Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Municipal Castell iniciarà la temporada d’exposicions el proper 23 de gener “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” és la primera de les quatre mostres que es podran visitar a l’equipament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Municipal Castell iniciarà la temporada d’exposicions el proper 23 de gener

“Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” és la primera de les quatre mostres que es podran visitar a l’equipament

El MMUC també serà l’escenari de diverses activitats familiars (foto: Ajuntament de Rubí).
El MMUC també serà l’escenari de diverses activitats familiars (foto: Ajuntament de Rubí)

El Museu Municipal Castell (MMUC) ja té a punt la seva nova programació. La temporada s’encetarà el proper dijous 23 de gener amb l’exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, comissariada pel fotògraf Sergi Bernal. La mostra recorre en imatges i altres materials la història d’aquest mestre de Mont-roig del Camp assassinat pel Front Nacional l’any 1936, quan treballava en una escola de Burgos.

Benaiges va impartir una pedagogia renovadora a partir de les teories del francès Célestin Freinet, que proposava un mètode orientat a “donar la paraula a l’infant” i en el qual la impremta era un instrument imprescindible per a l’aprenentatge i la socialització. Quan exercia de mestre a Burgos, va prometre als seus alumnes un viatge al seu poble perquè poguessin veure el mar per primer cop. Però aquest episodi no va arribar a produir-se mai, ja que l’esclat de la Guerra Civil va provocar la detenció, tortura i assassinat de Benaiges. L’exposició sobre el mestre es podrà visitar fins al 8 de març.

La següent mostra que s’instal·larà al MMUC serà Daniel Bas, figurinista i il·lustrador, que estarà oberta del 25 de març al 26 d’abril. L’exposició ret homenatge a Bas (Barcelona 1924-Rubí 1994), artista afincat a la ciutat especialitzat en la tècnica de l’aquarel·la, amb la qual va fer nombroses il·lustracions i dissenys de figurins, entre d’altres.

La història tornarà a ser protagonista del 7 de maig al 26 de juliol. El MMUC i l’Arxiu Municipal organitzen en aquestes dates una exposició amb informació i documentació diversa sobre les víctimes de la Guerra Civil i el primer franquisme. La mostra compta amb la col·laboració dels historiadors Jaume Parras, Eduard Puigventós, Ramon Batalla i Pepi Gardenyes.

La temporada finalitzarà també en clau local però amb una temàtica ben diferent: la música. Rubí de Rock. Retrospectiva dels 80’, integrada per fotografies de Joan Díez, serà l’exposició que es podrà visitar a l’equipament cultural del 25 de setembre al 20 de desembre.

Activitats familiars
A banda de l’activitat expositiva, el Castell manté una programació regular de tallers familiars sota el títol Diumenges al MMUC. Totes aquestes propostes són gratuïtes i s’adrecen a infants de 3 a 12 anys.

La programació per a aquest 2020 és la següent:

  • 15 de març: Espectacle de titelles. El viatge dels tres porquets. A càrrec de Titelles Sebastià Vergés.
  • 26 d’abril: Espectacle de màgia. A càrrec d’Oscar Sanjuan. 
  • 17 de maig: Taller d’argila. A càrrec de Jumping Clay.
  • 11 d’octubre. Taller de creació d’espelmes. A càrrec de Cera d’Abella.
  • 8 de novembre: Taller de planetes curiosos. A càrrec d’Artístic Events.

Les activitats familiars es fan sempre a les 12 h.