Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest divendres entra en vigor la prohibició d’encendre foc en terreny forestal Entre d'altres, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria en zones boscoses https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Aquest divendres entra en vigor la prohibició d’encendre foc en terreny forestal

Entre d'altres, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria en zones boscoses

A Rubí hi ha una gran extensió de zona boscosa (foto: Ajuntament).
A Rubí hi ha una gran extensió de zona boscosa (foto: Ajuntament)

A partir d’aquest divendres, 15 de març, no es permet encendre foc en terrenys forestals sense la corresponent autorització amb l’objectiu de prevenir incendis durant el període de major risc. Aquesta prohibició, que es mantindrà fins al 15 d’octubre, està recollida al Decret 64/1995. Aquesta norma estableix que en els terrenys forestals ─estiguin o no poblats d’espècies arbòries─ i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina sigui la seva finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

De manera extraordinària, si s’han de realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal, cal demanar autorització al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’Ajuntament té l’obligació de fer el manteniment de les diferents franges perimetrals del municipi que, en cas d’incendi, protegeixen les zones habitades que hi ha a les urbanitzacions de les flames. Aquest any, a més, ha calgut retirar les restes de troncs que van anar a parar als torrents arran de l’episodi de pluja intensa del passat novembre. A hores d’ara, la majoria d’aquests torrents ja estan nets.

2018, un any excepcional
L’any 2018, a Catalunya hi va haver 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees. Va ser el millor des que es tenen dades registrades d’acord amb l’actual metodologia de recull estadístic i es pot considerar com a mínim el millor dels últims 15 anys. El bon comportament de les condicions meteorològiques va ser un element fonamental per a la reducció tant del nombre d’incendis com de la superfície cremada. Les pluges acumulades dels primers sis mesos de l’any van superar la mitjana àmpliament a la majoria de comarques i això va representar un coixí important per a evitar l’inici i la propagació dels incendis. A més, les condicions de temperatura i humitat relativa van ser en general moderades, cosa que va evitar situacions de perill extrem d’incendis forestals.

En el que portem d’aquest 2019, ja s’ha superat el total d’hectàrees cremades durant tot l’any passat. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50 (dades provisionals).