Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí rep la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat L’entitat ha estat distingida per l’ingent treball de col·leccionisme, conservació i exposició que duu a terme des de fa gairebé seixanta anys https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí rep la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat

L’entitat ha estat distingida per l’ingent treball de col·leccionisme, conservació i exposició que duu a terme des de fa gairebé seixanta anys

L’alcaldessa i l'artista local Anna Tamayo han acompanyat Pere Vallhonrat durant l’acte, celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (foto: Ajuntament).
L’alcaldessa i l'artista local Anna Tamayo han acompanyat Pere Vallhonrat durant l’acte, celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (foto: Ajuntament)

Aquest dijous, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2019. Enguany, el Govern català ha concedit aquesta distinció a 14 entitats més i a 28 personalitats que han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en l’àmbit cívic i cultural. L’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, han acompanyat Pere Vallhonrat, conservador del museu, en l’acte.

La Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí ha estat reconeguda pel seu ingent treball de col·leccionisme, conservació i exposició, que va començar fa gairebé seixanta anys. El projecte va arrencar a mitjans del segle passat, quan Miquel Vallhonrat Brau es va iniciar en el món del col·leccionisme. Inicialment va reunir peces de la família de principis de segle XVIII i de seguida va rebre aportacions que li feien els clients i els rubinencs. Després, ell mateix va començar a buscar objectes que tinguessin alguna cosa d'entranyable. De jove, el seu fill Pere es va interessar per l'afecció del seu pare i actualment és el conservador del museu.

En els últims anys s'ha donat un impuls significatiu a la instal·lació, buscant la història de cada peça, completant col·leccions iniciades i fent-ne de noves. Actualment, el museu compta amb prop de 8.000 peces, totes elles exposades per temàtica i per col·leccions al llarg de les sis sales de què disposa l’equipament. El Museu Etnogràfic Vallhonrat és una porta al coneixement del passat, on sovint entren peces noves que ens ajuden a aprendre dels nostres avantpassats.

L’alcaldessa ha felicitat Pere Vallhonrat pel fet que el seu museu hagi estat distingit amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Segons Ana María Martínez, el “Museu Etnogràfic Vallhonrat duu a terme una importantíssima tasca en la conservació del coneixement del passat, fet que ens permet prendre consciència de les nostres arrels i orígens i, d’aquesta manera, assentar les bases per construir el nostre futur”.  

La Creu de Sant Jordi, un gran reconeixement
La Creu de Sant Jordi es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que hagin destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en l’àmbit cívic i cultural.

A banda del Museu Etnogràfic Vallhonrat, aquest any també han estat reconegudes personalitats com Leo Messi, futbolista del Futbol Club Barcelona; Núria Picas, corredora de curses de muntanya; Ernest Benach i Joan Rigol, presidents del Parlament de Catalunya; Núria Marín, directora de l’Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa; i entitats com La Trinca, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) o la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll.