Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple acorda sol·licitar a la Generalitat el traspàs de la titularitat de l’av. Estatut a l'Ajuntament de Rubí Aquest tràmit és requisit indispensable per poder convertir aquest tram de la carretera BP-1503 en un carrer https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple acorda sol·licitar a la Generalitat el traspàs de la titularitat de l’av. Estatut a l'Ajuntament de Rubí

Aquest tràmit és requisit indispensable per poder convertir aquest tram de la carretera BP-1503 en un carrer

El Ple ordinari corresponent al mes de febrer ha tingut lloc a la sala Enric Vergés (foto: Ajuntament).
El Ple ordinari corresponent al mes de febrer ha tingut lloc a la sala Enric Vergés (foto: Ajuntament)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya el traspàs de titularitat a favor del consistori de l’avinguda de l’Estatut. L’objectiu del canvi de titularitat d’aquest tram de la BP-1503, que ostenta la categoria de carretera, és poder convertir-lo en un carrer més de la ciutat, amb tot el que això implica.

Aquesta via es va inaugurar l'any 1974 amb la voluntat de descarregar de trànsit el centre de la ciutat, com una variant de la carretera BP-1503 (de Gràcia a Manresa) que connectava Rubí amb Sant Cugat i Terrassa. Al llarg de les dècades posteriors, Rubí va anar creixent i es van anar desenvolupant sectors residencials i industrials situats al costat est d’aquesta carretera, fins arribar a assolir la configuració actual del municipi. Actualment, la BP-1503 ha quedat integrada dins de la ciutat i constitueix l’avinguda de l'Estatut.

La voluntat de l’Ajuntament és convertir aquesta carretera en un carrer pacificat, on la ciutadania hi pugui passejar, hi hagi un carril bici i, tot i que la circulació continuarà existint, aquesta sigui més tranquil·la i, de retruc, es generin menys gasos. El tràmit aprovat aquest dijous, que necessàriament havia de ser per unanimitat, és requisit indispensable per poder fer realitat aquesta transformació.

Gent gran
El plenari ha aprovat per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí a la Xarxa mundial de ciutats i comunitats amigables amb les persones grans, un projecte promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) destinat a crear entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable. Els consistoris adherits a la Xarxa es comprometen a promoure la participació de la gent gran durant tot el procés: la investigació inicial per al diagnòstic de la situació, el pla d'acció i la seva posterior implementació, i el seguiment i l’avaluació dels resultats. Precisament, l’Ajuntament de Rubí està elaborant el seu Pla Estratègic en l’àmbit de les persones grans d’una manera participativa, seguint la metodologia de participació proposada per l'OMS.

Els beneficis de pertànyer a la Xarxa són, a més de la pròpia existència del Pla Estratègic, el fet de pertànyer a una xarxa mundial treballant amb uns objectius comuns; oferir una resposta local al fenomen de l’envelliment demogràfic, millorant la qualitat de vida de les persones grans i de la resta de la població del municipi; desenvolupar polítiques de caràcter integral per a les persones grans; desenvolupar processos participatius que involucrin tant a les persones grans com a altres agents locals, i obtenir un certificat de l’OMS, que representa un reconeixement i un prestigi pel municipi.

8 de març
Una de les mocions que s’han aprovat aquest dijous, presentada inicialment per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i consensuada prèviament per tot el plenari, fa referència a la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Entre d’altres, s’ha acordat expressar el rebuig a qualsevol posicionament polític que propugni la derogació, l’eliminació o la reducció de les mesures de protecció de les dones respecte a la violència masclista i donar suport a la iniciativa de la Vaga Internacional de Dones realitzada per les feministes de diferents països del món i convocada a Catalunya pel conjunt del Moviment Feminista i els sindicats. Un altre dels acords passa per tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament i de les polítiques fetes des del govern municipal.

Com es fa a l’inici de cada sessió plenària, aquest dijous s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Rosa María, de 60 anys (Los Realejos – Santa Cruz de Tenerife, Illes Canàries), Daría, de 22 anys (Alcalá de Henares, Madrid) i Sheila, de 29 anys (Planes – Alacant, Comunitat Valenciana).

