Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler inaugura aquest divendres la tercera exposició dedicada al fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo La mostra, que es podrà visitar fins al 29 de juny, presenta 54 retrats realitzats pel propi Marroyo i per altres fotògrafs i amics https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/el-celler-inaugura-aquest-divendres-la-tercera-exposicio-dedicada-al-fotograf-rubinenc-ignasi-marroyo/@@images/image/preview

El Celler inaugura aquest divendres la tercera exposició dedicada al fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo

La mostra, que es podrà visitar fins al 29 de juny, presenta 54 retrats realitzats pel propi Marroyo i per altres fotògrafs i amics

Ignasi Marroyo davant d'algunes de les fotos de l'exposició.
Ignasi Marroyo davant d'algunes de les fotos de l'exposició

Aquest divendres 15 de maig s’inaugurarà al Celler la tercera exposició programada per l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu de retre homenatge al fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo. La mostra, titulada Ignasi Marroyo i amics – Retrats, reuneix 54 obres realitzades pel mateix Marroyo i pels seus companys fotògrafs: des dels amics de Rubí i del Grup Fotogràfic El Gra als companys de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, El Mussol i el Foto Club Terrassa, així com els nous amics del Seminari de Fotoperiodisme d’Albarracín (Terol).

Les imatges, instal·lades a la Sala Cèsar Martinell del Celler, reflecteixen tota mena d’estils i èpoques, des de la meitat del segle passat fins a l’actualitat, però tenen com a tret comú la temàtica del retrat, ja sigui des de l’aproximació de la fotografia artística o del fotoperiodisme. Els visitants hi podran trobar una quinzena d’instantànies preses per Marroyo i altres 39 realitzades pels fotògrafs que l’han volgut acompanyar en aquesta col·lectiva.

Manel Miras, comissari de l’exposició, ha recordat que Ignasi Marroyo sempre ha estat “un gran enamorat del retrat” tot i que, durant els seus 50 anys de professió, ha cultivat principalment el gènere del reportatge. Miras també ha definit l’homenatjat com “el reporter desconegut de la seva generació”, un artista que “feia fotos per a ell, sense pensar en el reportatge; i que ha estat amb el temps que s’ha donat a conèixer”.

De la seva banda, Marroyo s’ha confessat un cop més “aclaparat” pel reconeixement que està rebent aquests dies per part de la ciutat i dels seus col·legues fotògrafs: “El que m’ha importat sempre és que la fotografia em servís per formar-me [...]. La resposta ha estat molt agraïda interiorment. Ha estat un plaer immens”. 

Com la resta d’exposicions programades aquest any per retre homenatge a Ignasi Marroyo, la mostra del Celler forma part d’un projecte del Museu Municipal Castell (MMUC). La seva inauguració tindrà lloc aquest divendres a partir de les 19 h i comptarà amb la presència de l’alcaldessa, Carme García, de la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz, i del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell.

Tres exposicions per reconèixer un fotògraf cabdal
A banda de la mostra que s’inaugura aquest divendres al Celler, la ciutat acull altres dues exposicions dedicades a la figura d’Ignasi Marroyo que es podran visitar fins al 7 de juny. Es tracta de Somorrostro, imatges d’una època, que reuneix al Museu Municipal Castell el reportatge realitzat pel fotògraf rubinenc sobre el barraquisme a Barcelona, i Rubí vist per Ignasi Marroyo, integrada per imatges de la ciutat captades entre els anys 60 i 90, que es pot veure a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

Ignasi Marroyo (Madrid, 22 de maig de 1928) va ser membre fundador del col·lectiu fotogràfic El Mussol, nascut en el si de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El 1996, també va crear a Rubí el Grup Fotogràfic El Gra, encara plenament actiu.

Tot i que el rubinenc va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia l’any 1963, no va ser fins al 1972 quan va començar a fer-ho de manera exclusiva. Al llarg de 50 anys, Marroyo ha produït un important fons fotogràfic, format per més de 70.000 imatges que va cedir l’any passat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La seva obra també es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a galeries privades.

El 2014, Marroyo va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i també va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí.

Imatges relacionades

Manel Miras ha fet un recorregut per l'exposició
Manel Miras ha fet un recorregut per l'exposició
La Sala Cèsar Martinell acull un total de 54 fotografies
La Sala Cèsar Martinell acull un total de 54 fotografies
Les fotografies s'agrupen a les "capelles" del Celler
Les fotografies s'agrupen a les "capelles" del Celler
Marroyo explicant les fotografies de l'exposició
Marroyo explicant les fotografies de l'exposició
A l'exposició es poden veure retrats de diferents estils
A l'exposició es poden veure retrats de diferents estils
L'exposició reuneix imatges de diferents fotògrafs
L'exposició reuneix imatges de diferents fotògrafs
Abans de la inauguració de la mostra s'ha fet una visita per a la premsa i alguns dels participants a l'exposició
Abans de la inauguració de la mostra s'ha fet una visita per a la premsa i alguns dels participants a l'exposició
L'exposició s'ha instal·lat a la Sala Cèsar Martinell
L'exposició s'ha instal·lat a la Sala Cèsar Martinell