Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Durant els propers dies es podria superar el llindar d’informació per a l’ozó troposfèric al Vallès Occidental Les persones més sensibles a aquest contaminant són les que pateixen problemes respiratoris, la gent gran i els infants https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Durant els propers dies es podria superar el llindar d’informació per a l’ozó troposfèric al Vallès Occidental

Les persones més sensibles a aquest contaminant són les que pateixen problemes respiratoris, la gent gran i els infants

A Rubí, la cabina de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica està situada a Ca n’Oriol (foto: Ramon Vilalta).
A Rubí, la cabina de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica està situada a Ca n’Oriol (foto: Ramon Vilalta)

El Servei de Vigilància i Control de l’Aire del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha informat que, durant els propers dies, és possible que se superi el llindar d'informació per a l'ozó troposfèric a la zona de qualitat de l'aire del Vallès-Baix Llobregat. Per aquest motiu, es recomana a les persones amb problemes respiratoris, la gent gran i els infants que evitin fer esforços a l'aire lliure, especialment entre les 10 h i les 16 h, quan els nivells d'ozó són més alts.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració de diversos municipis de Catalunya, entre ells el de Rubí, intensifica el control dels nivells d’ozó troposfèric entre els mesos de maig i setembre mitjançant la Campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Catalunya. Aquesta és l’època de l’any en què les condicions meteorològiques (alta radiació solar, temperatures elevades, etc.) afavoreixen la formació d’aquest gas i, per tant, quan es poden superar els nivells establerts. 

La legislació marca, com a valors orientatius per prevenir possibles efectes de l’ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d’informació (180 µg/m3 en 1 hora) o el llindar d’alerta (240 µg/m3 durant 1 hora) establerts s’informa a la població i a diversos organismes i entitats d’aquesta superació per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció. 

D'acord amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a mesura preventiva cal renunciar a fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme especialment a les hores en què els nivells d'ozó són més alts (entre les 10 h i les 16 h). Els grups que poden ser particularment més sensibles a aquest contaminant són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, els infants i la gent gran. 

En funció de la concentració d’ozó i de la durada de l'episodi, aquest gas pot causar diferents efectes sobre la salut, com ara tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries (efecte “gola seca”), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar general, com ara cansament, mal de cap o decaiguda, entre d’altres.