Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Mercat Municipal té un potencial d’estalvi energètic del 30% El projecte Mercat Sostenible ha tancat la fase de diagnosi a les 51 parades que ja tenen un dossier de recomanacions per millorar la seva eficiència energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Mercat Municipal té un potencial d’estalvi energètic del 30%

El projecte Mercat Sostenible ha tancat la fase de diagnosi a les 51 parades que ja tenen un dossier de recomanacions per millorar la seva eficiència energètica

Cada parada ha rebut recomenacions de bones pràctiques (foto: Localpres).
Cada parada ha rebut recomenacions de bones pràctiques (foto: Localpres)

Mercat Sostenible és una acció de dinamització comercial fruit del treball conjunt de dos projectes estratègics de l’Ajuntament de Rubí, el Rubí Brilla i el Mercat Municipal, amb la voluntat de convertir l’equipament municipal en el primer mercat sostenible de l’Estat. Per fer-ho possible, el projecte treballa en tres eixos:  Energia (reduint el cost i el consum energètic), Residus (prevenint-los i reciclant-los) i Producte (fomentant el producte ecològic i de proximitat). “El Mercat és un dels motors comercials de la ciutat, però hi ha espai per millorar-lo. A través del projecte Mercat Sostenible, de la mà de la iniciativa Rubí Brilla, augmentarem la competitivitat del Mercat i estem segurs que això atraurà també nous clients i posicionarà el nostre equipament com un referent del sector”, diu Rafael Güeto, regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local.

Aquest mes s’ha conclòs la primera fase del projecte: la diagnosi inicial de cadascuna de les parades. Cada establiment ha omplert un qüestionari adaptat específicament a la tipologia d’activitat del Mercat Municipal i dividit en tres blocs que es corresponen als tres eixos del projecte: energia, residus i producte. En cadascun dels tres àmbits, l’establiment ha rebut com a resultat una categoria: Bronze -la mes baixa en puntuació-, Plata, Or o Rubí -la puntuació més alta-. A partir d’aquests resultats, cada parada ha rebut un informe amb la qualificació i una sèrie de recomanacions de millores, ordenades segons el cost que va des de la inversió zero fins a millores amb una inversió econòmica d’amortització superior a un any. La idea és que les parades puguin aplicar la filosofia Rubí Brilla: generar estalvi amb les recomanacions de cost zero que serveixi per finançar la resta de millores i fer augmentar l’estalvi gradualment.

En aquesta primera auditoria, la majoria de les parades obtenen classificacions or o plata. En Energia, s’ha valorat l’origen del subministrament, la il·luminació i la classificació energètica dels equips instal·lats, si disposen de difusors a les aixetes i les emissions que genera el transport propi i dels seus proveïdors. El 48% de les parades s’han classificat amb plata, un 42% en or i un 10% en bronze. En Residus, es té en compte l’ús d’envasos reutilitzables, safates i bosses de plàstic; si es promou la prevenció dels residus i el nivell de reciclatge de cada parada. El 66% dels establiments són plata; un 20%, or i el 14% restant, bronze. Pel que fa al producte, els paradistes han respost sobre la procedència del producte, si s’ofereix certificació ecològica i quina informació es dona al client. En aquest àmbit, un 76% han obtingut un bronze i el 24%, plata.

Un cop completada la fase de diagnosi, s’estima que el Mercat té un potencial d’estalvi energètic del 30% o el que és el mateix, uns 30.000 euros l’any.

A partir d’ara, l’equip Rubí Brilla farà seguiment de l’aplicació de les millores i oferirà tallers per a rebaixar la factura elèctrica. A principis de 2018, es realitzarà una segona avaluació de les parades que permetrà veure l’estalvi aconseguit. Durant el primer trimestre de l’any vinent, s’entregaran els distintius definitius amb la qualificació aconseguida un cop completat tot el procés.