Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Durant el curs escolar 2020-2021 s’han repartit prop d’un miler d’àpats gràcies al projecte Recooperem La iniciativa ha permès aprofitar 381,14 kg d’aliments procedents dels menjadors de les sis escoles participants, que s’han congelat en envasos compostables individuals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Durant el curs escolar 2020-2021 s’han repartit prop d’un miler d’àpats gràcies al projecte Recooperem

La iniciativa ha permès aprofitar 381,14 kg d’aliments procedents dels menjadors de les sis escoles participants, que s’han congelat en envasos compostables individuals

Els aliments sobrants es congelar per reaprofitar-los (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els aliments sobrants es congelar per reaprofitar-los (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha aconseguit, durant el curs 2020-2021, prevenir el malbaratament d’un total de 381,14 kg d’aliments en el marc del projecte Recooperem: cuina per compartir. Tots aquests quilos s’han congelat en 952 envasos compostables individuals de 400 grams aproximadament cadascun. Tenint en compte que cada envàs equival a una ració d’un àpat diari, s’han pogut repartir prop d’un miler de menjars saludables entre aquelles persones que es troben en alguna situació de vulnerabilitat social.

Recooperem: cuina per compartir és un projecte d’aprofitament alimentari i de prevenció del malbaratament alimentari que, a través de circuits locals, promou l’accés a dietes equilibrades, saludables i sostenibles a persones en situacions de vulnerabilitat. La xarxa d’agents implicats està formada per l’Ajuntament, sis escoles (Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Montserrat i Rivo Rubeo), dues empreses de menjador (Campos Estela i Va De Lleure) i una entitat del tercer sector de distribució d’aliments (Frater Nadal). Rubí participa en aquest projecte des de l’any 2017.

Els aliments del Recooperem són aliments cuinats que contenen una gran varietat de nutrients i que són elaborats en un espai de seguretat alimentària. Són aliments saludables i que formen part d’una dieta equilibrada. Aquests aliments es converteixen en un recurs alimentari que complementa altres programes d’aliments existents als municipis de la comarca.

En aquesta ocasió, s’han recuperat 139,25 kg (37%) de carn, ous i peix; 99,54 kg (26%) de pa pasta i cereals; 73,79 kg de patates i llegums (19%) i 68,56 kg (18%) de verdures i hortalisses. Així, s’han pogut aprofitar aliments que contenen proteïnes, hidrats de carboni, calories, etc. El percentatge de cada grup d’aliments respecte del total de quilos és bastant similar, fet que garanteix un accés a una dieta variada de forma regular.

 

Les famílies beneficiaries

L’agreujament i la generació de noves situacions de pobresa a causa de la pandèmia global sanitària ha fet augmentar la cobertura de necessitats bàsiques com l’alimentació. L’informe sobre l’impacte de la crisi de la COVID-19 sobre la població del Vallès Occidental (2021) apunta que durant aquest any s’ha incrementat la cobertura dels bancs d’aliments i la seva tasca. Segons el mateix estudi, “entre el març i el setembre del 2020, Creu Roja ha distribuït ajudes de primera necessitat a 13.388 famílies i ha proporcionat assistència i suport a 1.264 persones en situació de risc a la comarca (Creu Roja, 2020)”. Per la seva banda, Frater Nadal ha arribat a més de 200 persones beneficiàries durant aquest temps.

Pel que fa al projecte Recooperem, durant el curs escolar 2020-2021 s’han beneficiat més de 44 famílies de Rubí, un total de 111 persones beneficiàries.

Segons les dades, hi ha més persones de sexe femení beneficiàries (70) respecte el sexe masculí (41). La gran majoria de persones beneficiàries (94) han nascut a Catalunya, mentre que la resta (17) ho han fet a un altre país. Les famílies formades per tres membres i un membre són les famílies beneficiàries que predominen.

"Els resultats del curs escolar 2020-2021 constaten, un any més, de quina manera s’ha reduït el malbaratament alimentari i com s’ha aconseguit promoure l’accés a una alimentació saludable i equilibrada a la ciutadania", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. "Felicitem els i les participants en aquest projecte, que realça el valor que tenen els aliments per a les persones i pel planeta".

La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, s’ha sumat a l’agraïment a la tasca que desenvolupen les persones implicades: "El projecte és possible gràcies a la participació i dedicació de totes les persones, entitats i organitzacions adherides al mateix. Vull ressaltar el primordial paper del personal de cuina i de les empreses de restauració i reconèixer, de la mateixa manera, la cabdal tasca de les persones responsables i del voluntariat de les entitats socials de distribució d’aliments perquè faciliten el consum d’aquests aliments entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en alguna situació de vulnerabilitat social".