Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Continental, CECOT i PIMEC presenten les seves experiències en eficiència energètica a la 10a Jornada tècnica Rubí Brilla El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, defensa l’eficiència energètica com a factor de competitivitat de les empreses locals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Continental, CECOT i PIMEC presenten les seves experiències en eficiència energètica a la 10a Jornada tècnica Rubí Brilla

El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, defensa l’eficiència energètica com a factor de competitivitat de les empreses locals

La jornada s’ha celebrat al Fòrum de la Masia de Can Serra (foto: Localpres).
La jornada s’ha celebrat al Fòrum de la Masia de Can Serra (foto: Localpres)

Una quarantena d’empresaris de la ciutat han participat aquest divendres en una nova edició de les jornades tècniques que organitza l’equip de Rubí Brilla de l’Ajuntament de Rubí. Amb aquestes sessions, que s’organitzen de manera periòdica des de l’any 2011, el consistori pretén compartir diversos casos d’èxit en matèria d’eficiència energètica i ús de renovables amb l’objectiu que aquests models es puguin replicar a les indústries del municipi. En aquesta 10a reunió tècnica han estat l’empresa Continental i les entitats CECOT i PIMEC les que han exposat les seves experiències als empresaris rubinencs.

Durant la presentació de la 10a Jornada tècnica del projecte Rubí Brilla, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha explicat que aquet tipus de trobades estan orientades a augmentar la competitivitat de les empreses reduint el seu consum energètic i, alhora, les emissions de CO2: “En l’escenari actual, d’augment imparable del preu de l’energia, que cada cop representa un percentatge més elevat del cost de producció, l’eficiència energètica i l’autoconsum són l’única via de solució d’aquest problema”. El responsable municipal també ha reiterat als empresaris que tenen en l’Ajuntament un aliat en el seu camí per ser més competitives: “La nostra obligació com a administració és ser facilitadors i estar a la vostra disposició, perquè creiem que aquesta relació entre empresa i administració local beneficia tothom”.

Experiències d’èxit
Xavier Mas, assessor en estalvi elèctric de la CECOT, ha parlat aquest divendres de La gestió energètica com a factor clau per a la competitivitat de les empreses. Segons el ponent, les companyies necessiten assessorar-se a nivell elèctric perquè l'energia és un cost important dins del balanç de les empreses i aquestes cada cop en consumeixen més, en són més dependents. En aquest sentit, la CECOT ofereix als seus associats diversos serveis vinculats a l’assessorament elèctric. D’una banda, el servei d’optimització de la despesa elèctrica, que permet conèixer si el contracte vigent és el més avantatjós i ajustat, si la comercialitzadora està facturant un preu correcte o si la potència contractada s’ajusta a les necessitats productives de l’empresa. També posa a disposició de les empreses el servei de monitoratge d’instal·lacions elèctriques, que possibilita saber què es consumeix i què costa i poder controlar les incidències de la instal·lació per evitar sobrecostos a la factura. I, per últim, assessorament sobre quines activitats es poden acollir a l’exempció de l'Impost sobre l'energia elèctrica, que poden arribar fins a un 85% del tribut.

Per la seva banda, Flavio Zanardi, d’IPAE SL i col·laborador a PIMEC, s’ha referit al Reial Decret 56/2016, d’auditories energètiques a grans empreses, i Com convertir l’obligació en oportunitat. Aquest Reial Decret estableix el marc normatiu que desenvolupa actuacions per contribuir a assolir els objectius de la Unió Europea en matèria d’eficiència energètica. Bàsicament, aquestes accions se centren en tres eixos: la millora de l’eficiència energètica d’una organització, la promoció de l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Les empreses que han de realitzar l’auditoria energètica són les que tenen almenys 250 treballadors o que tinguin un volum de negoci superior als 50 milions d’euros i un balanç general major que excedeixi els 43 milions d’euros. Durant la seva intervenció, Zanardi ha parlat dels objectius d’aquestes auditories energètiques, dels temps d’execució i del règim d’inspecció, entre d’altres.

Per últim, David García, facilities manager a Continental Automotive Spain, s’ha centrat en l’Eficiència i estalvi energètic en sistemes de ventilació forçada. El ponent ha explicat un sistema de ventilació innovador que està implantant l’empresa d’automoció a la seva planta d’injecció de plàstics amb l’objectiu d’acabar amb un problema que era difícilment solucionable sense fer una gran despesa energètica. Aquest dispositiu s’ha utilitzat fins al moment en instal·lacions amb sostres molt alts, com ara naus de logística grans o aeroports, i Continental serà una de les primeres empreses a implantar-lo en un entorn net.

García ha detallat que el nou sistema permetrà a l’empresa regular millor les temperatures de la planta, ventilar i renovar l’aire interior sense que això repercuteixi en una contaminació del producte, i donar un valor afegit a la fàbrica sense necessitat de fer-hi grans inversions de retorn lent. Tot plegat, tal com ha destacat el representant de Continental, per acabar sent més competitius.

Les jornades tècniques Rubí Brilla estan organitzades per l’Ajuntament de Rubí i compten amb una subvenció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local. 

Imatges relacionades

Xavier Mas, de CECOT (foto: Localpres)
Xavier Mas, de CECOT (foto: Localpres)
La responsable tècnica de Rubí Brilla, Marta Morera, i el regidor de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto (foto: Localpres)
La responsable tècnica de Rubí Brilla, Marta Morera, i el regidor de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto (foto: Localpres)