Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Des d’aquest dimarts i fins al 15 d’octubre no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització L’Ajuntament de Rubí ha dut a terme diverses actuacions amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi a les urbanitzacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Des d’aquest dimarts i fins al 15 d’octubre no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització

L’Ajuntament de Rubí ha dut a terme diverses actuacions amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi a les urbanitzacions

Fins el 15 d’octubre queda prohibit encendre foc als terrenys forestals sense la corresponent autorització.
Fins el 15 d’octubre queda prohibit encendre foc als terrenys forestals sense la corresponent autorització

A partir d’aquest dimarts, 15 de març, no es permet encendre foc en terrenys forestals sense la corresponent autorització amb l’objectiu de prevenir incendis durant el període de major risc. Aquesta prohibició, que es mantindrà fins al 15 d’octubre, està recollida al Decret 64/1995. Aquesta norma estableix que en els terrenys forestals ─estiguin o no poblats d’espècies arbòries─ i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina sigui la seva finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

De manera extraordinària, si s’han de realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal, cal demanar autorització al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Prevenció d’incendis
Els darrers dos anys, el servei de Medi Natural de l’Ajuntament ha intensificat les actuacions per prevenir incendis forestals, paral·leles a les que duen a terme els serveis de Protecció Civil i de Llicències ─aquest últim pel que fa la disciplina urbanística en parcel·les privades no edificades dins d’urbanitzacions─.

En el marc del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015, el consistori està executant el projecte d’adequació dels boscos municipals des del mes de desembre de 2014. Aquestes tasques, que afecten una superfície de 150 ha de les urbanitzacions de Can Barceló, Valls de Sant Muç, Ximelis, Can Solà, Castellnou (sector A, B, C i D), Vallès Park i Serrafossà, han de permetre reduir el risc d’incendi en tot aquest àmbit.

També es duu a terme un manteniment anual cíclic de les parcel·les i zones verdes municipals, incloses les franges municipals.

Entre d’altres, també s’ha dut a terme el condicionament de diferents camins rurals ─una part d’aquests treballs formaven part del projecte d’arranjament de camins rurals inclòs al Pla d’inversions─. Així, s’han explanat aquests camins, s’han adequat passos de torrents i s’han desbrossat els marges.

Tot i que el consistori no ha pogut actuar a les franges privades, ja que no es disposa encara dels instruments legals i administratius adients, les actuacions realitzades han permès disminuir fortament el risc d’incendi respecte l’any 2014.