Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Baixen els robatoris amb força a domicili un 47,5% a Rubí durant el 2020 Les peticions de servei i els serveis planificats relacionats amb la pandèmia han suposat pràcticament el 23% del total d’actuacions efectuades per la Policia Local https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Baixen els robatoris amb força a domicili un 47,5% a Rubí durant el 2020

Les peticions de servei i els serveis planificats relacionats amb la pandèmia han suposat pràcticament el 23% del total d’actuacions efectuades per la Policia Local

D’esquerra a dreta: Oriol Sànchez Vidal, Ana María Martínez Martínez i Carlos Otamendi Fornieles (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
D’esquerra a dreta: Oriol Sànchez Vidal, Ana María Martínez Martínez i Carlos Otamendi Fornieles (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Durant l’any 2020 i el que portem del 2021, Rubí ha registrat un total de 3.600 infraccions penals, el que representa un descens del 4% respecte a l’any anterior i trenca la tendència a l’alça del 2019, quan els fets van augmentar un 3,9%. Malgrat que la pandèmia ha marcat indiscutiblement l’índex delinqüencial i han baixat els delictes, l’activitat policial ha crescut a la ciutat i en el darrer any s’han incrementat les detencions un 10,5%.

Aquest dimecres, aquestes i altres dades que els cossos policials desplegats a la ciutat ─Policia Local i Mossos d’Esquadra─ van presentar en una Junta Local de Seguretat celebrada la setmana passada, s’han donat a conèixer als portaveus dels diferents grups municipals.

La ràtio de criminalitat de Rubí, és a dir, el nombre de delictes per cada 1.000 habitants, és de 43,85 fets i és inferior al de la Regió Policial Metropolitana Nord i al de Catalunya en 2,24 i 9,27 punts, respectivament. 

Pel que fa als fets contra el patrimoni, han caigut un 6,6% respecte a l’any anterior, de 3.036 fets el 2019 s’ha passat a 2.836 el 2020. Els fets patrimonials són el gruix principal de delictes a Rubí i representen un 79% del total dels fets delictius coneguts, malgrat que s’han reduït.

És importat destacar, però, la baixada significativa del 38% que han sofert els delictes amb violència i intimidació, passant de 213 fets el 2019 a 132 fets el 2020. Aquest descens és rellevant, ja que aquesta tipologia delictiva comporta un risc per la integritat de les persones.

Pel que fa als robatoris amb força, s’han reduït un 9,3%, tot i que hi ha una tipologia dins dels robatoris amb força que sí que ha augmentat: els robatoris amb força a l’interior de vehicle, que s’incrementen un 55,8%, passant de 197 fets el 2019 a 307 el 2020. La resta de tipologies han disminuït, inclosa la de robatori amb força a domicili, que ha baixat un 47,5 % i s’ha passat de 242 fets el 2019 a 127 el 2020.

Arran de la preocupació que genera aquesta tipologia delinqüencial i malgrat la reducció de fets, els Mossos d’Esquadra han creat grups de treball específics amb la Policia Local de Rubí per encarar-la i mantenir la corba a la baixa. La coordinació i la col·laboració entre els dos cossos policials del territori forma part d’aquest pla, que té per objectiu neutralitzar les accions dels delinqüents en aquest àmbit.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha destacat una vegada més la bona entesa entre els dos cossos policials: “Vull destacar la bona relació i coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local. També vull agrair la feina del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, que també van exposar el balanç de la seva feina a la Junta Local de Seguretat, així com la del Cos de Bombers de la Generalitat. També vull agrair la tasca i el gran esforç que han fet els professionals sanitaris durant aquest any. Són els veritables herois i heroïnes”.

La feina que realitzen els cossos policials en l’àmbit de la prevenció és cabdal per fer arribar consells de seguretat a la gent gran, veïns i altres ciutadans amb l’objectiu d’evitar ser víctimes d’un fet delictiu. Les mesures de seguretat que els Mossos d’Esquadra expliquen en les múltiples xerrades que s’organitzen durant tot l'any tenen com a objectiu prevenir fets delictius, entre els quals destaquen els relacionats amb l'àmbit de la llar.

Amb aquestes dades que hem exposat podem dir que Rubí és una ciutat segura, ja que està per sota de la mitjana catalana i de la Regió Metropolitana Nord pel que fa a la mitjana delinqüencial”, ha assegurat l’Intendent en cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Carlos Otamendi Fornieles.

 

Un any marcat per la COVID-19

Les dades facilitades tant per la Policia Local com pels Mossos d’Esquadra a la darrera Junta Local de Seguretat fan referència al 2020, un any complicat a causa de la COVID-19, que ha obligat als cossos de seguretat amb desplegament a la ciutat a dedicar un percentatge importantíssim de la seva tasca diària al control de les mesures que en cada moment estaven vigents per tal de limitar el creixement dels contagis.

Una feina que ha estat dura i que ha implicat un desgast important per càrrega de treball i a nivell emocional per als i les professionals d’aquests cossos.

Les dades obtingudes de l’anàlisi de la tasca anual no es poden comparar amb les dels anys anteriors sense tenir en compte els efectes de les mesures adoptades pel que fa a la presència de la ciutadania als carrers i les importants limitacions de la mobilitat, de manera que els descensos que s’han produït en les dades relatives a determinades problemàtiques s’han de prendre amb cautela.

L’increment de serveis duts a terme l’any 2020 per la Policia Local de Rubí respecte a l’any 2019 ha estat de més de 2.500 serveis, i això que cal tenir present que el nombre de demandes ciutadanes s’ha reduït. Però només les peticions de servei i els serveis planificats relacionats amb la pandèmia han suposat pràcticament el 23% del total dels serveis efectuats.

Com a aspecte positiu, tot i que les dades s’han d’interpretar amb cautela, els accidents s’han reduït un 27% i els atropellaments, un 55%. Per contra, com sembla lògic en una situació en què la presència al domicili ha estat la norma, les demandes de servei per molèsties als habitatges s’han incrementat un 45% i el nombre de denúncies per infraccions de les normes de convivència ha crescut un 115%.

Pel que fa a les dades delictives, cal destacar també amb cautela una disminució dels fets coneguts del 4% i un augment de les detencions de gairebé l’11%.

Han disminuït molts dels delictes que més alarma creen entre la ciutadania, però s’han incrementat les estafes, sobretot relacionades amb la compra online, que ha experimentat un fort increment pel confinament.

Durant la seva intervenció, l’Inspector en cap de la Policia Local de Rubí, Oriol Sànchez Vidal, ha comentat: “Tot i l’any que hem viscut, podem destacar una part positiva, que ha estat el descens d’accidents, atropellaments i accidents amb ferits lleus. Sabem que és difícil que aquestes xifres es mantinguin”.