Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple acorda per unanimitat desistir del POUM en tràmit i iniciar la redacció del nou instrument de planejament Tots els grups també han votat a favor de modificar l’ordenança fiscal relativa a l’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires per minimitzar l’impacte econòmic de la Covid-19 entre els restauradors https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple acorda per unanimitat desistir del POUM en tràmit i iniciar la redacció del nou instrument de planejament

Tots els grups també han votat a favor de modificar l’ordenança fiscal relativa a l’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires per minimitzar l’impacte econòmic de la Covid-19 entre els restauradors

Novament, i a causa de la Covid-19, el Plenari s’ha tornat a reunir de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
Novament, i a causa de la Covid-19, el Plenari s’ha tornat a reunir de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha acordat per unanimitat desistir del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en tràmit i iniciar els treballs de redacció d’un nou POUM, tal com van avançar l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la segona tinent d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, a mitjans de febrer. El nou document, que és previst que estigui enllestit d’aquí a uns sis anys, haurà de donar resposta als canvis demogràfics, industrials i socials que ha experimentat Rubí i a les necessitats futures de la ciutat.

El desistiment de l’actual POUM en tràmit, els treballs del qual van començar l’any 2005, i l’inici de l’elaboració del nou instrument de planejament és fruit de l’acord de governabilitat rubricat entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) al juliol de 2019 ─socis de govern des del passat mes de setembre─, amb la voluntat que els rubinencs i rubinenques, després de diversos anys d’espera, disposin d’un POUM actual, modern, adaptat als nous temps i que tingui en compte diverses consideracions importants.

Els restauradors no hauran d’abonar la taxa per habilitar una terrassa
També per unanimitat s’ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic, concretament, la secció quarta d’aquesta ordenança, relativa a l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Les mesures adoptades pel Govern espanyol per contenir la Covid-19 han suposat un gran impacte social i econòmic. Un dels sectors que s’ha vist més afectat ha estat el de l’hostaleria i la restauració: en un primer moment, per la prohibició total d’obertura, i posteriorment, per les següents fases de desconfinament, que tot i que permeten que es reprenguin les activitats de manera planificada, suposen una restricció de la seva activitat habitual.

La modificació de l’ordenança permetrà que els restauradors de la ciutat no assumeixin el cost de la taxa des de l’inici de l’estat d’alarma fins a final d’any. A partir d’ara, tothom que demani ocupació per a una terrassa no haurà de pagar res en el tràmit de sol·licitud. I per aquelles persones que ja van demanar l’ocupació per tot l’any, s’està dissenyant una línia d’ajuts que compensarà la despesa per l’ocupació no efectiva.

Aquesta acció, que s’ha treballat conjuntament amb el gremi de restauradors, és una de les mesures d’acompanyament que s’estan portant a terme en el marc del Pacte per la recuperació social i econòmica de la ciutat de Rubí.

La mobilitat en el post confinament
L’impacte de la crisi de la Covid-19 ofereix un marc favorable per replantejar les prioritats de la mobilitat a la ciutat, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Declaració d’Emergència Climàtica subscrits per l’Ajuntament de Rubí. En aquest sentit, la Junta de Portaveus ha aprovat la moció per a #recuperarlaciutat: més espai per a l’estada i la relació, creació de carrils bici-patinet i promoció del transport públic com a estratègia per a la vida en el post confinament, presentada inicialment per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP). Un text que s’alinea amb les mesures incloses al Pla estratègic de mobilitat de Rubí durant la desescalada de la Covid-19, presentat aquesta mateixa setmana per l’equip de govern.

La moció recull la necessitat de considerar el foment del transport a peu, la bicicleta i els vehicles de mobilitat personal (VMP) com a mitjans de transport imprescindibles per a la sortida del confinament, així com promoure el transport públic, molt especialment en zones de Rubí com les urbanitzacions o els barris més allunyats del nucli urbà. És necessari repensar l’ús de l’espai públic i el desenvolupament de les diverses activitats per tal de reprendre la vida de la ciutat. En aquest sentit, la moció assegura que cal fomentar la vida a Rubí des d’una perspectiva saludable, que contribueixi a l’equitat i la sostenibilitat de la ciutat.

Entre els acords adoptats hi ha vianantitzar i/o organitzar l’espai públic per facilitar el lleure i la relació amb la distància de seguretat recomanada; incrementar els patis oberts per al desenvolupament d’activitats durant l’estiu i mentre durin les mesures de distanciament; proporcionar un major espai per a vianants; accelerar la implantació de mesures previstes al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, com ara crear aparcaments segurs de bicicleta i limitar la velocitat a 20km/h en algunes zones; i accelerar la tramitació del nou contracte del transport urbà per implementar tan aviat com sigui possible el bus a demanda a les urbanitzacions i l’increment de la freqüència de les línies, entre d’altres.

Espai dedicat a la mort gestacional i perinatal
La mort d'un fill o filla durant l'embaràs, el part o poc després de néixer és una realitat present en força famílies. Però el dol lligat a l’arribada d’un infant continua sent un tema tabú en la nostra societat, que invisibilitza aquestes famílies i el seu dolor.

La Junta de Portaveus ha aprovat una moció per a la creació d’un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal al cementiri de Rubí, presentada inicialment per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Així, el Ple ha acordat facilitar un espai amb elements naturals al cementiri on es creï un memorial, placa o monòlit que incorpori la possibilitat que cada família pugui afegir-hi una estrella o un altre símbol amb el seu nom; difondre a les famílies de la ciutat aquest recurs a través del servei d’obstetrícia dels CAP i dels coordinadors de l’àrea maternoinfantil dels centres hospitalaris de la província de Barcelona; i crear un fons de llibres sobre avortaments, dol i mort perinatal, així com de filmografia específica, a la Biblioteca Municipal.

Declaració institucional de suport a la plantilla de Nissan
El Plenari, a la sessió d’aquest dijous, ha fet una declaració institucional d’urgència sobre la decisió adoptada per l’empresa automobilística Nissan de cessar la seva activitat industrial a Catalunya. L’alcaldessa, en nom del Ple, ha manifestat el total suport als treballadors i les treballadores de Nissan que, des del 4 de maig del 2020, estan en vaga indefinida i ha expressat la preocupació per les conseqüències que una mesura tan dura comportarà en primer terme per als treballadors i treballadores de Nissan a Catalunya i també per al conjunt de proveïdores i empreses auxiliars que treballen per a aquesta empresa automobilística, que afecta més de 25.000 treballadors i treballadores a Catalunya.

Així, el Ple insta el Govern de la Generalitat i el Govern central a promoure totes les accions necessàries per interpel·lar la direcció de Nissan i exigir el ple compliment dels seus compromisos.

Altres tràmits
Durant la sessió corresponent al mes de maig també s’ha donat llum verda al canvi de nom de Funerària Montserrat Truyols, S.A. a Truyols Serveis Funeraris, S.A. ─vots favorables de l’equip de govern i abstencions de l’AUP, Veïns per Rubí (VR), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i ERC─; s’ha pres coneixement dels decrets de l’Alcaldia i de les resolucions de les regidories delegades dictats durant el mes d’abril; i s’ha donat compte del reintegrament de la quantitat de 6.000 euros efectuat pel grup municipal del PSC corresponent a les aportacions rebudes per l'Ajuntament per a despeses de funcionament del grup, amb la finalitat de destinar-lo al finançament de despeses de la Covid-19; així com de la morositat i el període mitjà de pagaments a proveïdors del primer trimestre del 2020 de la corporació rubinenca, entre d’altres tràmits.

Com és habitual, el ple s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les víctimes de violència masclista.

Etiquetes