Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Amb la creació del nou parc de La Serreta, d’uns 10.000 m², l’Ajuntament recupera una zona verda de la ciutat El Consistori ha primat els criteris d’eficiència energètica en la construcció i posterior ús i manteniment d’aquest espai d’esbarjo https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/amb-la-creacio-del-nou-parc-de-la-serreta-d2019uns-10-000-m2-l2019ajuntament-recupera-una-zona-verda-de-la-ciutat/@@images/image/preview

Amb la creació del nou parc de La Serreta, d’uns 10.000 m², l’Ajuntament recupera una zona verda de la ciutat

El Consistori ha primat els criteris d’eficiència energètica en la construcció i posterior ús i manteniment d’aquest espai d’esbarjo
El nou parc de La Serreta disposarà d’una zona de jocs infantils per a nens de 2 a 12 anys (imatge virtual).
El nou parc de La Serreta disposarà d’una zona de jocs infantils per a nens de 2 a 12 anys (imatge virtual)

L’Ajuntament de Rubí ha iniciat aquesta setmana les obres per construir el nou parc de La Serreta, un espai d’esbarjo llargament reivindicat pels veïns del barri de la Zona Nord de la ciutat. Aquesta actuació, pressupostada amb 1,7 milions d’euros, ha estat adjudicada a l’empresa Ferrovial i és una de les actuacions previstes al Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015. Les obres tindran una durada d’entre 9 i 10 mesos, aproximadament.

El barri de la Zona Nord presenta un teixit urbà dens i amb un dèficit d’espais lliures. Per aquest motiu, el futur parc de La Serreta ─ubicat en un solar fins ara sense un ús determinat que limita amb els carrers de Maria Aurèlia Capmany, Carrasco i Formiguera, Primer de Maig i la carretera de Sabadell─ ofereix l’oportunitat de recuperar una zona verda al municipi i reordenar un espai actualment degradat, dotant-lo d’usos lúdics i esportius. L’alcaldessa, Carme García, ha explicat que “amb aquest projecte acabem els grans parcs que volíem fer a la ciutat. Es tracta d’un projecte complicat, ja que el terreny no és fàcil, degut als 20 metres de desnivell que hi ha entre el carrer Maria Aurèlia Capmany i la carretera de Sabadell. Per aquest motiu l’hem deixat pel final”. La màxima representant municipal ha afegit: “Hi havia el compromís d’executar aquest projecte en aquest mandat i si hem tardat a fer-ho ha estat perquè fins ara no hem pogut destinar l’estalvi aconseguit a inversió”.

Amb el projecte del parc de La Serreta, l’Ajuntament s’ha proposat dos objectius: d’una banda, plantejar un disseny amb multitud de jocs i activitats i, de l’altra, cercar la màxima eficiència energètica, la minimització de l’ús de recursos no renovables i el mínim impacte ambiental en la seva construcció i posterior ús i manteniment.

El parc s’estructurarà en tres àmbits que acolliran diferents activitats i que es corresponen amb les zones de més fàcil accés i de topografia menys accidentada. El primer àmbit, a la cota superior i davant l'Institut La Serreta, serà un espai destinat als jocs infantils per a nens de 2 a 12 anys. El segon gran espai, amb accés des del carrer de Carrasco i Formiguera, disposarà d’un equipament esportiu, zones d’estada, jocs per a nens i un rocòdrom. Per últim, s’habilitarà un tercer àmbit per a l’esbarjo de gossos, d’uns 600 m2, que s’ubicarà entre la carretera de Sabadell i el carrer de Primer de Maig. El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, s’ha referit a aquest espai: “Donat que creiem en les zones d’esbarjo per a gossos, i així ho hem demostrar ─durant aquesta legislatura les hem anat augmentant─, amb la construcció d’aquest parc no eliminem la zona d’esbarjo per a gossos que existeix actualment, sinó que només la reduïm. I, a la vegada, en creem una altra a prop, al costat de la plaça d’Andalusia, una mica més gran, perquè es puguin redistribuir els usuaris d’aquest espai”.

