Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla Tres Barris contempla prop d’un centenar de projectes de millora a Ca n’Oriol, Les Torres i el 25 de Setembre L’alcaldessa i el regidor de Desenvolupament Econòmic Local han traslladat al veïnat d’aquests barris la diagnosi realitzada i el pla d’accions plantejat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Pla Tres Barris contempla prop d’un centenar de projectes de millora a Ca n’Oriol, Les Torres i el 25 de Setembre

L’alcaldessa i el regidor de Desenvolupament Econòmic Local han traslladat al veïnat d’aquests barris la diagnosi realitzada i el pla d’accions plantejat

L’alcaldessa, Ana María Martínez, dirigint-se als assistents a una de les trobades amb veïns de Les Torres.
L’alcaldessa, Ana María Martínez, dirigint-se als assistents a una de les trobades amb veïns de Les Torres

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, han presentat aquest dimecres als veïns i veïnes de Les Torres, el 25 de Setembre i Ca n’Oriol la diagnosi i el pla d’accions inclosos al Pla integral de transformació socioeconòmica d’aquests tres barris. Amb aquest projecte estratègic de ciutat, el consistori vol millorar la qualitat de vida de les persones que resideixen en aquestes zones del municipi.

El Pla integral té com a objectiu identificar els reptes i la potencialitat de millora d’aquests barris i definir els mecanismes i actuacions per fer-hi front, així com determinar-ne l’encaix amb la resta de polítiques de desenvolupament del municipi dels propers anys.

Un cop finalitzada la fase inicial de diagnosi i definició del pla d’acció, tot aquest contingut s’ha traslladat al veïnat en el marc de tres reunions, adreçades a cadascun dels tres barris.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha destacat “els projectes innovadors que contempla aquest Pla, alguns dels quals són transversals i d’altres d’específics per cada barri. Són projectes ─ha dit Martínez─ que han de servir de palanca d’impuls i que es desenvoluparan a diferents velocitats, en funció de cada cas”. La primera edil també ha desgranat les accions més destacades de cada zona: “A Ca n’Oriol, el problema principal que es planteja és l’aparcament i la qüestió urbanística, que s’ha de millorar; en el cas de Les Torres cal abordar la percepció de seguretat i la dinamització del comerç, i al 25 de Setembre, és necessari millorar la imatge del barri, vertebrant-ho a través de l’associació de veïns i del club esportiu”.

De moment, el Pla compta amb una dotació de 3,4 milions d’euros, 1,7 dels quals provenen de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona i el 50% restant, de les arques municipals.

Projectes transversals
El Pla d'actuació integral ha d’impulsar la transformació dels barris de Les Torres, el 25 de Setembre i Ca n’Oriol mitjançant la definició de mesures en els àmbits social, econòmic, urbanístic i mediambiental que contribueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi resideixen. En total s’han plantejat 99 projectes, repartits en 7 eixos d’actuació.

Pel que fa als projectes transversals ─comuns pels tres barris─, en l’àmbit dels projectes innovadors destaquen la creació del servei integral d’acompanyament 3B, de metodologies i sistemes integrals en ocupació i de centres d’energia.

En el cas de l’atenció a les persones, trobem diferents programes: el d’acollida per la nova ciutadania, el de formació per adults, el de mediació de barri, el de Gent Gran del barri i el de dinamització comunitària, així com l’Espai jove, infantil i familiar.

L’eix d’ocupació contempla l’obtenció de dades d’ocupació a nivell de barri, la posada en marxa d'itineraris integrals per a l’ocupació dels joves i adults, programes de qualificació i certificacions professional i un dispositiu d’ocupació al barri.

En l’àmbit del comerç s’inclouen el programa de millora de l’urbanisme comercial, la realització d’un cens comercial, l’estudi dels hàbits de compra, un manual de bones pràctiques comercials, la dignificació i posada en valor del comerç immigrant i ajuts, subvencions i bonificacions per a la implantació de nous comerços.

En el camp de l’urbanisme es durà a terme un Pla Director de l’Espai Públic, una diagnosi lluminària i accions de millora i un programa d’inversions i manteniments.

Pel que fa a l’habitatge s’ha planificat la identificació del parc vacant d’habitatges, informar i apoderar la ciutadania, dur a terme accions comunitàries i de mediació, el disseny del padró continu d’habitatges i definir un protocol d'actuació d’empadronament i ocupació.

Per últim, l’eix mediambiental contempla projectes de rehabilitació energètica d’edificis, la millora de l’ús i eficiència energètica domèstica, accions de millora de l’eficiència energètica dels comerços i el projecte d’educació ambiental 3B.

Projectes específics
En el cas de Ca n'Oriol, destaquen la reforma del Centre Cívic, la campanya de promoció del comerç de proximitat i la potenciació del parc de Ca n’Oriol. Pel que fa a Les Torres, el Pla contempla la creació d’una seu de districte – Centre Cívic, el projecte dinamitzador de joves al barri i activitats a les escoles i una proposta d’espais en transició en l’àmbit comercial. I al 25 de Setembre trobem el projecte pilot de promoció de l’esport al 25 de Setembre i la proposta Centre Cívic – reforma del FC 25 de Setembre. També s’ha plantejat un programa d'activitats comercials i la campanya de promoció del comerç proper al barri, així com accions a favor de la mobilitat sostenible.