Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Arrenquen els Tocs de Sant Roc amb la inauguració d’una exposició sobre l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya Des d’ara i fins diumenge, la ciutat acollirà desenes d’activitats per a tota la família protagonitzades per les entitats de cultura popular i tradicional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Arrenquen els Tocs de Sant Roc amb la inauguració d’una exposició sobre l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Des d’ara i fins diumenge, la ciutat acollirà desenes d’activitats per a tota la família protagonitzades per les entitats de cultura popular i tradicional

Un moment de la conferència de Jaume Ayats (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Un moment de la conferència de Jaume Ayats (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La programació dels Tocs de Sant Roc s’ha encetat aquest dijous amb la inauguració de l’exposició Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que es podrà visitar fins al 14 d’octubre a l’Ateneu Municipal. La mostra, comissariada per Jaume Ayats i produïda pel Departament de Cultura, repassa la història d’aquest ambiciós projecte impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert amb el suport de l’Orfeó Català amb l’objectiu de recuperar, estudiar i retornar al poble català el seu propi corpus musical.

La mostra s’ha inaugurat amb una conferència d’Ayats, doctor en Història de l’Art i especialista en musicologia, que ha emmarcat així la importància del Cançoner Popular: “Cantar és molt important per a la construcció de l’individu i de la comunitat i els nostres avantpassats ho tenien molt clar. Aquesta manera cultural d’estar junts que tenim també inclou la música”. L’expert ha explicat com es va originar aquesta iniciativa privada “amb voluntat nacional” i els trets que converteixen el Cançoner en una obra única a Europa.

L’acte d’aquest dijous ha estat presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, qui ha compartit amb les persones assistents la il·lusió que viu Rubí davant d’una nova edició dels Tocs de Sant Roc. La primera edil ha destacat l’encert que han suposat els canvis introduïts a la festa el 2022 i ha desitjat que, aquest any també, “puguem gaudir de totes les activitats que omplen la programació i que amb tanta il·lusió i amb tant compromís han preparat les entitats de cultura popular i tradicional”. 

La inauguració s'ha tancat amb una mostra coral.

  

La gran festa de la cultura popular i tradicional

Dins els Tocs de Sant Roc, el Celler acollirà aquest divendres a partir de les 19 h la Glosa de Sant Roc, un tast de cant improvisat organitzat per Òmnium Rubí que és una de les novetats de la festa d’enguany. Els actes seguiran a les 20.15 h amb la tradicional Retrobada després de l’estiu, un berenar a base de pa amb oli i sucre que reunirà totes les entitats per donar el tret de sortida simbòlic a Sant Roc. L’11a Trobada de Bèsties de Foc partirà del mateix Celler a les 21.15 h, amb la participació de la Colla de Diables de Rubí i les colles convidades. Els grups desfilaran per diversos carrers fins arribar a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc el sopar popular a la fresca (22.30 h), el concert del grup tribut Rock’n’Busto (23.30 h) i la Xerricada Popular de Sant Roc (0.30 h). Aquest divertit concurs de beure a galet amb porró es podrà recuperar després d’uns anys d’aturada gràcies a la iniciativa de la Colla de Diables de Rubí.

La jornada de dissabte tindrà la plaça del Doctor Guardiet com a principal escenari. En horari de matí i tarda, s’hi podrà gaudir de l’habitual Mercat de productes artesans i de proximitat i de la 5a Fira del Vermut. A partir de les 11 h, també hi haurà els tallers de les entitats ─de castells, de foc, de tabals, de gegants i de diorames─ i jocs tradicionals per als infants, i a les 13 h, s’ha programat a la plaça un vermut musical amb Brigitte. Mentrestant, el Museu Etnogràfic Vallhonrat organitzarà una jornada de portes obertes (11 h).

La tarda de dissabte estarà plena de propostes. A les 18 h, hi ha convocada una visita guiada a “l’altra banda de la Riera” per a la qual cal inscriure’s al correu museu@ajrubi.cat. A Doctor Guardiet, seguiran els actes amb una sessió de DJ (19 h) i la missa en honor de Sant Roc a l’església de Sant Pere (19.30 h). A les 20 h, sortirà de la plaça de l’Onze de Setembre una de les novetats d’enguany, el Seguici No Seguici, en què les entitats de cultura popular i tradicional desfilaran de forma poc habitual, buscant la sorpresa i la diversió de tothom. El recorregut finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on se succeiran els Tocs de Sant Roc! (20.30 h); els Versots a càrrec de les colles de diables (21 h); un espectacle de foc, dansa i diables (21.30 h); una nova sessió de DJ (21.45 h); un sopar popular a la fresca (22.15 h) i el concert de la banda de versions Tàrraco Surfers (23.45 h).

El diumenge arrencarà a les 9 h amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet i recorrerà el centre fins a finalitzar al carrer de Sant Jaume. A les 10 h, es farà a la plaça de Pere Aguilera la plantada de la 30a Trobada de Gegants, activitat que tradicionalment s’emmarcava en la Festa Major i que passa a formar part del programa de Sant Roc. La passejada de figures s’encetarà a les 11.45 h amb la participació de colles d’arreu del territori, i finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc la ballada de gegants i capgrossos cap a les 12.30 h. Diumenge tornarà a haver-hi Mercat de productes artesans i de proximitat i Fira del Vermut, i també es farà una visita guiada al Celler (12 h) per a la qual cal inscriure’s al correu museu@ajrubi.cat.

La música tornarà ser present a la plaça del Doctor Guardiet amb un nou vermut musical a càrrec de Núria Grima (13 h) i una audició de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà (18.30 h).

Els Tocs de Sant Roc encararan la recta final amb la Tabalada, que recorrerà el trajecte entre la plaça de Catalunya i la plaça de l’Onze de Setembre (19 h). Quan finalitzi la Tabalada estàtica, s’obrirà el Correfoc infantil (20 h) amb la Colla de Diables de la Riera i les colles convidades. L’itinerari passarà per diversos carrers fins arribar a la plaça de Salvador Allende. La festa es tancarà a les 20.30 h a la plaça del Doctor Guardiet amb les tradicionals havaneres i l’indispensable rom cremat. La música anirà a càrrec de La Petita Havana.

El programa complet dels Tocs de Sant Roc es pot consultar a www.rubi.cat/santroc.