Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern municipal porta a aprovació una proposta de pressupost de 89,6 milions d’euros L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha avançat que són uns comptes “prudents i realistes” en l’apartat d’ingressos a causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern municipal porta a aprovació una proposta de pressupost de 89,6 milions d’euros

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha avançat que són uns comptes “prudents i realistes” en l’apartat d’ingressos a causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia

Martínez Martínez i Medrano Muñoz, durant la compareixença (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Martínez Martínez i Medrano Muñoz, durant la compareixença (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el portaveu d’En Comú Podem, Andrés Medrano Muñoz, han presentat la proposta de pressupost municipal per al 2022 que es portarà a aprovació al Ple d’aquest dijous. Els comptes dissenyats per l’equip de govern (PSC i ECP) ascendeixen a 89,6 milions d’euros ─el pressupost consolidat, incloent el pressupost de les empreses municipals Proursa i Font del Ferro, és de 91 milions d’euros─.

Segons ha dit l’alcaldessa, “són uns comptes prudents i realistes, amb l’objectiu final de garantir serveis públics de qualitat, seguint els objectius que ens vam marcar a l’inici del mandat”. Ana María Martínez Martínez també ha explicat que aquest és el segon pressupost que incorpora la perspectiva de gènere, amb la inclusió de fitxes d’actuació en matèria de gènere a 33 subprogrames pressupostaris.

El pressupost és una eina, com tantes d’altres que tenim, que ens serveix per gestionar la ciutat, per mantenir-la en condicions i, sobretot, per transformar-la”, ha comentat Andrés Medrano Muñoz, portaveu d’En Comú Podem i regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal. “Sabem d’on venim ─d’una situació molt dura, traumàtica i trasbalsadora─ i també sabem on volem anar: cap a una ciutat millor, més vivible, més sana i sostenible. Per tant, totes les actuacions que fem a través del pressupost i de les altres eines tenen aquest objectiu”, ha assegurat Medrano Muñoz.

Els comptes que es presentaran al Ple d’aquest dijous ─la primera sessió plenària en format presencial des de l’inici de la pandèmia─ continuen marcats pel context econòmic de prudència derivat de la COVID-19, en què han quedat suspeses les regles fiscals per a l’exercici 2022. Segons Ana María Martínez Martínez, “és el primer pressupost que visualitza un any sencer de desitjada normalitat, perquè encara no hem acabat amb la crisi sanitària que ens va atropellar i ens va fer adaptar-nos, i per tant, està marcat per un context de prudència”.

El pressupost persegueix tres objectius estratègics: la qualitat de l’espai públic; l’atenció a les persones i la promoció econòmica i la creació d’ocupació.

 

Ingressos i despeses

A l’apartat d’ingressos, l’Impost sobre béns Immobles (IBI) es manté sense variació i, com a novetat, s’incorpora un recàrrec a aquells habitatges on s’hagi detectat una desocupació. La resta d’impostos i taxes es mantenen fiscalment sense cap increment, així com els preus públics.

Pel que fa a les despeses, es preveu un increment del 8,5% en el capítol 2, que correspon als serveis municipals. D’altra banda, s’han mantingut els 150.000 euros del fons de contingència.

Durant el 2022 es contemplen unes inversions a la ciutat per valor de gairebé 5,7 milions d’euros. “Tot i la situació post pandèmica, considerem que la ciutat no es pot aturar. A causa de la COVID-19, Rubí es va moure diferent, però ara que comencem a perdre de vista aquest aturador, necessitem que hi hagi millores importants i que el ritme, en la mesura del que sigui possible, sigui sin prisa, pero sin pausa", ha dit l’alcaldessa.

Entre aquestes inversions, amb la meitat de la despesa destinada, destaca l’arranjament i la millora del subsector Q1, al polígon industrial de Rubí Sud. També s’han inclòs increments en els contractes de reposició de voreres i asfaltats, la conservació de les zones verdes i la recollida de residus. S’ha incorporat una partida per a la millora de la seguretat als carrers, enllumenat als accessos de Sant Muç, càmeres de videovigilància a Les Torres i zona centre, així com l’ampliació del pont de Cova Solera. També consta l’adequació de l’edifici de l’Antiga Estació com a espai expositiu, amb gairebé 600.000 euros, i es torna a plantejar una dotació de 300.000 euros per a les accions que la ciutadania decideixi en el marc dels Pressupostos Participatius 2021-2022.

Paral·lelament, l’Ajuntament resta a l’espera dels recursos que rebrà de les subvencions provinents de les convocatòries previstes en el marc de finançament dels fons Europeus Next Generation.