Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aposta per la transició energètica dels centres educatius i reclama accions a la Generalitat per afavorir l’autoconsum La Junta de portaveus també ha acordat crear una Xarxa de Refugis Climàtics especialment per fer front a les onades de calor https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aposta per la transició energètica dels centres educatius i reclama accions a la Generalitat per afavorir l’autoconsum

La Junta de portaveus també ha acordat crear una Xarxa de Refugis Climàtics especialment per fer front a les onades de calor

La sessió ordinària del mes de juny s’ha celebrat a la Sala de Plens (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La sessió ordinària del mes de juny s’ha celebrat a la Sala de Plens (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La Junta de portaveus del Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha posicionat a favor de la transició energètica dels centres educatius. La moció presentada per l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), ha estat consensuada previ debat al ple per totes les formacions ─PSC, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ECP, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP)─.

El Consistori aposta, amb un projecte propi, per cobrir els sostres de les escoles de primària de la ciutat amb instal·lacions fotovoltaiques, que permetin auto-consumir energia verda. Aquest projecte contribuirà no només a la transició energètica, sinó a l’estalvi de diners públics amb projectes de ràpida amortització.

Per competències, l’Ajuntament pot fer les actuacions als dotze centres de primària públics. I demanen a la Generalitat que, com a administració competent, contribueixi per una banda a les actuacions als centres de primària i que assumeixi projectes equivalents als cinc centres de secundària de la ciutat.

Així, amb l’aprovació d’aquesta moció, s’ha acordat instar a la Generalitat a executar un programa d’auditories energètiques el proper curs a tots els centres educatius de secundària de Rubí per tenir la informació sobre els consums, i a proposar mesures d’estalvi i eficiència energètica. També es proposa la inclusió, en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya fins al 2030, d’una partida amb dotació pressupostària suficient per fer convocatòries d’ajuts pels ens locals amb l'objectiu de fer actuacions de rehabilitació per l’eficiència energètica i instal·lacions fotovoltaiques als equipaments educatius. A més, s’insta a la Generalitat a incloure el vector energètic com a criteri de base en el disseny de nous projectes constructius ─fent un esment específic a l’Escola del Bosc─; i a executar un Pla d'Eficiència Energètica i d’Instal·lacions Fotovoltaiques per Autoconsum en tots els centres educatius de secundària, finançat parcialment amb els estalvis de la factura de consum energètic dels propis centres.

 

Altres mocions

La Junta de portaveus també ha consensuat el text presentat inicialment per l’AUP per a la creació de la Xarxa de Refugis Climàtics de Rubí, que ha d’incloure l’obertura de diversos equipaments repartits per la ciutat davant les onades de calor i espais a l’aire lliure dotats de verd, ombra i aigua. Així, s’ha acordat incrementar les zones d’ombra urbanes a curt termini a través de la creació de zones verdes (fixes) en les actuals pèrgoles de metall i fusta o a d’altres petites ombres que actualment existeixen sobre zones de formigó de la ciutat; i a mig i llarg termini, es proposa incrementar substancialment el verd urbà arbori de la ciutat amb espècies que donin cobertes denses amb capacitat per generar ombres i microclimes més suportables a l'estiu.

A banda, s’ha acordat dinamitzar l’activitat cultural i educativa de la ciutat utilitzant els equipaments d’aquesta futura xarxa; així com assegurar que totes les fonts públiques estan en funcionament abans de l’arribada de les onades de calor, entre d’altres.

La moció presentada pel PSC contra l’ús il·legal i conflictiu d’habitatges al municipi ha comptat amb el vist-i-plau dels socialistes, ECP, Cs i VR, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de l’AUP. Segons el text, la crisi econòmica del 2008 va comportar una fallida del sistema hipotecari: milers de famílies es van quedar sense recursos per fer front al pagament dels lloguers i les hipoteques, i les entitats bancàries que havien finançat la compra d’habitatge es van trobar amb un gran nombre d’actius d’habitatge, gravats per deute. Moltes famílies es van quedar sense llar, el que va provocar les ocupacions d’immobles buits, en la seva majoria propietat de les entitats bancàries. En paral·lel, han anat apareixent grups delictius que, aprofitant la vulnerabilitat de les famílies, han fet del foment de les ocupacions un negoci lucratiu. En ocasions, fins i tot, com a recurs per al desenvolupament d’activitats com ara el conreu de marihuana.

Així, s’ha acordat demanar al govern de l’Estat la cessió a l’Ajuntament de Rubí dels immobles que gestiona la SAREB al municipi, així com als grans tenidors que cedeixin els seus immobles buits al Consistori; sol·licitar a la Generalitat que es doti anualment als ajuntaments de recursos econòmics per poder incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, poder ampliar el seu Parc d’Habitatge Social; instar al Departament d'Interior a elaborar amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies; demanar al Consell del Poder Judicial que creï jutjats especials per als delictes d’ocupació; i instar al Govern espanyol i als grups parlamentaris a encetan una reforma urgent de la normativa processal i penal per donar cobertura a l’actuació policial per a les desocupacions d’aquells immobles ocupats i per clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat.

