Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Continua activat l’episodi per alta contaminació per partícules a Rubí i a 39 municipis més de la conurbació de Barcelona Es recomana desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir la mobilitat amb vehicle privat i realitzar una conducció eficient https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Continua activat l’episodi per alta contaminació per partícules a Rubí i a 39 municipis més de la conurbació de Barcelona

Es recomana desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir la mobilitat amb vehicle privat i realitzar una conducció eficient

Entre d'altres, es recomana evitar l'ús del vehicle privat i conduir de manera eficient.
Entre d'altres, es recomana evitar l'ús del vehicle privat i conduir de manera eficient

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat manté activat el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que va declarar el dimecres als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020).

Aquests municipis són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles. A la resta del territori es manté l’avís preventiu per partícules PM10.

La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ja que se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació. En concret, ens continua afectant la intrusió de pols africana que ha fet augmentar la concentració de partícules en suspensió en l’aire.

Dilluns es va activar un avís preventiu i durant cinc dies consecutius s’han enregistrat superacions del valor límit diari a més d’una estació. Actualment s’estan mesurant nivells elevats de PM10 en diverses estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Reduir la generació i la resuspensió
L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.