Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ja està en marxa el 3r Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha inaugurat la jornada centrada en l’autoconsum emplaçant les administracions públiques a “passar a l’acció” per canviar el model energètic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Ja està en marxa el 3r Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha inaugurat la jornada centrada en l’autoconsum emplaçant les administracions públiques a “passar a l’acció” per canviar el model energètic

L'alcaldessa, Ana Martínez, ha inaugurat la jornada (Foto: Localpres).
L'alcaldessa, Ana Martínez, ha inaugurat la jornada (Foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha inaugurat oficialment el tercer Congrés Nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, aquest divendres al matí, i ha agraït la presència de les autoritats del sector que, un any més, s’han aplegat a la biblioteca Mestre Martí Tauler. “La ciència, els experts, ens han de donar les eines i marcar-nos el camí, però és en la política, en les administracions públiques, on resideix la responsabilitat", ha dit Martínez, i ha citat l’exemple d’Alemanya on polítiques estables i duradores de suport a les energies renovables han fet possible que els alemanys tinguin el “millor i més rentable parc fotovoltaic de tota Europa”.

Sobre el tema que centra aquest tercer congrés, l’autoconsum d’energia, l'alcaldessa ha assegurat que és una manera de donar resposta a la pobresa energètica. “Hi ha famílies que aquest hivern no posaran la calefacció a casa, perquè no podran pagar el rebut. Així de cru i de real. Creiem que combatre la pobresa ha d'anar més enllà de parar el cop en situacions d'emergència. Hem de respondre a l'emergència, evidentment, i cal fer-ho de manera ràpida i eficaç. Però també cal dotar d'eines i coneixements les persones en risc d'exclusió per intentar que la pobresa es minimitzi. I l’autoconsum, estic segura, podria ajudar-nos”, ha conclòs. Ana María Martínez ha afegit que el projecte Energia per a tothom, emmarcat en el Rubí Brilla, acompanya famílies en risc de pobresa per reduir la seva despesa energètica. En quatre anys de projecte, el Rubí Brilla ha auditat 205 famílies que, de mitjana, estalvien ara 300 euros a l'any. Durant 2015 es van atorgar 337 ajudes per fer front al pagament de subministraments per un import total de 43.300 euros.

Jorge Morales de Labra, director general de Geoatlanter, membre de la Plataforma per un Nou Model Energètic i de l’Associació de Productors d’Energies Renovables ha encetat la reflexió sobre l’energia. L'expert ha incidit en el fet que “el canvi de model energètic ja és imparable”. Morales de Labra ha explicat que ni tan sols el fet que el president electe dels Estats Units, Donald Trump, hagi manifestat la seva intenció de primar el carbó per sobre d’altres tipus d’energia podrà parar el canvi de model. “Potser afectarà al ritme del canvi, però en cap cas aturar-lo. Les renovables continuaran sent més netes i més barates”, ha dit. El ponent ha volgut posar l’accent en la filosofia del projecte Rubí Brilla i ha conclòs: “No hem de témer Trump, hem d’anar de la mà de persones com la Marta, la Irene ... gent que des d’allò local, canvia les coses”.

Les ponències de Jordi Núñez, director de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de l'Ajuntament de Rubí i Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E han encetat el gruix teòric del Congrés que vol, a través de casos reals, esvair dubtes en l'àmbit legal, tècnic i econòmic. La primera part de la jornada s'estructurarà en cinc ponències: el cas d'èxit de l'empresa rubinenca Continental Automotive que explicarà el seu facilities manager, David García; la perspectiva legal que aportarà Daniel Pérez advocat del gabinet especialitzat Holtrop; el testimoni de Francesc Mateu gerent de l'empresa Sol Gironès, promotors de la primera instal·lació d'autoconsum industrial a Espanya i les propostes de finançament que exposaran el director general d’ Ecrowd!, Matthieu van Haperen; el codirector d’Ecooo Mario Sánchez-Herrero,  i el gerent d’energies renovables de Triodos Bank, Miguel Ángel Amores. Tots ells clouran el matí amb una taula rodona sobre instal·lacions dedicades a llars i comerços.

Debat pel canvi de model energètic
El Congrés, a més, reunirà en un debat pel canvi de model energètic representants polítics de quatre municipis que, seguint la proposta del projecte Rubí Brilla, han començat a treballar l'eficiència i l’eficàcia energètica. Està previst que formin part d’aquesta taula rodona, l’alcaldessa, Ana María Martínez; l’alcalde de Rota, Javier Ruiz; el regidor delegat de Desenvolupament Local de San Sebastián de los Reyes, Miguel Ángel Fernández, i la regidora de Govern de l’Àrea de Sostenibilitat de Las Palmas de Gran Canària, Pilar Álvarez. Tots ells van arribar a Rubí dijous i han visitat acompanyats del regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, i l’equip del Rubí Brilla les fotolineres de la Masia de Can Serra i Rubí Formació.

Com cada any, el Congrés servirà també per presentar els resultats d'estalvi de les escoles de Rubí en el projecte 50/50. Durant el curs 2015-16, els centres han estalviat amb aquest programa més de 66.000 euros. En els darrers 4 anys, els 12 centres públics que hi participen han estalviat pràcticament 300.000 euros.

Imatges relacionades

El dia abans del congrés, representants d'alguns dels municipis participants han visitat la fotolinera situada al Rubí+D (foto: Localpres)
El dia abans del congrés, representants d'alguns dels municipis participants han visitat la fotolinera situada al Rubí+D (foto: Localpres)