Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aborda l’eradicació de la mutilació genital femenina El Consistori està preparant un protocol que reflectirà el posicionament en contra d’aquesta pràctica i que donarà veu a la comunitat africana resident a Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament aborda l’eradicació de la mutilació genital femenina

El Consistori està preparant un protocol que reflectirà el posicionament en contra d’aquesta pràctica i que donarà veu a la comunitat africana resident a Rubí

Segons l'OMS, al voltant de 200 milions de dones i nenes han estat sotmeses a la mutilació genital femenina (foto: Ajuntament de Rubí).
Segons l'OMS, al voltant de 200 milions de dones i nenes han estat sotmeses a la mutilació genital femenina (foto: Ajuntament de Rubí)

El 6 de febrer se celebra el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina per sensibilitzar la ciutadania contra aquesta pràctica i lluitar per eradicar-la. Des del novembre del 2019, el Servei de Ciutadania i el Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí treballen de forma cooperativa i coordinada en el disseny i implantació de l’abordatge respectuós d’aquesta pràctica tradicional perjudicial per a les dones.

Aquest abordatge se sustenta en dues premisses. D’una banda, “no podem fer per elles sense elles”, és a dir, que és prioritari incloure les persones implicades en el procés de canvi. Si realment es vol defugir la resposta punitiva o coercitiva, si es vol evitar la posició de superioritat ─cultural, professional...─, convé tenir en compte les persones afectades i la seva comunitat. “Tenir-les en compte significa empatitzar, disposar-se per entendre, escoltar, captar, intuir, ser conscients dels propis prejudicis i afectació. En definitiva, desvestir-nos de tot allò que ens allunya i apropar-nos humanament a l’altre”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo.

L’altra premissa en què es basa l’abordatge respectuós de la mutilació genital femenina és “no som nosaltres qui els hem de donar les solucions, sinó que elles han de trobar les seves pròpies; a nosaltres ens toca acompanyar la reflexió i la transició”. Aquesta segona idea concreta com ha de ser l’acompanyament professional i el ritme del mateix, tenint en compte la dificultat d’equilibrar un posicionament en contra i la necessitat de complir la prohibició legal existent al nostre país amb el respecte a les persones i amb la tolerància a les solucions que puguin trobar.

A partir d’aquests dos principis de base, l’Ajuntament estructura l’abordatge de la mutilació genital femenina en dues esferes: la sensibilització i capacitació dels i de les professionals i el treball comunitari.

La sensibilització i capacitació professional s’ha realitzat a través d’una formació en prevenció i abordatge de la mutilació genital femenina els dies 10 i 11 de novembre de 2020, subvencionada per la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania de la Generalitat. Properament, s’oferirà una formació d’addicional, que tractarà les eines per al diàleg intercultural. A la vegada, tots els acords i consensos adquirits entre les professionals dels diferents serveis es plasmaran en un protocol específic.

Els serveis que participen d’aquest procés són els cossos policials (Mossos d’Esquadra i Policia Local), els serveis socials, els serveis sanitaris (Primària, ASSIR i Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa), l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental, els serveis educatius municipal i del Departament d’Educació, el Servei de primera acollida de persones nouvingudes municipal, el Servei de Ciutadania i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Pel que fa al treball comunitari, s’aposta per l’apropament a la comunitat d’origen africà resident a Rubí. “Tenir-la en compte significa que, en el procés d’elaboració d’aquest protocol, s’iniciï un acostament, un establiment de confiança, poder-los informar, conèixer-nos, trobar punts en comú i poder donar-los veu en aquest procés de reflexió i transició entorn a aquesta pràctica”, ha comentat el regidor de Ciutadania, Pau Navarro Cano.

Des de principis del 2020, el Consistori s’està apropant progressivament i respectuosament a la comunitat, amb la finalitat de conèixer-se mútuament i d’establir un vincle de confiança per vehicular, en un futur, accions de cooperació per donar veu i generar espais de reflexió i sensibilització. Tot i que aquesta aproximació s’ha vist alterada per la COVID-19, ha donat fruit a una relació més fluïda i al fet que un grup de dones africanes hagin volgut compartir la creació d’una associació de dones per la lluita per l’eradicació de la pràctica perjudicial de la mutilació genital femenina.

El proper 11 de febrer, tindrà lloc una trobada entre l’entitat i el Consistori per conèixer aquest projecte i, a la vegada, perquè els serveis municipals puguin explicar la feina que s’està fent. “D’aquesta manera, volem generar un espai d’intercanvi d’informació ple de riqueses i oportunitats que ens permeti poder iniciar un camí plegades”, ha explicat Ferrer Polo.

 

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

La Declaració per a l'eliminació de la violència contra les dones de l'Assemblea General de les Nacions Unides, aprovada el 20 de desembre de 1993, considera la mutilació genital femenina com un tipus de violència masclista. El Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina té el seu antecedent en el 6 de febrer de 2003, quan Stella Obasanjo, primera dama de Nigèria i portaveu d'una campanya contra aquesta pràctica, va realitzar una declaració oficial sobre Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina a l'Àfrica, durant la conferència liderada pel Comitè Interafricà en Pràctiques Tradicionals que afecten la Salut de Dones i Nenes.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant de 200 milions de dones i nenes han estat sotmeses a la mutilació genital femenina i, cada any, més de tres milions de nenes corren el risc de patir-la.

Es tracta d’una pràctica que comprèn tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans genitals femenins per motius no mèdics. Es tracta d’una pràctica que vulnera els drets de les dones i les nenes i que va en contra de la seva salut, seguretat, dignitat i integritat física.