Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El debat sobre dona i Covid-19 conclou que les dones són les principals víctimes de la crisi sanitària La sessió que s’emmarcava en el procés d’elaboració del Pla d’igualtat Municipal ha comptat amb la presentació de l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El debat sobre dona i Covid-19 conclou que les dones són les principals víctimes de la crisi sanitària

La sessió que s’emmarcava en el procés d’elaboració del Pla d’igualtat Municipal ha comptat amb la presentació de l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez

Durant el 2019, la casa d’emergències va atendre a 4 dones (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Durant el 2019, la casa d’emergències va atendre a 4 dones (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través del Servei d’Igualtat, ha analitzat l’impacte de la Covid-19 en les dones en una conferència telemàtica. La sessió s’emmarcava en el procés d’elaboració del Pla d’igualtat Municipal que es troba en fase de diagnosi i ha conclòs que les dones són les principals víctimes de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. “Quan les dones assumeixen de manera majoritària el rol de les cures, també elles són les més afectades per la pandèmia. Quan les dones tenen feines més precàries, també hi ha més opcions que es quedin sense feina. Quan les dones es responsabilitzen majoritàriament de les tasques de la llar, és més difícil que arribin a conciliar i, la més greu de totes, quan les dones que pateixen violència masclista s’han de confinar amb els seus agressors, la seva vida corre perill” ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La sessió ha servit per explicar a les persones assistents les dades de dones a ateses a Rubí pel Servei d’Igualtat durant l’estat d’alarma i en el global de l’any.

Durant el 2020, el servei ha tramitat 7 ingressos a la Casa d’Emergències, 6 durant el confinament. Durant el 2019, la casa d’emergències va atendre a 4 dones. Pel que fa a l’ATENPRO, el dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència, de gener a setembre se n’han tramitat 21, un 40% més que durant 2019. En el que portem d’any, s’han realitzat 1.113 entrevistes per facilitar atenció psicològica i s’han obert 83 expedients nous. Això és, un 15% més que durant el mateix període de 2019 (962). Durant el 2020 s’han realitzat 81 entrevistes per part dels serveis jurídics de l’àmbit i s’han obert 10 casos nous.

Durant la trobada telemàtica, també s’ha presentat a les persones assistents el Protocol d’abordatge a la violència masclista de Rubí i el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat Municipal. El Pla d’Igualtat servirà per ordenar totes les accions que es realitzen al municipi en matèria d’igualtat de gènere, desenvoluparà fórmules per incorporar la mirada de la transversalitat de gènere a totes les polítiques públiques de l’Ajuntament de Rubí i articularà les accions que es realitzen a la ciutat per promoure la igualtat. El document també té per objectiu potenciar projectes de coeducació als centres educatius, espais de participació per a les dones de la ciutat i accions enfocades a la prevenció, detecció, atenció i recuperació de casos de violència masclista. La conferència també ha animat a les dones a participar en el procés d’elaboració del nou document. “Aquesta ha estat la primera trobada al voltant del pla d’igualtat, però en vindran més. Per nosaltres el més important és que aquest document estigui fet amb les aportacions de les dones de la ciutat, que sigui un document de les dones per a les dones”, diu la regidora d’igualtat de l’Ajuntament de Rubí, Yolanda Ferrer Polo.