòmic, 3 – ambiental, 4 – mobilitat i 5 – participació ciutadana).

També s’ha acordat l’aprovació inicial de quatre projectes d’obra: l’ampliació del pont de Cova Solera (abstenció de Cs), el projecte de carril bici i itinerari de vianants (abstenció de Cs), la coberta de la pista de Can Mir (unanimitat) i el projecte executiu de les pistes esportives de Cova Solera (unanimitat).

 

Benestar animal

El Plenari ha donat llum verda per unanimitat al Pla de benestar animal. El document incorpora 28 accions que donen resposta a les necessitats detectades durant la diagnosi i el procés participatiu per elaborar el Pla.

Aquest instrument de planificació s’estructura en 6 línies estratègiques: millorar el benestar dels animals domèstics i de companyia que viuen al municipi; disminuir el nombre d’animals abandonats i fomentar la identificació; augmentar el coneixement de les persones propietàries sobre la tinença responsable d’animals de companyia; millorar la convivència entre les persones propietàries d’animals de companyia i la resta de la ciutadania; millorar el control i la gestió dels gats del municipi; i impulsar la Taula de Benestar Animal Permanent.

 

Mocions

La Junta de portaveus ha acordat, previ debat al ple, dues mocions.

La primera, presentada per l’AUP, per a un pacte de ciutat per l’habitatge públic. El Plenari ha consensuat acordar, de forma concertada amb l’INCASOL, el compromís de planificar i assolir de forma progressiva en els propers 20 anys, i d’acord amb el Pla Local d’Habitatge, d’un 7% d’habitatge públic de lloguer social a la ciutat; procurar la reserva d'una inversió constant i progressiva, més enllà de les partides per al pressupost habitual de PROURSA, que permeti durant els propers 15 anys fer les inversions destinades a la construcció, expropiació, rehabilitació o compra d’habitatge per a lloguer d’ús o propietat pública necessàries per a assolir l’acord anterior; i acordar solucions d’emergència que permetin assolir un parc públic suficient d’allotjament de curt i mig termini abans de 5 anys, amb les places suficients per a atendre les necessitats detectades.

La segona moció validada per la Junta de portaveus l’havia presentat inicialment ECP. Es tracta d’un text a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’atenció primària i per la millora en la gestió dels CAPs de Rubí, que també compta amb el suport de la Plataforma Rubí Sanitat. Entre d’altres, s’ha acordat instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a destinar el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària; a dotar els pressupostos pel 2023 d’assignació per les obres d’ampliació del CAP Borja de Rubí; a donar instruccions al CatSalut perquè insti als operadors dels CAPs de Rubí a millorar el sistema d’obtenció de cites d’atenció primària, garantint l’atenció a les 48 hores de la primera demanda; i a instar aquest organisme a fer públics els acords que regulen actualment el règim de concessió del servei de CAP i CUAP a Rubí a Mútua de Terrassa.

Per últim, també s’ha donat llum verda a la moció d’ERC, ECP i l’AUP a favor de la pau i en contra de les guerres amb els vots favorables dels grups que presentaven el text i l’abstenció del PSC, Cs i VR. Entre d’altres, s’ha acordat que l'Ajuntament, en nom de la ciutadania de Rubí, digui no a les guerres, ni a Ucraïna ni enlloc; que es faci una crida per impulsar un moviment pacifista i per a exigir la fi de les guerres i provocacions; que s’abandonin els despropòsits armamentístics tal com està fent el ministeri de Defensa de l'Estat Espanyol (per al 2023 augmentarà en un 25,3%, els pressupostos de l'Estat, arribant a una despesa de 27.617 milions a l'any), denunciar l'error que significa subministrar armament a les zones en conflicte i demanar que la intervenció de l'Estat espanyol en el conflicte d’Ucraïna es porti a terme mitjançant l'assistència humanitària, que hauria de donar-se per vies pacífiques i diplomàtiques, reforçant aquesta via en un treball en favor de la pau.

Altres tràmits

El Ple ha aprovat el Pla d'emergència en situació de sequera de Rubí (PES) amb l’única abstenció d’ERC. Es tracta de l’instrument de planificació que preveu les regles d'explotació dels sistemes i les mesures que cal aplicar en relació amb la utilització del domini públic hidràulic i que han d'activar-se un cop l’Agència Catalana de l’Aigua declari la situació d'alerta i eventual sequera.

També s’han validat diverses modificacions pressupostàries: núm. 103/2022 per incorporació de romanents – destí romanent 2021 (unanimitat); núm. 106/2022 per transferència de crèdit entre aplicacions de diferents àrees de despesa (vots a favor de l’equip de govern; abstenció d’ERC, Cs i VR i vot en contra de l’AUP); modificació pressupostària núm. 107/2022 en la modalitat de crèdit extraordinari (vots a favor de l’equip de govern, Cs, VR i l’AUP i abstenció d’ERC); modificació pressupostària núm. 110/2022 en la modalitat de suplement de crèdit (vots a favor de l’equip de govern, VR i l’AUP i abstenció d’ERC i Cs); i modificació pressupostària núm. 108/2022 per crèdit extraordinari projecte 2022/2/OBPUB/5 (vots a favor de l’equip de govern, Cs, VR i l’AUP i abstenció d’ERC).

D’altra banda, s’ha aprovat l’alliberament de documents comptables del contracte del servei de neteja de col·legis públics i dependències municipals (amb l’única abstenció de VR), les modificacions del Règim de control intern (unanimitat) i la recuperació d'ofici de la possessió de la finca Torre Massana, de l'avinguda Massana, 8 (abstenció de l’AUP) i de la parcel·la situada al carrer de l’Art, s/n (abstenció de l’AUP).

Durant la sessió d’aquest dijous també s’ha donat compte al Ple de l’aprovació dels dies festius d'obertura comercial addicionals per a l'any 2023 a Rubí.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Imane, de 30 anys (Valencia de Alcántara, Extremadura); dona amb nom no conegut, de 69 anys (Benalmádena, Andalusia); i Irina, de 29 anys (Móstoles, Madrid).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

La sessió plenària s'ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La sessió plenària s'ha celebrat aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Etiquetes