En canvi, Cs no ha aconseguit prou suport per aprovar la moció per a l’elaboració d’un Pla municipal en contra de l’okupació il·legal d’habitatges. Només la formació taronja ha votat a favor del text. VR s’ha abstingut i la resta de grups han votat en contra.

Per últim, la moció d’ERC per a la nul·litat de la llicència ambiental de l'abocador controlat de runa de "Can Canyadell" i l'expedient de clausura de l'activitat tampoc ha prosperat. ERC, Cs, VR i l’AUP hi han votat a favor, mentre que l’equip de govern hi ha votat en contra. 

 

Declaració a favor de les persones refugidades

El Plenari, mitjançant una declaració institucional, s’ha adherit al Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2022. Segons el text, la manca de vies legals i segures genera l’existència de rutes de fugida mortíferes i espais de pretesa acollida temporal on es vulneren els drets humans i es menysté la vida. La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada. El manifest conclou que, “ara i sempre, des del municipalisme català treballem perquè existeixin vies legals i segures que garanteixin la vida de la població en moviment, vingui d’on vingui, perquè el refugi és un dret, i l’acollida digna, una obligació”.

 

Altres tràmits

A la sessió ordinària del mes de juny s’ha donat compte al Ple de la resolució d'aprovació del Programa d’inspeccions d’habitatges buits per al 2022, que té per objectiu disposar d’un mapa de l’habitatge de la ciutat que detalli quins pisos estan buits i quins no ho estan. A partir d’aquesta eina, el Govern municipal es compromet a promoure que els habitatges buits s’incorporin a la Borsa d’Habitatge de Lloguer per tal que puguin donar servei a les persones que ho necessiten. A més, si es detecten habitatges buits de grans tenidors, es podrà aplicar un recàrrec del 50 % de l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Paral·lelament, s’ha aprovat l’Ordenança Reguladora dels Ajuts de l'Ajuntament de Rubí per a despeses generals de l'habitatge habitual per lluitar contra l'exclusió social 2022. L’equip de govern, Cs i l’AUP hi han votat a favor, mentre que ERC i VR s’han abstingut.

D’alta banda, ha quedat validat de forma definitiva el projecte d’ampliació de l’aparcament de Can Fatjó amb els vots a favor de tots els grups i l’única abstenció de l’AUP.

El Ple també ha acordat el requeriment previ a l’adjudicació de la redacció de cadascun dels 5 lots del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Rubí. Els 5 punts han rebut el suport de l’equip de govern, Cs i VR i les abstencions d’ERC i l’AUP. L’Ajuntament va optar per una licitació per lots per tal d’obtenir els millors professionals en cadascuna de les especialitats ─urbanística, ambiental, econòmica, de mobilitat i de participació ciutadana─.

A nivell econòmic, s’han aprovat els preus privats per la prestació dels serveis de cursets de natació per al curs 2022-2023 (vots a favor de l’equip de govern i Cs i abstencions d’ERC, VR i l’AUP); s’ha acordat la modificació del preu públic per la prestació de serveis de les escoles bressols municipals (vots a favor de l’equip de govern i abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP); s’ha donat llum verda a la segona regularització comptable del servei de gestió educativa i funcionament de les Escoles Bressol Municipals de Rubí Lluna i Sol Solet (vots a favor de l’equip de govern i abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP); s’ha validat la tercera ordre de continuïtat del contracte de gestió de les Escoles Bressol Municipals Lluna i Sol Solet des de l'1 de setembre de 2022 al 31 d'agost de 2023 (vots a favor de l’equip de govern i abstencions d’ERC, Cs, VR i l’AUP); i s’ha decidit desistir la petició d'indemnització per COVID a l'empresa ACVIL APARCAMIENTOS S.L, adjudicatària del contracte de “Concessió de la redacció del projecte, construcció i explotació de l’aparcament públic situat al Mercat Municipal i de l'escola Bressol” amb els vots a favor de l’equip de govern i VR i les abstencions d’ERC, Cs i l’AUP.

D’altra banda, s’han aprovat els dies festius locals per a l'any 2023 ─el 29 de maig (Pasqua Granada) i el 29 de juny (Sant Pere)─ amb els vots favorables de totes les formacions i l’abstenció d’ERC.

Per últim, s’ha fet una nova modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l’Ajuntament, amb els vots a favor de l’equip de govern i els vots contraris de la resta de grups; i s’ha donat compte de l’aprovació de la modificació de la fitxa H3 del Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament de Rubí 2011.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Florina, de 26 anys (Montemayor, Còrdova) i Diolimar, de 35 anys (Sòria).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes