Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova acompanyar les persones afectades per les pràctiques abusives de les entitats financeres La sessió del mes de gener també ha servit per donar llum verda al text refós del reglament de règim interior del Mercat Municipal, que permetrà la propera concessió d’una superfície comercial mitjana dins l’equipament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova acompanyar les persones afectades per les pràctiques abusives de les entitats financeres

La sessió del mes de gener també ha servit per donar llum verda al text refós del reglament de règim interior del Mercat Municipal, que permetrà la propera concessió d’una superfície comercial mitjana dins l’equipament

El Ple del mes de gener.
El Ple del mes de gener

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous per unanimitat acompanyar i assessorar les persones afectades per les pràctiques abusives de les entitats financeres, com ara clàusules sòl, hipoteques regulades segons l’IRPH o despeses de formalització de crèdits indegudament cobrades. La moció presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) apunta la necessitat que els consumidors rebin “un assessorament de primera acollida objectiu, gratuït i universal, no només per identificar correctament cada casuística i indicar-ne les passes a seguir, sinó per assegurar-ne un accés universal i equitatiu”.

El text aprovat aquest dijous es fa ressò de la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que reconeix la retroactivitat del retorn dels imports cobrats als consumidors amb clàusules sòl. Amb aquesta moció, el Ple acorda, entre d’altres, instar les administracions competents a legislar per afavorir la màxima transparència en la comercialització de productes bancaris i a defensar correctament les nombroses persones afectades. En l’àmbit estrictament local, demana que l’Ajuntament impulsi una campanya de difusió sobre el tema i que reforci puntualment l’Oficina Municipal d’Informació de Consum (OMIC) per tal d’oferir acompanyament i assessorament a aquests ciutadans i ciutadanes.

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, la socialista Marta García, ha expressat davant del Ple el compromís de l’Ajuntament amb els veïns i veïnes afectats per aquesta problemàtica: “Hem d’acompanyar en aquest procés de retorn, sobretot per evitar desorientació i inseguretat a l’hora d’establir acords amb els bancs, i oferir més i millor informació”. L’edil també ha defensat l’OMIC “com a instrument valuós per defensar els interessos dels ciutadans [...]. Davant d’aquesta problemàtica, també estarà a l’alçada de les demandes de la ciutadania”. En aquest sentit, García ha anunciat que ja s’ha fet un primer contacte amb l’Agència Catalana del Consum per comptar amb el seu suport i poder disposar d’informació de qualitat.

El Ple d’aquest dijous també ha aprovat amb una àmplia majoria dues mocions de caràcter mediambiental presentades per l’AUP. La primera, que ha prosperat després d’introduir les esmenes de l’equip de govern, demana la redacció i aprovació d’un Pla especial urbanístic de conservació i protecció del sòl no urbanitzable que blindi la totalitat del territori natural i rural de Rubí i que permeti, entre d’altres, la implantació d’un Parc Agrari. La proposta ha estat aprovada amb l’únic vot en contra del grup municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i l’abstenció del Partit Popular (PP).

La segona moció proposa la redacció d’un Pla director de la Riera de Rubí. Tot i reconèixer els esforços que ha fet l’Ajuntament durant l’última dècada per millorar l’aspecte i la qualitat mediambiental de la Riera, el text aposta per anar més enllà i integrar-la a la ciutat com un veritable eix vertebrador des de diversos punts de vista: social, ecològic, ambiental i de mobilitat, entre d’altres. Uns objectius que, tal com ha puntualitzat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, queden recollits en la proposta del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). El text ha rebut el vot positiu de totes les forces a excepció del PP, que s’ha abstingut, i de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), que l’ha votat en contra.

No ha tirat endavant, en canvi, la proposta de la mateixa AUP que reclamava un Pla director del verd urbà. L’equip de govern, el PP i C’s han votat en contra de la moció perquè parcialment ja s’està complint, tal com demostra el fet que la Junta de Govern Local ja ha aprovat sol·licitar a la Diputació l’elaboració d’aquest document.

La mateixa relació de vots ha impedit que prosperés un text d’ICV a favor de la implantació de la velocitat variable a l’AP7-B30 i la C16 amb l’objectiu de reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire. L’equip de govern ha argumentat el seu vot adduint que ja s’està actuant en aquesta línia en el marc del projecte Rubí Brilla.

Inversions als polígons
Els vots de l’equip de govern, C’s i el PP han evitat l’aprovació de la moció que presentava el grup municipal de CDC per l’impuls de la indústria rubinenca. En aquest punt de l’ordre del dia, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha recordat les accions que s’han fet en aquest àmbit, amb especial incidència en les inversions ja executades (6,7 milions d’euros entre el 2012 i el 2016) i les que estan compromeses (1,8 milions d’euros durant el període 2016-2017). L’edil socialista ha ofert a tots els grups municipals la convocatòria d’una Comissió informativa extraordinària per explicar l’estat d’execució del Pla director de polígons, alhora que ha recordat que aquest document “és un diagnòstic necessari per poder prioritzar els recursos que es destinen. Un pla director que plantejava tota una sèrie d’inversions però que s’ha d’encaixar en la capacitat d’inversió de l’Ajuntament”.

Altres propostes que no han tirat endavant a causa del vot contra de l’equip de govern, C’s i PP han estat la proposta de Veïns per Rubí (VR) que denunciava l’incompliment de les mocions aprovades al Ple i la reprovació del govern municipal per aquest motiu; la moció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que demanava la realització d’un homenatge pòstum i un reconeixement institucional a Francesc Alujas; i el text d’aquesta mateixa formació que proposava la creació de zones d’aparcament especials per a conductores i conductors amb nadons.

Pel que fa a la moció en què C’s demanava l’elaboració d’una ordenança fiscal que gravi les companyies transportadores d’energia per l’ús del domini públic, ha estat finalment retirada amb l’objectiu d’estudiar-la a fons i fer-ne un nou redactat.

A favor de les persones refugiades
Al Ple d’aquest dijous, també s’ha resolt favorablement ─amb l’abstenció de C’s─ l’adhesió a la campanya Casa nostra és casa vostra promoguda pel Fons Català de Cooperació, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Aquesta iniciativa té com a objectiu denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants, aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania, i demanar polítiques d’acollida reals i efectives a les institucions.

Els grups municipals també han acordat per unanimitat l’adhesió al manifest institucional del Dia Europeu de la Mediació, commemorat el 21 de gener, així com el suport als càrrecs electes en contra de l’homofòbia i la intolerància, arran dels insults i amenaces patits per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Entre d’altres tràmits, també s’ha aprovat inicialment el text refós del reglament de règim interior del Mercat Municipal que permetrà la propera concessió d’una superfície comercial mitjana dins l’equipament municipal, amb l’abstenció d’ICV i VR; i la modificació d’alguns articles del reglament d’organització i funcionament del Servei Públic de Comunicació Audiovisual de Rubí, que possibilitarà que els grups polítics que no tenien representació municipal fins a aquest mandat es puguin incorporar al Consell Consultiu i Assessor. En aquest darrer cas, s’ha produït l’abstenció d’ICV.