Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El comerç de proximitat, protagonista de la 20a Fira de Sant Galderic Aquest dijous, divendres i dissabte es durà a terme l’activitat 'De tapes per la Fira', amb la implicació de 27 bars i restaurants de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El comerç de proximitat, protagonista de la 20a Fira de Sant Galderic

Aquest dijous, divendres i dissabte es durà a terme l’activitat 'De tapes per la Fira', amb la implicació de 27 bars i restaurants de la ciutat

La Fira de Sant Galderic tornarà a omplir els carrers del centre.
La Fira de Sant Galderic tornarà a omplir els carrers del centre

Aquest dissabte se celebra la 20a Fira de Sant Galderic, un esdeveniment que enguany cedeix un protagonisme especial al comerç de proximitat. I és que a banda de la 3a edició de l’activitat De tapes per la Fira, també es presenta el llibret El comerç, del taulell al cistell, s’inaugura l’exposició Rubí i el comerç de proximitat (1850-1965) i es duu a terme la xerrada La història del comerç local.

La 3a edició de l’activitat De tapes per la Fira compta amb la implicació de 27 restauradors de la ciutat, gairebé el doble que l’any passat, quan hi van participar 14 bars i restaurants. Aquests establiments oferiran les seves receptes als visitants de la fira aquest dijous i divendres a partir de les 18 h i dissabte de 12 h a 23 h (alguns d’ells oferiran aquestes tapes en un horari especial, que es pot consultar al programa de la fira). Cada tapa, acompanyada d’una beguda, tindrà un preu de 2,5 euros. Entre d’altres, es podran tastar costelles de porc amb mostassa i mel (La Popular), un crep de peix i marisc amb escuma de pastanaga i crema de pera (Antic Hostal del Gall), musclos farcits i arrebossats amb pebrots del Padrón dolços (Cal Pierre), llaminera arrebossada amb salsa de cabrales (Pàmpol), torradetes amb pastís de llagostins (Tast d’Art) o ous a baixa temperatura amb ceba caramel·litzada, espàrrecs verds i escuma calenta de patata (Plats).

Aquest dijous, a les 19.30 h, també es presenta al Museu Municipal Castell (MMUC) El comerç, del taulell al cistell, el tercer títol de la col·lecció El Rubí d’abans que edita l’Ajuntament de Rubí. Es tracta d’una sèrie que va néixer per divulgar la memòria de la ciutat a través de les seves tradicions i manifestacions populars, posant un èmfasi especial a recollir les activitats més quotidianes dels nostres avantpassats. El comerç, del taulell al cistell mostra bona part de la història dels establiments comercials, dels serveis, del Mercat Municipal i dels hostals i les tabernes rubinencs, tot il·lustrat amb una col·lecció de fotografies.

Posteriorment, s’inaugurarà l’exposició Rubí i el comerç de proximitat (1850-1965), una mostra de recuperació històrica sobre les antigues botigues de Rubí i el seu teixit comercial. Els visitants podran veure un conjunt de cinquanta imatges en un marc cronològic que va des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX. A l’hora d’elaborar aquesta exposició, una coproducció entre l’Ajuntament i l’entitat Sant Galderic, s’ha treballat amb els fons de la col·lecció Roset, de l’Arxiu Municipal, de l’Arxiu Nacional i de col·leccions privades. Al mateix temps, també s’inaugurarà l’exposició del 13è Concurs de Plaques de Cava, Rubí 2014. Totes dues mostres es podran veure al Museu Municipal Castell (MMUC) fins el 16 de novembre.

El proper 30 d’octubre (20 h), es realitzarà una visita guiada a l’exposició Rubí i el comerç de proximitat (1850-1965), acompanyada de la xerrada La història del comerç local, a càrrec del mestre i estudiós local Lluís Garcia.

Sant Galderic, art i pagesia
La 20a edició de la Fira de Sant Galderic compta amb les tradicionals Fira de pagesia (passeig de Francesc Macià i plaça Catalunya), la Fira d’art i artesania (c/ Xercavins i c/ Sant Francesc), la Fira Retro Clàssic (plaça de Salvador Allende) i la Trobada de col·leccionistes de plaques de cava (plaça del Doctor Guardiet). Durant la jornada de dissabte també es durà a terme la 20a Trobada de puntaires de Rubí, tallers d’expressió plàstica per a infants, una ballada de gegants i una botifarrada popular, entre moltes altres activitats.

Paral·lelament, la Taula d’entitats de Rubí per la inclusió social organitzarà una nova recollida d’aliments solidària coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Galderic. Les persones interessades a col·laborar-hi podran fer les seves aportacions en una parada situada a l’alçada del número 46 de l’avinguda de Barcelona.