Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler es vesteix de Festa Major amb motiu del 50è aniversari del Grup Fotogràfic El Gra L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha inaugurat aquest divendres la primera de les tres exposicions commemoratives dels 50 anys de l’entitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Celler es vesteix de Festa Major amb motiu del 50è aniversari del Grup Fotogràfic El Gra

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha inaugurat aquest divendres la primera de les tres exposicions commemoratives dels 50 anys de l’entitat

L’alcaldessa i el regidor de Cultura han visitat l’exposició acompanyats del president d’El Gra (foto: Localpres).
L’alcaldessa i el regidor de Cultura han visitat l’exposició acompanyats del president d’El Gra (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, acompanyada del regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha inaugurat aquest divendres al Celler la primera de les tres exposicions commemoratives del 50è aniversari del Grup Fotogràfic El Gra. Sota el títol Festa Major viva 1979-2015, l’entitat presenta en aquesta mostra un recorregut històric per totes les festes majors des de la recuperació de la democràcia, a través d’una selecció de les imatges capturades durant tots aquests anys en el marc de l’activitat Fotografia viva.

Les instantànies seleccionades per El Gra comparteixen protagonisme amb elements aportats per més d’una cinquantena d’entitats i artistes de la ciutat, entre els quals figuren des dels Gegants de Rubí als vestits de les cases regionals, passant pels equipaments dels clubs esportius locals o una extensa col·lecció de capgrossos, que tanquen el recorregut de forma simbòlica. Tot plegat converteix la Sala de Tines en un gran carrer on queda palès el caràcter popular de la Festa Major de Rubí i el pes que hi té el teixit associatiu.

Durant l’acte d’inauguració, presentat pel periodista Jordi Margarit, el president del Grup Fotogràfic El Gra, Manel Miras, ha expressat el gran esforç que ha suposat l’organització d’aquesta mostra, una tasca col·lectiva de prop de dos anys que ha comptat amb la complicitat de nombroses entitats locals. “Ens sentim molt orgullosos de fer 50 anys, de col·laborar amb la cultura de Rubí i de participar-hi activament de la mà de totes les entitats”, ha dit el president d’El Gra. Miras, que ha comparegut acompanyat per dos dels membres fundadors del grup, Josep Maria Roset i Ignasi Marroyo, ha tingut paraules de record per a totes les persones que han passat per l’entitat: “Som una colla d’amics, gairebé una família”.

Per a l’alcaldessa, la mostra inaugurada aquest divendres “demostra que El Gra és una de les entitats més properes a la ciutadania. Des del 1966 fins a l’actualitat, ha esdevingut el punt de trobada de tots els amants de la fotografia a la ciutat però, sobretot, ha estat un notari d’excepció de la vida de Rubí i ha realitzat una tasca molt valuosa documentant l’ambient de les activitats que s’han desenvolupat a la ciutat. Ha omplert l’àlbum de fotos de la nostra vida, instantànies que guarden records i que il·lustren temps passats de la nostra ciutat”.

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, El Gra ha lliurat a l’alcaldessa el llibre Grup Fotogràfic El Gra. 50 anys 1966-2016, on es recullen totes les imatges incloses a les tres mostres organitzades amb motiu de l’aniversari, així com una breu història de l’entitat. De la seva banda, Ana María Martínez ha obsequiat El Gra amb una placa commemorativa d’aquest 50è aniversari.

L’acte inaugural s’ha tancat a la plaça del Celler Cooperatiu, amb un Tastet de Festa Major que ha permès als assistents gaudir de petits avanços d’algunes de les activitats que tindran lloc durant la propera Festa Major a càrrec de les entitats locals.

Els actes continuen
El proper 10 de juny, i com a complement de l’exposició, s’ha programat la taula rodona Festes Majors 1979-2015, segons els nostres alcaldes, que reunirà a la sala Cèsar Martinell del Celler tots els alcaldes i alcaldesses de Rubí de la darrera etapa democràtica: Miquel Llugany, Eduard Pallejà, Núria Buenaventura, Carme García Lores i Ana María Martínez.

L’11 de juny a les 19 h, s’obriran les portes de les altres dues exposicions que ha preparat El Gra per celebrar el seu 50è aniversari, en aquest cas a l’Espai Expositiu Aula Cultural. Es tracta de les mostres Col·lectiva El Gra, que ret homenatge als fotògrafs que han passat per l’entitat durant tot aquest temps; i Trofeu El Gra, que recull les imatges guanyadores de les 14 diferents edicions d’aquest certamen estatal, organitzat per El Gra entre el 1967 i el 1985.

Pel que fa a les activitats que completaran la commemoració, hi ha prevista una xerrada sobre fotografia artística i de concurs el 14 de juliol, a càrrec de Jaume Badia i Josep Maria Ribas Prous; el passi del documental No me llames fotógrafo de guerra i un col·loqui sobre fotoperiodisme amb Sandra Balcells i Emilio Morenatti el 16 de setembre; i una activitat familiar l’1 d’octubre en el marc del festival local de fotografia La Nuu. A més, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler dedicarà el seu mes de novembre a El Gra, per la qual cosa l’entitat hi protagonitzarà diferents activitats setmanals.

Imatges relacionades

L'alcaldessa, durant el seu discurs (foto: Localpres)
L'alcaldessa, durant el seu discurs (foto: Localpres)