Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell de la Formació Professional de Rubí aprova el Pla de Treball Una sessió del plenari del Consell aquest dijous ha reactivat l’òrgan que vol aconseguir una planificació coherent de l’oferta formativa de la ciutat adaptada a les necessitats del món productiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell de la Formació Professional de Rubí aprova el Pla de Treball

Una sessió del plenari del Consell aquest dijous ha reactivat l’òrgan que vol aconseguir una planificació coherent de l’oferta formativa de la ciutat adaptada a les necessitats del món productiu

El plenari ha tingut lloc a l’auditori Rubí Forma (foto: Localpres).
El plenari ha tingut lloc a l’auditori Rubí Forma (foto: Localpres)

Rubí ha reactivat aquest dijous el Consell de la Formació Professional a través d’una sessió plenària durant la qual s’han aprovat els seus estatuts i el Pla de Treball 2017 – 2019. L’alcaldessa Ana María Martínez, que presideix el Consell, ha destacat la importància de la reactivació d'aquest ens com a eina per millorar la qualificació professional de la ciutadania: “Aquest consell és important dins l’estratègia política del govern que passa a curt termini per atendre els col·lectius més vulnerables i millorar la formació per, a llarg termini, minimitzar les situacions de vulnerabilitat augmentant l’ocupabilitat de la ciutadania”. Per aquest motiu, el Consell té per objectiu, entre d’altres, fer coincidir l’oferta formativa de la ciutat amb les necessitats del desenvolupament econòmic local.

El Consell és un òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu i una plataforma estable de treball en la qual hi tenen presència els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat. Les seves funcions són formular propostes a les administracions competents per al disseny i la planificació de la formació professional  i adaptar-la a les noves necessitats i competències, col·laborar amb l’administració en el disseny i la planificació del mapa escolar, fer més atractiva la formació professional i promoure la col·laboració de les empreses, entre d’altres.

El plenari és l’òrgan de màxim govern i representació del Consell i està format per la presidenta, un representant de cadascun dels grups municipals amb representació al ple de l’Ajuntament de Rubí, els regidors de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Serveis Socials, Educació, Polítiques d’Igualtat i Emancipació Juvenil; la directora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, tècnics de l’Àrea de Cohesió Social i Serveis a les Persones, un representant del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i dos de la Diputació de Barcelona. A més, també tenen un representant el Consell Comarcal del Vallès Occidental, CECOT, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, les associacions d’empresaris dels polígons, CCOO, UGT, cada centre d’FP de la ciutat, els centres de formació professional i ocupacional, les AMPA, l’àrea d’influència del municipi, el món universitari i l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògic. El plenari és l’ens que s’ha convocat aquest dijous i que ha aprovat per unanimitat dels assistents els estatuts del consell, un cop inclosa una modificació a proposta del portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Ramon Capolat, que també s’ha aprovat amb la mateixa majoria.

El plenari s’haurà de reunir com a mínim un cop l’any.

Pla de treball 2017-2019

El pla de treball s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els assistents, a excepció del representant del grup municipal de Veïns per Rubí (VR), Antoni García, que s’hi ha abstingut. El document estableix tres línies de treball: Adequació, foment i millora de la Formació Professional; Transició Escola-Treball i la Formació al llarg de la vida.

Per a millorar la Formació Professional, el document recull dues línies establertes amb anterioritat: l’Observatori de l’FP que ha de crear un mapa de l’FP reglada inicial, ocupacional i contínua; i la formació en centres de treball que promou l’estada en pràctiques en empreses de la ciutat. A més, el pla es compromet a promocionar la formació professional dual al municipi i crear la guia de l’FP de Rubí.

En la transició escola-treball, el pla estableix la creació d’una taula de treball transversal formada per Rubí Forma, Educació, equips d’assessorament i orientació psicopedagògica, Serveis Socials i Joventut que impulsi accions per fomentar la formació i inserció de les persones joves i reduir el fracàs i l’abandonament escolar.

Pel que fa a la formació al llarg de la vida, s’establiran convenis de col·laboració amb la CECOT i els diferents agents socials locals i facilitarà la formació contínua específica a les empreses que ho sol·licitin. Igualment, es promourà l’acreditació i qualificació professional al llarg de la vida de la ciutadania.

La sessió del ple del Consell s’ha tancat amb una xerrada a càrrec d’Eloisa Anglada, directora tècnica de l’Institut Català de les Qualificacions Professionals.