Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Municipal Castell fa un recorregut per l’arqueologia catalana amb l’exposició “La dècada prodigiosa” La mostra, fruit de la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’inaugurarà aquest dijous 19 de novembre a les 19.30 h https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Municipal Castell fa un recorregut per l’arqueologia catalana amb l’exposició “La dècada prodigiosa”

La mostra, fruit de la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’inaugurarà aquest dijous 19 de novembre a les 19.30 h

Necròpolis de Can Fatjó de 1918 (foto: Arxiu Museu d’Arqueologia de Catalunya Fons arqueològic).
Necròpolis de Can Fatjó de 1918 (foto: Arxiu Museu d’Arqueologia de Catalunya Fons arqueològic)

El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugurarà aquest dijous a les 19.30 h l’exposició La dècada prodigiosa. L’arqueologia catalana, un instrument vertebrador al servei de la Mancomunitat de Catalunya, que es podrà visitar fins al 31 de gener del 2016. La mostra, fruit de la col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Diputació de Barcelona, té com a objectiu donar a conèixer el paper que va jugar la Mancomunitat de Catalunya en el desenvolupament de l’arqueologia catalana.

A principis del segle XX, el retrobament de les arrels més remotes va constituir una prioritat per a la construcció identitària de Catalunya. La creació en poc temps d’institucions com l’Institut d’Estudis Catalans, la Mancomunitat de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya ─fundat per la Generalitat republicana─ van contribuir a fer de la pràctica arqueològica un mecanisme d’arrelament i coneixement de l’entorn i de la pròpia història.

Un dels principals canals per arribar a entendre aquest procés ha estat el desenvolupament d’un estudi exhaustiu dels fons dels arxius documentals del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que ha servit per donar a conèixer fonts molt poc explorades i conegudes, especialment un arxiu fotogràfic format per més de 50.000  imatges, moltes d’elles del període 1914-1925.

Un recorregut per l’arqueologia catalana
La mostra que es podrà veure a partir d’aquest dijous al MMUC està formada per diverses fotografies que plasmen l’evolució de l’arqueologia a Catalunya durant el període 1914-1924. Aquestes s’agrupen en diversos plafons que resumeixen les diverses etapes de la disciplina arqueològica a casa nostra, des de les seves arrels fins al final de la dècada prodigiosa, passant pel primer intent de professionalització i el paper dels arqueòlegs catalans fora de Catalunya.

A més, coincidint amb la seva estada a Rubí, l’exposició incorpora un plafó dedicat a la ciutat, amb fotografies de tasques arqueològiques realitzades durant la dècada prodigiosa, i quatre peces de la cultura ibèrica localitzades al municipi: un bol i un plat de ceràmica del segle I a.C., un guttus de ceràmica grisa d’aquest mateix període, i un vas troncònic decorat amb bandes del segle II a.C.

La inauguració de l’exposició, que tindrà lloc aquest dijous a les 19.30 h, comptarà amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manel Rueda.

La mostra es podrà visitar fins al 31 de gener de 2016.