Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pacte Industrial presenta a Rubí la Guia d’Iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons El document inclou dues iniciatives del projecte Rubí Brilla com a exemples de bones pràctiques d’eficiència energètica a la indústria https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Pacte Industrial presenta a Rubí la Guia d’Iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons

El document inclou dues iniciatives del projecte Rubí Brilla com a exemples de bones pràctiques d’eficiència energètica a la indústria

La jornada ha aplegat un centenar d’assistents al Fòrum de Can Serra.
La jornada ha aplegat un centenar d’assistents al Fòrum de Can Serra

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el president del Comitè Executiu del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han obert aquest dijous la jornada La transició energètica als polígons industrials: una oportunitat per al món local. La proposta ha aplegat un centenar d’empresaris al Fòrum de la Masia de Can Serra que han reflexionat sobre el paper dels municipis, i molt especialment dels polígons industrials, en la creació d’un nou model energètic basat en l’eficiència i l’eficàcia energètica.

L’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que la jornada s’hagi fet a Rubí. “Som una ciutat industrial de referència i ho volem continuar sent, també en matèria d’eficiència energètica. Ens cal un canvi de model energètic en l’àmbit industrial que no vagi en detriment de la competitivitat de l’empresa i de la generació de llocs de treball de qualitat”, ha dit Martínez. El president del Comitè Executiu del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Ruiz, ha coincidit a assenyalar l’energia com un “factor clau de la competitivitat empresarial, els costos en energia són quasi tan alts com el valor dels salaris, per això el Pacte Industrial ha volgut impulsar aquesta discussió sobre el model energètic”.

En el marc de la jornada s’ha presentat el Quadern 14 del Pacte Industrial que porta per títol Guia d’Iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons industrials. El document inclou el projecte Rubí Brilla com a exemple d’aposta municipal per augmentar l’eficiència energètica a la indústria, el comerç i les llars. La guia també recull l’Smart Pae de millora dels serveis elèctrics i de telecomunicacions del Polígon d’Activitat Econòmica (PAE) de La Llana com a exemple de la transició energètica als polígon. L’Smart Pae és un projecte pilot basat en la col·laboració de l’administració local, l’empresariat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que, dins del projecte Rubí Brilla, ha permès reduir la factura elèctrica de les empreses un 20% de mitjana i la de les telecomunicacions un 40% a través de l’aplicació de solucions personalitzades derivades d’un estudi de la despesa de cada companyia. La guia també recull iniciatives dels ajuntaments de Viladecans, Granollers, Mataró, Barberà del Vallès i Sabadell. Representants d’aquestes ciutats han exposat els seus respectius projectes durant la trobada.

La jornada també ha comptat amb la presència d’Eloy Álvarez, director de la Càtedra d’Energia d’Orkestra ‐ Instituto Vasco de Competitividad; Carles Riba, director del CDEI‐UPC i president del Col∙lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES) i Carlos Rodríguez, director de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC).