Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple acorda per unanimitat el reconeixement de la Font del Ferro com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament El Plenari també ha donat llum verda a una moció per millorar l’atenció dels infants amb necessitats educatives especials en temps escolar lectiu i no lectiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple acorda per unanimitat el reconeixement de la Font del Ferro com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament

El Plenari també ha donat llum verda a una moció per millorar l’atenció dels infants amb necessitats educatives especials en temps escolar lectiu i no lectiu

El Ple municipal s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
El Ple municipal s’ha celebrat aquest dijous a la Sala de Plens de l’Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha posicionat aquest dijous a favor de dues propostes que fomenten la millora de l’atenció a les persones amb diversitat funcional i amb necessitats educatives especials a la ciutat. D’una banda, tots els grups han acordat per unanimitat el reconeixement de la Font del Ferro com a mitjà propi personificat del consistori i, de l’altra, s’ha aprovat, amb l’única abstenció de Veïns per Rubí (VR), la moció per millorar l’atenció dels infants amb necessitats educatives especials en temps escolar lectiu i no lectiu.

El reconeixement de l’empresa de capital públic Font del Ferro SL com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament de Rubí implicarà, entre d’altres, que aquesta societat pugui vendre productes i prestar serveis al consistori sense les limitacions contractuals que tenen els proveïdors privats amb l’Administració. La proposta del govern municipal ha estat secundada per tot el Plenari.

Paral·lelament, també ha prosperat la moció plantejada per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) per millorar l’atenció dels infants amb necessitats educatives especials (NEE) en temps escolar lectiu i no lectiu, amb una transacció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Concretament, s’ha acordat reclamar a la Generalitat de Catalunya que aporti els recursos necessaris per garantir les hores de vetlladors/es en el temps lectiu a les escoles i instituts de Catalunya, així com que estudiï el cost de la universalització d’ús voluntari del servei de menjador i la seva viabilitat i comenci a planificar les condicions necessàries per fer-ho possible. El text també contempla instar l’Ajuntament de Rubí a establir una línia d’ajuts a les AMPA’s de les escoles públiques de la ciutat per tal que puguin garantir el suport a l’alumnat amb NEE en el temps de menjador i també en el temps d’activitats extraescolars o altres espais d’acollida, a petició de les famílies usuàries i previ anàlisi de cada cas. Des del govern municipal han assegurat que a hores d’ara ja es faciliten subvencions a les AMPA, que poden optar per destinar a aquests serveis.

Mobilitat sostenible i regulada
Una altra de les mocions que ha comptat amb la unanimitat de tots els grups ha estat la proposada per ERC per a la regulació de vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. L’ús d’aquest tipus de vehicles a la ciutat ha crescut exponencialment els darrers anys. Es tracta d’aparells que han proliferat gràcies a les noves tecnologies i que aporten solucions sostenibles a la mobilitat urbana. Les seves característiques i el fet de no gaudir d'un espai específic a la via, poden generar situacions de risc amb la resta d'usuaris que es desplacen pels carrers de la ciutat, en especial els vianants. En aquest sentit, s’ha acordat redactar una ordenança municipal que reguli la circulació dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i cicles de més de dues rodes, realitzar una campanya per fomentar l'ús de vehicles alternatius, com els VMP o les bicicletes, de manera cívica, i fer arribar l'adopció d'aquests acords a la DGT, al Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i a la Junta de Seguretat Local.

També ha comptat amb un suport unànime, en aquest cas prèviament al debat del Ple, la moció d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per a la millora del servei de recollida i tinença d’animals perduts a Rubí. En aquest sentit, s’ha acordat establir un termini de 48 hores durant el qual els animals recollits s’estaran en instal·lacions del municipi i incorporar aquesta millora en l’actual contracte i en les futures licitacions. Tot plegat, amb l’objectiu de facilitar la recuperació dels animals per part dels seus propietaris el més aviat possible, evitant desplaçaments fora del municipi ─l’empresa que actualment presta aquest servei té les seves instal·lacions a Olesa de Bonesvalls, a 50 Km de Rubí─, tant dels animals recollits com dels propietaris quan els van a buscar.

Altres mocions
Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) ha vist com prosperava el seu text per a la prevenció del consum d’alcohol en menors. La moció ha comptat amb el vist-i-plau del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), C’s, l’AUP, el portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. ICV s’ha abstingut en aquest punt, mentre que ERC hi ha votat en contra. Així, s’ha acordat instar l'Ajuntament de Rubí a impulsar, reforçar i potenciar les polítiques públiques municipals en matèria de joventut que fomentin alternatives d'oci entre els joves, hàbits de vida saludables, la pràctica de l'esport i activitats creatives i artístiques; i que es duguin a terme campanyes de sensibilització i prevenció del consum d'alcohol dirigides als joves de la ciutat.

D’altra banda, el PSC, ERC, l’AUP i ICV s’han posicionat a favor de la moció plantejada per l’AUP per al dret a vot de totes les persones residents. Només C’s ha votat en contra de la moció, ja que la resta ─VR, el portaveu de CDC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín─ s’han abstingut. Segons s’exposa al text, el dret a vot és un dret bàsic imprescindible per garantir una plena ciutadania i quelcom necessari per esdevenir una democràcia real i una societat justa i igualitària. En aquest sentit, s’insta l’Estat espanyol a fer un reforma de l’ordenament jurídic per permetre el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit. En el mateix sentit, es demana que s’incorpori el seu dret de participació a referèndums, iniciatives legislatives populars o qualsevol altra forma de participació política. La moció també recull la voluntat d’instar els diferents grups municipals del Ple a la no instrumentalització de la immigració als seus programes i estratègies en benefici d’interessos partidistes que afecten negativament la convivència i la cohesió social, entre d’altres.

Finalment, l’AUP, ERC i CDC han retirat de l’ordre del dia la moció per la commemoració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017.

Tràmits
Durant la sessió ordinària corresponent al mes d’octubre de 2018 s’ha ratificat l’acord d’inici del procediment de dissolució del Consorci de Turisme del Vallès Occidental i la delegació de competències a favor del mateix consorci per a la seva tramitació, amb els vots a favor de PSC, ERC, C’s i VR i les abstencions de l’AUP, ICV, el portaveu de CDC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín.

També s’ha donat llum verda a l’aprovació definitiva del projecte “Arranjament de les Zones Verdes del Sector H”, inclòs al Pla d’inversions, amb els vots favorables de PSC, C’s, el portaveu de CDC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín i les abstencions d’ERC, l’AUP i ICV.

A banda, s’ha pres coneixement de diversos decrets d’Alcaldia i de resolucions de regidories delegades, s’ha donat compte de la informació facilitada al Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas i s’han aprovat diverses modificacions pressupostàries per transferència de crèdit entre aplicacions de diferents àrees de despesa, entre d’altres.

El Ple s’ha iniciat, com és habitual, amb un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: María Manuela Castillo, de 46 anys (Torrox, Màlaga); Anna María Giménez, 48 anys (Sant Joan Les Fonts, Girona); i Aicha B., de 30 anys (Gádor, Almeria).