Altres mocions
Durant el Ple ordinari del mes de febrer també s’ha donat llum verda a la moció plantejada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per reconvertir els terrenys del camp de golf de Can Sant Joan en un gran parc interurbà de Rubí-Sant Cugat. Veïns per Rubí (VR) ha estat l’única formació que s’ha abstingut en aquest punt. A banda d’instar l’equip de govern a iniciar immediatament les negociacions necessàries amb l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Incasol per recuperar aquests terrenys, també s’ha acordat instar el govern local a tenir en compte aquest nou parc interurbà i integrar-lo en el projecte de millora del parc de Ca n’Oriol.

A nivell urbanístic, també ha prosperat el text formulat per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) per a la suspensió temporal de l’atorgament de llicències d’obra. Al novembre, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar per unanimitat la moció presentada a instàncies de les entitats Sindicat del lloguer Rubí, ASAV, ARSI, Rubí Solidari i PAH Rubí, que instava el govern a posar en marxa un paquet de mesures per aconseguir que el 30% del nou habitatge i les grans rehabilitacions es destinessin a lloguer social. Entre les mesures per donar compliment a aquella moció hi ha la suspensió de l’atorgament de llicències d’obra i rehabilitació. Aquesta suspensió ha d’obrir un període durant el qual el govern efectuï els canvis legals i normatius adequats per tal d’establir l’obligació de reservar el 30% d’aquest habitatge per aplicar fórmules de protecció. A banda d’acordar efectuar els tràmits necessaris per obrir aquest període de suspensió d’atorgament de llicències de construcció de nous habitatges i obres de gran rehabilitació amb efectes immediats, també s’ha decidit iniciar els tràmits per a la modificació del PGO per introduir l’obligatorietat de reservar el 30% del nou habitatge i de l’habitatge resultats de grans rehabilitacions a habitatge protegit en règim de lloguer assequible. ICV i l’AUP han votat favorablement el text, mentre que l’equip de govern, ERC, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), VR i el regidor no adscrit José Manuel Mateo s’han abstingut i el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) i la regidora no adscrita María Dolores Marín han votat en contra.

A nivell supramunicipal, s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), C’s, l’AUP i ICV de denúncia de l’espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental. Entre d’altres, s’ha acordat exigir el compliment de la justícia europea i en especial les dues sentències del TSJUE, relatives a la falta de legalitat de tots els convenis comercials amb el Marroc que incloguin el territori del Sàhara Occidental, així com denunciar l’espoli indiscriminat que fa el Regne de Marroc dels recursos naturals del territori del Sàhara Occidental amb la complicitat de multinacionals i països membres de la Unió Europea. També s’ha pactat sol·licitar als governs de França i Espanya que assumeixin la responsabilitat que els correspon, per tal de propiciar una solució al conflicte sahrauí que respecti el dret i la legalitat internacional.

En canvi, no ha prosperat la moció de rebuig de la impunitat i l’indult als encausats pel cop a la democràcia a Catalunya dels mesos de setembre i octubre de 2017 presentada per C’s, amb els vots en contra de l’equip de govern, ERC, l’AUP, ICV i el PDeCAT i les abstencions de VR i dels regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín.

Tràmits
Durant la sessió plenària corresponent al mes de febrer s’ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de dos projectes inclosos al Pla d’inversions: el Projecte d’adequació de l’Antiga Estació a espai expositiu ─vots favorables de l’equip de govern, ERC, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín; abstencions d’ICV i el PDeCAT; i vots en contra de C’s i l’AUP─ i el Projecte coberta tribuna CF Can Fatjó ─unanimitat─.

En l’àmbit de l’urbanisme, s’ha aprovat l’expropiació de dues finques ─amb l’única abstenció de VR─ i la revisió d'ofici de la disposició transitòria primera del Pla General d'Ordenació Urbana ─amb l’abstenció de l’AUP─.

Paral·lelament, s’han autoritzat les tarifes màximes del Complex Esportiu CEM 25 de Setembre amb els vots favorables de l’equip de govern, C’s, l’AUP i VR i les abstencions d’ERC, ICV, PDeCAT i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín.

El govern ha presentat, a l’apartat d’assumptes urgents, dos punts relacionats amb la licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària que finalment no s’han sotmès a votació, ja que no han superat el tràmit d’urgència com a conseqüència dels vots en contra d’ERC, C’s, l’AUP, ICV, el PDeCAT i VR i les abstencions dels regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. En aquest sentit, es convocarà un Ple extraordinari properament per portar-los a aprovació.

Aquest dijous també s’ha pres coneixement de diversos decrets de l’Alcaldia i de resolucions de les regidories delegades i s’ha ratificat, per unanimitat, la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística, aprovats el 10 de juliol de 2018.