En el marc d’aquest projecte també s’intervindrà a la calçada del carrer de Carrasco i Formiguera que, com a principal accés al parc, es transformarà en una plataforma única.

Jocs innovadors
El projecte fuig dels usos tradicionals dels parcs i planteja àrees de joc innovadores, amb dissenys que fomenten la integració i que proposen noves experiències de joc: s’han dissenyat topografies artificials per a nens més petits i d’altres per a nens més grans, com un rocòdrom, que fomenten les activitats a l’aire lliure, més enllà dels jocs tradicionals. 

D’altra banda, a partir d’uns elements gràfics pintats a terra, es crearà una pista d’atletisme i es crearà una proposta de gran diversitat de jocs. Sobre la superfície de la pista del parc, unes taques de color dibuixaran diversos circuits per jugar a la xarranca, a esbrinar aspectes de l’entorn natural i per fer proves esportives.

També destaquen els jocs infantils reciclats amb estructures de joc pensades per al desenvolupament psicomotriu, emocional i cognitiu dels nens, i que inciten la canalla de totes les edats a jugar, promovent l’exercici físic com a manera de divertir-se.

Un espai sostenible
El projecte s’ha dissenyat des de l’òptica de la sostenibilitat, tant ambiental com econòmica, plantejant propostes amb materials reciclats o reciclables en tots els casos possibles, fomentant solucions que permeten l’estalvi energètic o de recursos naturals, minimitzant l’alteració del medi amb mesures que fomenten la recuperació dels aqüífers i de la vegetació, i fins i tot introduint materials que permeten descontaminar l’aire ambiental. Alguns exemples en són el mobiliari urbà ─fabricat a partir de plàstic reciclat─, l’ús d’un paviment procedent del reciclatge de vidre o els murs de gabions omplerts de runes de la construcció.

Es promou l’estalvi energètic a través d’una il·luminació íntegrament de tipus Led, així com l’estalvi en recursos hídrics amb la plantació d’espècies autòctones. També s’ha dissenyat un innovador sistema de drenatge alternatiu al clavegueram tradicional, que consisteix en el retorn de les aigües de pluja al propi terreny mitjançant la infiltració per un dipòsit de graves, evitant així la desaparició dels aqüífers naturals i incrementant la humitat natural del terreny, la qual fa disminuir les necessitats hídriques de la vegetació.

Pla d’inversions financerament sostenible
L’Ajuntament de Rubí destina 26,3 milions d’euros al Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015, un paquet d’actuacions amb el qual es pretén posar la ciutat al dia, fent especial incidència en la millora de l’espai públic.

El Consistori rubinenc va impulsar aquest pla en el moment en què el Govern central va obrir la possibilitat de destinar el romanent positiu de Tresoreria que tenien els ajuntaments a inversió, en comptes de destinar-ho a amortitzar deute, com establia la Ley Orgánica de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera fins aleshores.

Les actuacions incloses al Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 són molt diverses: des de la millora d’equipaments esportius i educatius fins a l’arranjament d’espais naturals de la ciutat, passant per la remodelació de diverses places o la millora de carrers i voreres tant al nucli urbà com als polígons industrials, entre d’altres.

Imatges relacionades

L’espai on es construirà el parc de La Serreta és un solar d’uns 10.000 m², ubicat a la Zona Nord (imatge virtual)
L’espai on es construirà el parc de La Serreta és un solar d’uns 10.000 m², ubicat a la Zona Nord (imatge virtual)
L’entrada principal al nou parc de La Serreta s’ubicarà al c/ Carrasco i Formiguera (imatge virtual)
L’entrada principal al nou parc de La Serreta s’ubicarà al c/ Carrasco i Formiguera (imatge virtual)

Fitxers relacionats