Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diversos vestits i complements de la modista rubinenca Maria Illa Gumà s’exposen al Museu Municipal Castell (MMUC) La mostra, fruit de la col·laboració entre l’equipament rubinenc i el Museu del Disseny de Barcelona, es podrà visitar fins al 15 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Diversos vestits i complements de la modista rubinenca Maria Illa Gumà s’exposen al Museu Municipal Castell (MMUC)

La mostra, fruit de la col·laboració entre l’equipament rubinenc i el Museu del Disseny de Barcelona, es podrà visitar fins al 15 de desembre

L’alcaldessa i la promotora de la mostra, observant un dels dissenys de Maria Illa Gumà (foto: Ajuntament – Localpres).
L’alcaldessa i la promotora de la mostra, observant un dels dissenys de Maria Illa Gumà (foto: Ajuntament – Localpres)

Aquest dijous s’ha inaugurat l’exposició Fotografia de moda. Maria Illa Gumà. L’alta costura a Rubí al Museu Municipal Castell (MMUC). La mostra inclou vestits i complements creats per la modista, fotografies d’altres dissenyadors coetanis i objectes antics vinculats al món de la confecció. L’exposició és fruit de la col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el MMUC i vol posar en valor la figura d’Illa Gumà, la modista de més categoria de la ciutat entre el 1940 i finals de la dècada dels seixanta.

Maria Illa Gumà (1902 – 1976) va néixer i viure tota la seva vida a Rubí. Va obrir el primer taller a Can Tosca, la casa familiar situada a l’actual avinguda de Barcelona i, posteriorment, es va traslladar a un pis al carrer Pintor Murillo. De petita va patir poliomielitis, una malaltia que va marcar la resta de la seva vida, però que no la va aturar. Va arribar a la costura per influència de les seves tietes, que també eren modistes. De formació autodidacta, va ser pionera en la difusió del seu ofici per tota la comarca. La seva mestria es basava a treballar la forma de la peça a partir del cos de la clienta i del maniquí. Al llarg de la seva carrera va vestir a les dones benestants de Rubí, però també de Terrassa i Barcelona.

Com a modista sabia trobar l’estil adient a cadascú, tot aportant el toc de distinció necessari, sobretot per a les grans ocasions: casaments, Liceus, grans esdeveniments...”, ha explicat la rubinenca Roser Raventós Puig, promotora de l’exposició i una de les aprenents al seu taller. “Amb el seu talent, va transformar un cosidor on les noies anaven a aprendre a cosir en un taller d’alta costura”. Durant la inauguració de la mostra, Raventós ha rememorat alguns dels records del seu pas pel taller d’Illa, on hi va entrar amb poc més de deu anys: “Era un lloc espaiós i clar [...]. En estones de calma, la Maria ens posava la ràdio i escoltàvem música, sobretot òpera [...]. L’emprovador m’impressionava: era una habitació interior bastant gran molt ben il·luminada, revestida de miralls, on les senyores es podien veure pels quatre costats”.

Un gran nombre de famílies rubinenques han prestat els seus vestits i complements confeccionats per Maria Illa Gumà, peces d’indumentària de gran valor sentimental que són les grans protagonistes de l’exposició. La mostra també inclou 23 fotografies de moda de la seva època, fetes entre els anys quaranta i seixanta per grans fotògrafs, molts dels quals treballaven per la revista Alta costura. Les imatges han estat cedides temporalment pel Museu del Disseny de Barcelona, que pertany a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Segons la conservadora d’indumentària i moda del Museu del Disseny de Barcelona, Sílvia Ventosa Muñoz, “encara que no tenim fotografies dels seus models, en aquestes imatges podem veure dissenys de cases tan importants com Santa Eulàlia, El Dique Flotante o Pedro Rodríguez, que ens recorden les creacions de Maria Illa”.

Per la seva banda, el Museu Etnogràfic Vallhonrat també ha cedit de manera temporal diferents peces de l’època per ambientar el projecte expositiu, que es complementa amb altres fotografies facilitades per famílies de la ciutat.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que ha estat acompanyada pel regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón. L’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que el MMUC hagi programat aquesta exposició, que ret homenatge a una rubinenca que “de la seva professió en va fer un art” i que, a la vegada, ajuda a conservar la memòria d’un ofici que s’ha anat perdent amb el pas dels anys. “És tan bonic que dediquis la teva vida laboral a fer allò que t’agrada i que, després de molt de temps, persones que et van estimar i que van compartir amb tu aquest ofici preciós et dediquin un homenatge”, ha explicat Martínez.

La mostra, que també ha comptat amb la col·laboració desinteressada de comerços locals i de Barcelona, com ara Gratacós Teixits ─on Maria Illa anava a comprar les teles─, així com del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, es podrà visitar al MMUC fins al 15 de desembre.